Nastaw cukrowy na dundrze przy użyciu BAYANUS G955

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy

Post autor: herbata666 »

Panowie tak jak w temacie, mam beczkę z dundrem z blg 10, chcę zrobić na tym nastawik przy użyciu kolegów G955. Ile ich dodać i jaką pożywkę im przygotować (przecier i kwasek, jak tak to ile)??
Ilość nastawu 50l.



Ps.
Może pytanie proste, ale ja zawszę robiłem z gotowych paczek, a na G955 tylko owocówki z dodatkiem Activit (których akurat nie mam w domu, bo tak to pewno bym dodał).



Pozdrawiam
Piotrek
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
promocja
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Nastaw cukrowy na dundrze przy użyciu BAYANUS G955

Post autor: olo 69 »

G995 to drożdże typowo winne. Nadają się super do nastawów owocowych.
Do czystych cukrówek, raczej nie polecam bo będą działały słabo. Jeśli już, to potrzebny im będzie dodatek jakiegoś owocu, przecieru pomidorowego lub jakiegoś ziarna zbożowego. Na 50 litrów nastawu daj z 500 ml koncentratu, utrzyj z 5 jabłek na tartce oraz dodaj trochę Activitu. Powinno wystarczyć.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw cukrowy na dundrze przy użyciu BAYANUS G955

Post autor: Kamal »

Kolega wawaldek11, na 1 paczce G995 przerabia 100l nastawu na rum. Dunder sam w sobie, zawiera pożywkę dla drożdży. Ale możesz jakąś jeszcze dokupić, dla drożdży winnych. Lub rozgotować, paczkę drożdży babuni, i dolać do nastawu.
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw cukrowy na dundrze przy użyciu BAYANUS G955

Post autor: wawaldek11 »

Paczuszka G995 przerobi nawet 120 l, bo tyle ma beczka pojemności. Ale dodaję Activit, bo zawiera witaminki i inne niezbędne "przyprawy" do rozwoju drożdży, nie zapominając przy tym o dobrym napowietrzeniu nastawu.
Ostatni nastaw na dundrze zszedł do -1Blg i chyba stężenie alkoholu wykończyło drożdżaki. Wziąłem próbkę gęstwy w ciepłe miejsce, rozcieńczyłem, pocukrowałem i nie wystartowały.
Następny nastaw będzie na dundrze z samym cukrem trzcinowym i G995 z Activitem.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Autor tematu
herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Nastaw cukrowy na dundrze przy użyciu BAYANUS G955

Post autor: herbata666 »

Nastawiłem, Blg 24, 500g koncentratu, trochę owoców i paczka babuni przegotowanych. Nastaw dobrze napowietrzony a z G955 zrobiłem matkę, którą wlałem później do nastawu. Activit akurat nie miałem, a daleko mam po nie jechać więc, zobaczymy co z tego będzie.
[Scalone]
Kupa nic nawet nie ruszyło, podgrzewam nastaw i daję dzisiaj paczkę Alcotec 48 (ale będzie melanż w tej beczce). Ciekawe jak to będzie chodzić.
Nieźle się załatwiłem, podgrzałem trochę nastawu w 2 garach i wlałem dość szybko pierwszy gar do beki, jak piana ruszyła w górę to już nic jej nie powstrzymało :D. Ogólnie 3-4 litry na podłodze i nogach, ale najważniejsze że wystartowały i chodzą.

[Mod.]
nie pisz posta pod postem! Używaj opcji "Edytuj"!
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw cukrowy na dundrze przy użyciu BAYANUS G955

Post autor: Kamal »

Widać masz chłodno w pomieszczeniu, i jak drożdże poczuły ciepło to od razu wzięły się do roboty. ;-)
P.S. połącz posty, bo administrator nie będzie zadowolony, że piszesz posta pod postem.
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Nastaw cukrowy na dundrze przy użyciu BAYANUS G955

Post autor: herbata666 »

Czy chłodno to nie wydaje mi się bo temperatura waha się w granicach 20-23C. A jak dodawałem G955 to też podgrzałem nastaw do ok 25C. Teraz Alcotec 48 dałem temperaturę startu 29C i za niedługo ruszyły :D.



PS.
Do Modów, zapomniałem o opcji edytuj :D, ale tak od razu na czerwono :o


Pozdrawiam
Piotrek
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7339
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Nastaw cukrowy na dundrze przy użyciu BAYANUS G955

Post autor: radius »

Wolałbyś inny kolor? Napisz jaki a twoje życzenie będzie spełnione :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”