[test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy

Post autor: gr000by »

Dzisiaj drożdże dostały bojowe zadanie przerobienia cukru na alkohol :D. Jak zwykle nastaw powiększony, wstawiony do chłodnego pomieszczenia.
Obiekt testu - 2 paczki Drożdży Szlacheckich typu Vodka, 25kg cukru, woda do BLG 19 na ciepło (~32*C). Nastaw został wstępnie napowietrzony.
Obrazek

Zawartość beczki zaraz po dodaniu drożdży.
Obrazek
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 sty 2023, 18:59 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
promocja
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: JanOkowita »

Chłodne pomieszczenie, czyli ile stopni ?
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: gr000by »

16-19*C.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: herbata666 »

Jak można się podpiąć pod temat to z miłą chęcią też opiszę swój test (wstawiam w piątek) dwie beczki po 220l jedna na dundrze druga standardowa, obydwie na drożdżach Szlacheckich typ Vodka.
I jak się zachowują po 24h ?? :D


Pozdrawiam
Piotrek
Ostatnio zmieniony środa, 1 lut 2023, 08:58 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: gr000by »

Nie mam wglądu do beczki, ponieważ jest 200km odemnie :(. Przy dobrych wiatrach sprawdzę stan zawartości w czasie weekendu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: gr000by »

Próba na odgazowanym nastawie - 8 BLG. Nastaw jest zimny (wychłodził się do ~16*C), a chłopaki cały czas nieustannie pracują :D. Zapachu fermentacji w ogóle nie czuć, a w smaku nastaw przypomina szampana ;).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: herbata666 »

Tak jak obiecałem wstawiłem dwie beczułki :D
Pierwsza 60kg cukru 5 paczek Szlacheckie Typu Vodka i woda do objętości około 220L, Blg 25, temperatura startu 28,3C, temperatura otoczenia 20,6C.
Druga beczka na dundrze, temperatura startu 29,1C, Blg 23, temperatura otoczenia taka sam 20,6C.
Towar wstawiony 28.01 o godzinie 23.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 1 lut 2023, 08:58 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: olo 69 »

Żadnych dodatków typu pożywka, koncentrat czy gotowane drożdże do nastawów nie dodawałeś?
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: herbata666 »

Nic nie dorzucałem, na 60kg i przy 220l robiłem na Coobra 6 i SpiritFerm XXL to schodziły spokojnie do
Blg -4. Dodam że na prędkości mi nie zależy zbytnio bo i tak postoją trochę aż znajdę chwilę :D. Wiem że powinno się cukier rozbijać na części (dodawać na 3 razy), ale po prostu technicznie nie mam jak. Pewnie i lepiej by było żeby chodziły sobie w temp 18C, ale akurat w tym jednym wolnym pomieszczeniu temp. waha się w granicach 20,5-23,5C. Powiem szczerze że beczka z dundrem szybciej ruszyła i chodzi o wiele lepiej ( pewnie dlatego że w niej było blg mniejsze o 2, albo mają więcej pożywki).


PS
Jutro jak będę w domku to sprawdzę BLG obydwu i wrzucę fotki :D

Pozdrawiam
Piotrek
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: olo 69 »

Czarno to widzę, aby bez dodatków z 25 blg zeszły poniżej zera, bo malutko ich w paczuszce. Ale pożyjemy-zobaczymy. ;)
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: herbata666 »

Sprawdzone przed chwilą blg :
Beczka standardowa Blg początkowe 25 teraz 9. Temperatura startu 28,3C teraz 24,1C.
Beczka na dundrze Blg początkowe 23 teraz 6. Temperatura startu 29,1 teraz 23,6C.
Temperatura otoczenia 21,5C.
Tak myślałem czy by nie dorzucić do beczki standardowej trochę pożywki Activit, ale na razie chodzą jak głupie, więc poczekam i dam im szanse :D. O beczką z dundrem jestem spokojny bo na dnie zostały stare drożdże które zalałem wrzątkiem więc pożywki mają mnóstwo :D.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: gr000by »

Dla porównania - mój nastaw bez żadnych dodatkowych pożywek zszedł od wczorajszego pomiaru 8 BLG do 6 BLG przed chwilą.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: herbata666 »

Ale mój też nie ma żadnych pożywek, tylko ten na dundrze ma bonus z pozostałych starych drożdży i osadu na dnie beczki po wcześniejszej fermentacji, a drugi standardowy czyli drożdże, cukier i woda i nic poza tym.


Pozdrawiam
Piotrek
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: herbata666 »

Sprawdzone przed chwilą :
beczka na dundrze - Blg 0, temperatura 20,5C
beczka standardowa - Blg 2, temperatura 20,5C
Temperatura w pomieszczeniu również 20,5C

Pozdrawiam
Piotrek
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: lesgo58 »

herbata666 pisze:...Druga beczka na dundrze, temperatura startu 29,1C, Blg 23, temperatura otoczenia taka sam 20,6C.
Na samym dundrze czy drożdże z paczki też dodawałeś?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: herbata666 »

W obydwu przypadkach po 5 paczek drożdży, ale co najciekawsze jak zalałem stare drożdże co pozostały w beczce to dunder ożył jak temperatura nastawu spadła do około 30C (ale zalewałem je dundrem o temp 99,5C). Bałem się trochę, że nie dadzą sobie rady więc wsypałem świeże.


Pozdrawiam
Piotrek
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: herbata666 »

gr000by jak tam blg u Ciebie wygląda ? :D
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: olo 69 »

@herbata666
A u Ciebie już skończyły pracę?
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: wiking »

Pewnie rozczarowanie bo tak, to bywa jak chce się szkłem d... utrzeć.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: herbata666 »

olo 69 pisze:@herbata666
A u Ciebie już skończyły pracę?
Na tą chwilę blg na dundrze -2 a na standardowym 0(ale jeszcze dość żwawo chodzą, te na dundrze pykną co jakieś 5 sec). W obydwu przypadkach temperatura spadła do 19C, w pomieszczeniu jest 20C(ale beczki na betonie stoją bez izolacji).
wiking pisze:Pewnie rozczarowanie bo tak, to bywa jak chce się szkłem d... utrzeć.
Ta Twoja aluzja była do mnie ??? Mistrzu od du... .... heheh
Ostatnio zmieniony czwartek, 6 lut 2014, 01:43 przez herbata666, łącznie zmieniany 1 raz.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: Trener »

Wypróbowałem te drożdże na nastawie melasowym zmieszanym z cukrem (2,5L melasy, 2,5kg cukru, dopełnione do około 20L wodą). Połowa paczki w 5 dni rozprawiła się z Blg początkowym 25, do końcowego 4. Wbrew pozorom jest to rewelacyjny wynik, ponieważ drożdże winne aktywne zakończyły pracę na podobnym nastawie przy 12 Blg. Pomimo, iż są to drożdże Turbo, nastaw cały czas ładnie pachnie.
Z mojej strony wielki :respect: dla tych drożdży :ok:
Rum.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: aronia »

A przedestylowałeś już ten nastaw? Jeśli tak to mógłbyś opisać produkt jaki otrzymałeś np. porównując do tego otrzymanego na drożdżach winnych?
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: Trener »

Jeszcze nie, ale na początku przyszłego tygodnia przerobię zawartość (w tym wybywam na zlot WB).
Przed chwią nastawiłem "bliźniaka" na drugiej połowie paczki. Blg startowe 26. Liczę na to, że po moim powrocie będzie już gotowy do dalszej obróbki ;)
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: gr000by »

A mój nastaw ma 3 BLG po odgazowaniu i ma się dobrze, czyt. pracuje dalej w tych 16*C :D. Akurat nie muszę się z nim spieszyć (i nie ucieram dupy szkłem...), więc niech sobie dalej pracuje, po to nastawiałem go w "wolniejszej" wersji.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: herbata666 »

Nie wiadomo kto uciera tą d... szkłem :D (ale kolega w.... jest chyba w tej branży specjalistą to wyjaśni). Wracając do tematu u mnie też pyrkają sobie powoli, a gotować pewnie będę jak się uda gdzieś za 2 tygodnie. Więc bez stresu raczej na pewno dojdą :D.


Pozdrawiam
Piotrek



Edytowane 08.02.2014 16:02
Dunder -4 sprawdzone przed chwilą (fermentacja ustała), a standardowy -1 (bardzo powoli chodzi, temperatura 18C, pomieszczenie 20,1C)


PS.
Nie śpieszy mi się sprawdzę za tydzień czy zeszła do -4 :D
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: gr000by »

No i goniłem niedopracowany nastaw (-0,5BLG), drożdżom chyba było ciut za zimno i nie chciały kończyć pracy. Mozolnie pracował pod koniec i stwierdziłem, że tak dalej nie będzie. Destylowałem niesklarowany nastaw, w takiej formie jak był w beczce. Destylat wyszedł całkiem niezły, mimo swojej drożdżowości. Dunder po destylacji ma 2,5 BLG (nastawię na nim kolejną cukrówkę), czyli tragedii nie ma, ale cudów też nie.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: JanOkowita »

Cudów nie ma i nie będzie. Drożdże są wysokiej jakości, ale nie wytrzymają ekstremalnych warunków pracy. Tym niemniej dziękuję za opinię i test.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: gr000by »

Drożdże Szlacheckie 48 dały w tych warunkach radę z dwukrotnie powiększonym nastawem, a Szlacheckie Vodka w tych warunkach spokojnie rozprawiłyby się z nastawem półtorakrotnym - przy następnej okazji taki właśnie wstawię.
Ostatnio zmieniony środa, 1 lut 2023, 09:00 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: herbata666 »

Mi doszły tylko do -1 (a może aż), z 5 dni temu podgrzałem do 24C i dałem pożywkę Activit, ale niestety nic to nie dało, dzisiaj puściłem jeden zbiornik na próbę i uzysk taki sobie na poziomie 5,1l serca do tego 350ml przedgonu i 600ml pogonu, jechałem do 99,6C na kegu, do beki wlałem około 45l nastawu. Dużo lepiej spisały się gdy wstawiłem je na dundrze, szybciej przerobiły i uzysk bardzo fajny bo wyniósł aż 7l serca, pogony i przedgony w ilości około 1l. Dodam że na 220L dałem 5 paczek, podejrzewam że mogło zabraknąć im pożywki. Te na dundrze, dodatkowo były wzmocnione gęstwą drożdżową (sparzoną).



Pozdrawiam
Piotrek
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: Kamal »

Nastaw na dundrze lepiej fermentował, gdyż są w nim składniki odżywcze dla drożdży.
Obrazek
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: herbata666 »

Wiem, wiem ale myślałem że zejdą do tych -4 nawet przez dłuższy okres czasu. Niektórzy wstawiają 100L na jednej paczce (wadze 120g) i im podobno schodzi do -4. Może też troszkę za wysokie blg im na początek zapodałem, następnym razem będę celował w blg 22. Nie ma tego złego, po prostu puszczę i ponownie nastawię na dundrze. A tak z ciekawości ile razy najwięcej nastawialiście na tym samym dundrze ??

Pozdrawiam
Piotrek
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: aronia »

Ja też miałem problem z dofermentowaniem do końca nastawu na tych drożdżach, ale podobnie jak u kol. gr000by mój nastaw pracował w niskiej temperaturze - pomiędzy 12 a 17 stopni. Ale cukier się nie zmarnował, bo kolejny nastaw był na dundrze. Drugi rodzaj drożdży od Jana - Turbo 48 poradził sobie w podobnych warunkach o wiele lepiej. Nastawy to 10 kg cukru, 1 paczka drożdży i całość dopełniam do 38-39l.
Ostatnio zmieniony środa, 1 lut 2023, 09:00 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: Kamal »

Możesz cały czas nastawiać, na tym samym dundrze.
Obrazek

jwara99
5
Posty: 8
Rejestracja: środa, 20 lut 2013, 21:13
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: jwara99 »

Jak smaczek? Porównywalny z alcotec vodka?

radonix
100
Posty: 107
Rejestracja: wtorek, 25 gru 2012, 17:32
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: radonix »

Kamal pisze:Możesz cały czas nastawiać, na tym samym dundrze.
A nie będzie to wpływało negatywnie na smak?
Awatar użytkownika

debros
50
Posty: 58
Rejestracja: czwartek, 18 wrz 2014, 08:32
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: debros »

Nastawione wczoraj wieczorem (tj. 08.05.2018):

- Drożdże Szlacheckie typu Vodka + węgiel aktywny w płynie
- 6kg cukru
- 250g rodzynek + 250g daktyli (jako dodatkowa pożywka)
- 22l wody

Drożdże podjęły pracę po mniej więcej 0,5h.
Dzisiejszego poranka bulkanie idzie pełną parą, fermentacja nie jest burzliwa, ku mojemu miłemu zaskoczeniu bezwonna.

Czekam na rozwój sytuacji.
Serwus, jestem nerwus :bardzo_zly:
Awatar użytkownika

debros
50
Posty: 58
Rejestracja: czwartek, 18 wrz 2014, 08:32
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: debros »

No i wyszedł mój kompletny brak doświadczenia z cukrówkami i dedykowanymi drożdżami (nie ma co tu zwalać na panujące upały).
Za dużo na jeden raz, za łapczywie, zbytnie chciejstwo. Ale do rzeczy.

O ile w środowe popołudnie sytuacja była stabilna, to to, co brałem za pracę pełną parą, było zaledwie preludium.

W nocy z 09.05 na 10.05 sytuacja rozwinęła się nadzwyczaj dynamicznie i pojawiła się faza prawdziwie burzliwa, a że jak już wspomniałem wszystkiego było za dużo (teraz już wiem), to część drożdży uznała, że jest im za ciasno i postanowiła się wyprowadzić wypluwając się na ścianę oraz podłogę.

Na szczęście węgiel aktywny nie barwi w sposób trwały i łatwo daje się zmyć na mokro zarówno z glazury jak i laminowanych mebli ;-)

Skutkiem wzmożonej pracy grzybków pojawił się również zapach, nie jest on jednak bardzo intensywny ani przykry – ot coś w stylu młodego winka.

Ponieważ zluzowało się w beczułce do fermentacji jak też odkręciłem nieco dekielek by dać lepsze ujście dla CO2, na chwilę obecną drożdże ograniczają ekspansję do wytyczonego terenu.

Dzięki powyższemu doświadczyłem czegoś zupełnie nowego, a płynąca z tego nauka na pewno zaprocentuje w przyszłości – zarówno w przenośni jak i dosłownie ;-)

Ciąg dalszy nastąpi.
Serwus, jestem nerwus :bardzo_zly:
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: JanOkowita »

Niepotrzebnie dodałeś rodzynki i daktyle. Skład zawarty w torebce Drożdży Szlacheckich Vodka jest odpowiednio zbilansowany dla prawidłowej fermentacji i uzyskania delikatnego smaku. Są tam zawarte drożdże, pożywka, witaminy z grupy B, środek stabilizujący pH w odpowiednich proporcjach. Z tego samego powodu torebek nie należy dzielić np. na dwa nastawy po 12 litrów.
Czy dobrze wnioskuję - zakręciłeś lub zamknąłeś dekiel bez ujścia gazów?
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

debros
50
Posty: 58
Rejestracja: czwartek, 18 wrz 2014, 08:32
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: debros »

Pięknie dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienie, następny nastaw będzie w 100% według zaleceń :-)
Wyszły złe nawyki z drożdżami "marketowymi", gdzie efekty bywały różne.
Super, że producent aktywnie i rzeczowo udziela cennego wsparcia :ok:

Co do dekielka od beczułki - no nie, nie miewam myśli samobójczych ani też nie planuję remontu łazienki w trybie przyspieszonym, więc nie była ona szczelnie zamknięta :lol:
Na środku dekielka jest dziurka + uszczelka w którą pasuje rurka fermentacyjna. I przez nią właśnie uwolniły się drożdże (czego nie napisałem w poście na skutek skrótu myślowego ;) ).
Lekkie odkręcenie dekielka spowodowało wyłącznie to, że gazy miały dodatkowe ujście.
Serwus, jestem nerwus :bardzo_zly:
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Szlacheckie typu Vodka

Post autor: JanOkowita »

Nie ma za co :) Zdradzę tajemnicę - Drożdże Szlacheckie Typu Vodka oraz AD Aktywne Drożdże Vodka Crystal to ulubione grzybki wielu klientów. Jeśli do tego zastosują cukier wysokiej jakości (np. pszczelarski) lub glukozę krystaliczną to efekt jest satysfakcjonujący.

Zapraszam :poklon;
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”