Węgiel kokosowy
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Węgiel kokosowy
Węgiel kokosowy ma największą powierzchnię właściwą z węgli aktywnych używanych w naszym hobby. Przez to może oczyścić większą ilość destylatu. Ale każdy węgiel aktywny (polecany do naszego hobby) się nada do filtra węglowego. Osobiście używam węgla aktywnego kokosowego firmy Storms, jest bardzo wydajny.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Węgiel kokosowy
Widać, że na rynku nie ma zbyt dużego wyboru... bynajmniej to co zaobserwowałem w internecie. Cena węgla kokosowego jest faktycznie wyższa, ale czy nie lepiej wydać więcej na ten produkt i mieć pewność, że w pełni wykona on swoją pracę?
Jeszcze jedno pytanie. Czy wielkość granulatu tego węgla ma wpływ na jego pracę? Czy Lepszy o mniejszej średnicy czy większej?
Jeszcze jedno pytanie. Czy wielkość granulatu tego węgla ma wpływ na jego pracę? Czy Lepszy o mniejszej średnicy czy większej?
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Węgiel kokosowy
Jeden i drugi granulat spełnią swoją rolę poprawnie. Przez większy granulat szybciej przepływa ciecz, przez drobniejszy wolniej (ale za to jest mocniej oczyszczona). Przy wyborze czegokolwiek należy uwzględnić swoje możliwości finansowe i zamiary - czasami nie warto przepłacać. Przy węglu kokosowym uzyskasz po prostu nieco lepszy efekt po pierwszej filtracji.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: Węgiel kokosowy
Czyli stosując węgiel kokosowy zaoszczędzę czas:) (rozumiem, że lepsza filtracja skraca czas destylacji? )chyba, że znajdę go w dobrej cenie, wtedy zaoszczędzę i czas i pieniądze
Jakby komuś przypomniała się jakaś marka węgla to poproszę o jej wpisanie, gdyż zamierzam wypróbować każdą żeby przekonać się która lepsza. Chyba, że to nie będzie miało wpływu, wtedy wyznacznikiem pewnie będzie cena najniższa:)
Jakby komuś przypomniała się jakaś marka węgla to poproszę o jej wpisanie, gdyż zamierzam wypróbować każdą żeby przekonać się która lepsza. Chyba, że to nie będzie miało wpływu, wtedy wyznacznikiem pewnie będzie cena najniższa:)
-
- Posty: 535
- Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
- Lokalizacja: Południe kraju
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Węgiel kokosowy
Dobra filtracja nie zwalnia z konieczności dobrej destylacji, a ta wymaga czasu i staranności. Jak puścisz szybko i niestarannie odbierzesz dziadostwo, to wprawdzie węgiel to usunie, ale nie przy jednokrotnym filtrowaniu, a po drugie im brudniejszy alkohol, tym żywotność węgla mniejsza (koszty). Zaoszczędzisz czas na destylacji, a stracisz na filtrowaniu. A filtruje się dłużej niż destyluje...
Prawie każdy węgiel jest dobry. O tempie oczyszczania nie decyduje wielkość granulatu, ale regulacja przepływem przez operatora. Węgiel musi być właściwie użyty. Już koledzy napisali, że trzeba bardzo wolno odbierać i jaki ma być kierunek przepływu oraz że alkohol musi być mocno schłodzony. Do tego dorzucę informację, że nie powinien mieć więcej niż 40 - 45%. A węgiel powinien być odpowiednio i bardzo starannie przygotowany, bo tylko wtedy spełni swoja rolę. Cobra i Storms to dobre odmniany. Tego z AD nie znam, ale w ciemno obstawiam, że też.
No niestety nie.stify pisze:rozumiem, że lepsza filtracja skraca czas destylacji?
Dobra filtracja nie zwalnia z konieczności dobrej destylacji, a ta wymaga czasu i staranności. Jak puścisz szybko i niestarannie odbierzesz dziadostwo, to wprawdzie węgiel to usunie, ale nie przy jednokrotnym filtrowaniu, a po drugie im brudniejszy alkohol, tym żywotność węgla mniejsza (koszty). Zaoszczędzisz czas na destylacji, a stracisz na filtrowaniu. A filtruje się dłużej niż destyluje...
Prawie każdy węgiel jest dobry. O tempie oczyszczania nie decyduje wielkość granulatu, ale regulacja przepływem przez operatora. Węgiel musi być właściwie użyty. Już koledzy napisali, że trzeba bardzo wolno odbierać i jaki ma być kierunek przepływu oraz że alkohol musi być mocno schłodzony. Do tego dorzucę informację, że nie powinien mieć więcej niż 40 - 45%. A węgiel powinien być odpowiednio i bardzo starannie przygotowany, bo tylko wtedy spełni swoja rolę. Cobra i Storms to dobre odmniany. Tego z AD nie znam, ale w ciemno obstawiam, że też.
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy