Brak efektu po dodaniu perhydrolu


Autor tematu
gos1978
20
Posty: 21
Rejestracja: czwartek, 7 lut 2013, 11:58

Post autor: gos1978 »

Witam panowie.
Rozcieńczyłem surówkę 95% do 60% dodałem 4 łyżeczki sody na 5 l po 24 godzinach powstały płatki.
Po tym dodałem 5ml perhydrolu minęło 24 godziny i nie widać żadnego efektu zbrązowienia. :(
Czy coś robię źle?
alembiki
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Brak efektu po dodaniu perhydrolu

Post autor: gr000by »

A dodawałeś perhydrol do ciepłego lub gorącego alkoholu? Użyłeś sody oczyszczonej (bikarbonat, wodorowęglan sodu) czy kaustycznej (wodorotlenek sodu)? Przy tej pierwszej konieczne będzie mocniejsze podgrzanie alkoholu, przy tej drugiej na zimno reakcja zajdzie, ale powoli.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
gos1978
20
Posty: 21
Rejestracja: czwartek, 7 lut 2013, 11:58
Re: Brak efektu po dodaniu perhydrolu

Post autor: gos1978 »

Perhydrol dodawałem do zimnego alkoholu, ale teraz stoi w temp. 25 C. I używam zwykłej sody. Jak to podgrzać i w czym?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Brak efektu po dodaniu perhydrolu

Post autor: gr000by »

W garnku (najlepiej nierdzewnym) na kuchence, tylko musisz pamiętać o BHP - opary alkoholu są doskonale palne (uważaj szczególnie przy kuchence gazowej). Nie musisz grzać do wrzenia, wystarczy, że będzie bardzo ciepłe lub gorące. No i będziesz musiał ponowić dodanie perhydrolu do podgrzanej mieszanki.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
gos1978
20
Posty: 21
Rejestracja: czwartek, 7 lut 2013, 11:58
Re: Brak efektu po dodaniu perhydrolu

Post autor: gos1978 »

A w jakiej ilości perhydrol?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Brak efektu po dodaniu perhydrolu

Post autor: gr000by »

1-5ml na litr czyszczonego alkoholu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

bercik413
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 17 wrz 2013, 22:53
Re: Brak efektu po dodaniu perhydrolu

Post autor: bercik413 »

Siema. Czy po dodaniu perhydrolu drożdże w zacierze zginą? Nie wpłynie to na smak i jakość późniejszego destylatu w sensie takim ze będą wydzielać się jakieś szkodliwe związki??
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Brak efektu po dodaniu perhydrolu

Post autor: olo 69 »

gos1978 pisze:dodałem 5ml perhydrolu minęło 24 godziny i nie widać żadnego efektu zbrązowienia. :(
Czy coś robię źle?
Nic nie podgrzewaj! Po perhydrolu nic nie brązowieje. :) Zbrązowiało by gdybyś dodał nadmanganian potasu. Wszystko jest w jak najlepszym porządku.
Pozdrawiam,olo 69

Autor tematu
gos1978
20
Posty: 21
Rejestracja: czwartek, 7 lut 2013, 11:58
Re: Brak efektu po dodaniu perhydrolu

Post autor: gos1978 »

Siema to ile czasu odczekać po perhydrolu.
i czy dobrze to robię.
Muszę zrobić tak:
surówkę 95% rozcieńczyć do 50/60%,
-dodać 2 łyżeczki sody rozpuszczonej w wodzie na 5 l,
-odczekać 24 godz i dodać 5ml ml perhydrolu,
poczekać kolejne 24 godziny, dalej na rurki i węgiel.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Brak efektu po dodaniu perhydrolu

Post autor: Emiel Regis »

bercik413 pisze:Siema. Czy po dodaniu perhydrolu drożdże w zacierze zginą? Nie wpłynie to na smak i jakość późniejszego destylatu w sensie takim ze będą wydzielać się jakieś szkodliwe związki??
Perhydrol stosuje się nie do zacieru tylko do destylatu.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Brak efektu po dodaniu perhydrolu

Post autor: olo 69 »

@gos1978
Jak już uparłeś się na stosowaniu chemii, to sody dodaj tylko tyle aby Ci powstały takie właśnie płatki. Myślę, że pół łyżeczki spokojnie starczy na 5 litrów, ale sam będziesz widział. Perhydrol 3-5 ml możesz dodać w niedługim czasie po powstaniu tych właśnie płatków, spokojnie np. po godzinie. Zarówno po dodaniu sody, jak i perhydrolu wszystko bardzo dobrze mieszasz. Potem czekasz aż wszystko opadnie na dół i się sklaruje. Zlewasz znad osadu, rozcieńczasz to dodając 3 razy tyle wody ile surówki i destylujesz.
Na pot stillu może się sprawdza, przy kolumnie dla mnie to strata czasu, dlatego nie polecam.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Brak efektu po dodaniu perhydrolu

Post autor: Pretender »

Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Brak efektu po dodaniu perhydrolu

Post autor: wiking »

Ludzie wybaczcie, ale dzisiaj piątek i mnie ponosi, po h.... wam ta chemia?

Mod.
Chuj, pisze się przez "ch"
:mrgreen:
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Brak efektu po dodaniu perhydrolu

Post autor: Pretender »

Kolega zapytał kolega odpowiedź dostał. Mnie również dziwi fakt, że mając 95% chce to chemią traktować. Nie chce mi się wierzyć, że wypsot nie nadaje się do spożycia.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Brak efektu po dodaniu perhydrolu

Post autor: olo 69 »

wiking pisze:po h.... wam ta chemia?
Po to żeby przekonać się, że nie warto jej stosować :D

A choć od samej nazwy psota dostaję gęsiej skórki, to o wypsocie jeszcze nie słyszałem :respect:
Ostatnio zmieniony piątek, 24 sty 2014, 19:37 przez olo 69, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Brak efektu po dodaniu perhydrolu

Post autor: lesgo58 »

Wszystkiego trzeba spróbowac.
Jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Brak efektu po dodaniu perhydrolu

Post autor: wiking »

No niby tak, ale jak się czyta setki postów na ten temat, to powinno się wiedzieć, że to jest be.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Brak efektu po dodaniu perhydrolu

Post autor: Trener »

To coś jak w kwestiach "intymnych". Lepiej "to" robić niż o tym czytać ;)
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Brak efektu po dodaniu perhydrolu

Post autor: olo 69 »

Powiem jeszcze jedno. O ile dodatek sody spożywczej jeszcze nie wpływa tak bardzo na złą jakość produktu końcowego, to po dodatku sody kaustycznej, beee jak diabli wychodzi.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Odp: Brak efektu po dodaniu perhydrolu

Post autor: klodek4 »

Też próbowałem stosować chemię, po czym doszedłem do wniosku że lepiej jest puścić urobek raz jeszcze i tyle.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Brak efektu po dodaniu perhydrolu

Post autor: gr000by »

Ja perhydrolu i sody kaustycznej używam tylko i wyłącznie okazjonalnie, do mocno "przypalonych" destylatów, by ułatwić sobie ich destylację na spirytus. Ale to prawda, że najlepiej jest przedestylować ponownie zamiast babrać się chemią - destylat po cięższej chemii jest paskudny :womit: . Mam butelkę lekko "mydlanej, aptecznej" wódki po destylacji "przypalołki" potraktowanej ciężką chemią i dodaję jej po odrobinie do bardzo ekstraktywnych trunków.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chemiczne poprawianie destylatów między operacjami”