Przepis na pastę harissa

Robione latem cieszą zimą, ogórki w słoiku, pyszne dżemy, kompoty, grzyby i wszystko inne, co możemy sami przygotować i przechować w słoiku.
Awatar użytkownika

Autor tematu
rzvir1
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 7 kwie 2010, 22:12
Krótko o sobie: Piwo jest dowodem na to, że Bóg nas kocha i chce, żebyśmy byli szczęśliwi.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 3 razy

Post autor: rzvir1 »

Witam!Dla "ostrych" Smakoszy mam coś podobnego-przepis na pastę harissa ( kuchnia bliskowschodnia ).24 suszone papryczki chili,habanero lub inne tego typu,główka czosnku,po 2 łyżeczki mielonej kolendry i kminu rzymskiego ( kuminu ),łyżeczka soli,5 łyżek oliwy ( lub więcej,jeśli chcemy rzadszą pastę ).Papryczki moczymy w gorącej wodzie ok. pół godziny,osuszamy,wywalamy szypułki,kroimy na kawałki,czosnek obieramy i wszystko razem z przyprawami ładujemy do blendera.Zalecam użycie blendera ręcznego-lepiej miesza.Po zmordowaniu tego na gładką paciaję przekładamy do słoiczka,zalewamy olejem lub oliwą i trzymamy w lodówce obok gaśnicy...... :bardzo_zly: :ok: Można użyć świeżych papryczek,ale z suszonych lepiej się trzyma.Próbować ostrożnie :evil:
alembiki

Grzesiek8
5
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 24 paź 2016, 21:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino made in home
Lokalizacja: 3miasto
Kontakt:
Re: Piekielnie ostry sos habanero by Qba

Post autor: Grzesiek8 »

Próbowaliście Adżiki? Ostra wersja keczupu.
Wino made in home
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przetwory Domowe”