Witam Szanownych Psotników i Psotniczki !!!
Po kilkunastu dyskusjach z tubylcami na tematy związane z naszym hobby jak i również innych bliskich, typu wędzenie i pieczenie chleba przyniósł mi znajomy owoc który tutaj nazywany jest - algarroba, garrofa czy algarrofa co w tłumaczeniu w/g wiki daje nam szarańczyk strąkowy, owoc bogaty w cukry jak i wiele witamin, w trakcie wojny domowej robiono z niego mąkę a teraz stosuje się go do karmienia zwierzaków.
Pytanie moje brzmi- jak według Was można by było wykorzystać ten owoc /tutaj jest tego w brud/, zrobić jakiś nastaw, zacier, wino - poradźcie mi moi mili eksperymentatorzy,
pozdrawiam
http://pl.wikipedia.org/wiki/Szara%C5%8 ... %C4%85kowy
Szarańczyn strąkowy /Algarrobo/
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Szarańczyn strąkowy /Algarrobo/
Będzie to nastaw owocowy a'la wino, więc szybkie G995 będą na miejscu.
Cukru daj 22 dkg/litr (22Blg). Wyjdzie 10 do 12% alkoholu w dobrym tempie.
Uzyskanie wsadu 14-16% może dwukrotnie wydłużyć czas pracy drożdży.
Uwzględnij cukier w owocach Podobno to połowa masy owocu.
Cukru daj 22 dkg/litr (22Blg). Wyjdzie 10 do 12% alkoholu w dobrym tempie.
Uzyskanie wsadu 14-16% może dwukrotnie wydłużyć czas pracy drożdży.
Uwzględnij cukier w owocach Podobno to połowa masy owocu.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 523
- Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 12:59
- Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
- Ulubiony Alkohol: Piwa
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Szarańczyn strąkowy /Algarrobo/
Kłodek,
Inna polska nazwa to karob, albo drzewo karobowe. Owoce- strąki nazywane są chlebem świętojańskim, a przetworzone zmielone nasiona to tzw. maczka chleba świętojańskiego i używana jest w przemyśle spożywczym jako zagęstnik (E410 ). Strąki w całości zawierają do 50 % cukrów, czyli w teorii materiał dobry....
Inna polska nazwa to karob, albo drzewo karobowe. Owoce- strąki nazywane są chlebem świętojańskim, a przetworzone zmielone nasiona to tzw. maczka chleba świętojańskiego i używana jest w przemyśle spożywczym jako zagęstnik (E410 ). Strąki w całości zawierają do 50 % cukrów, czyli w teorii materiał dobry....
-
- Posty: 535
- Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
- Lokalizacja: Południe kraju
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Szarańczyn strąkowy /Algarrobo/
Można też zrobić z chleba świętojańskiego esencję do zaprawiania wina. Nie będę się rozpisywał, podam link: http://old.wino.org.pl/frames/kupaz.htm
Może warto spróbować mieszać z mocniejszymi od wina alkoholami?
Może warto spróbować mieszać z mocniejszymi od wina alkoholami?
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki