Szarańczyn strąkowy /Algarrobo/

...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:

Post autor: klodek4 »

Witam Szanownych Psotników i Psotniczki !!!
Po kilkunastu dyskusjach z tubylcami na tematy związane z naszym hobby jak i również innych bliskich, typu wędzenie i pieczenie chleba przyniósł mi znajomy owoc który tutaj nazywany jest - algarroba, garrofa czy algarrofa co w tłumaczeniu w/g wiki daje nam szarańczyk strąkowy, owoc bogaty w cukry jak i wiele witamin, w trakcie wojny domowej robiono z niego mąkę a teraz stosuje się go do karmienia zwierzaków.
Pytanie moje brzmi- jak według Was można by było wykorzystać ten owoc /tutaj jest tego w brud/, zrobić jakiś nastaw, zacier, wino - poradźcie mi moi mili eksperymentatorzy,
pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Szara%C5%8 ... %C4%85kowy
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Szarańczyn strąkowy /Algarrobo/

Post autor: Wald »

Jak mają cukier, to wstawiaj. Wiele nie ryzykujesz. Alkohol na pewno otrzymasz. A przecież o to chodzi.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Szarańczyn strąkowy /Algarrobo/

Post autor: klodek4 »

Dzięki Wald za odpowiedź!!!!
W niedługim czasie spróbuję to popełnić, nastawię jak na wino i potraktuję to bayanusami 995, chyba że masz inne sugestie!!!!
Relację a może fotorelację zdam na forum!!!
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Szarańczyn strąkowy /Algarrobo/

Post autor: Wald »

Będzie to nastaw owocowy a'la wino, więc szybkie G995 będą na miejscu.
Cukru daj 22 dkg/litr (22Blg). Wyjdzie 10 do 12% alkoholu w dobrym tempie.
Uzyskanie wsadu 14-16% może dwukrotnie wydłużyć czas pracy drożdży.
:idea: Uwzględnij cukier w owocach :!: Podobno to połowa masy owocu.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

zonzi
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 22:03
Podziękował: 1 raz
Re: Szarańczyn strąkowy /Algarrobo/

Post autor: zonzi »

W Chorwacji to się nazywa Rogac i produkują z tego pyszne nalewki. Do dużego słoja 10l dają 10 strąków, ok 10 dkg cukru i rakiję. Przegryza się to na słoneczku a w efekcie dostaje się pyszny raczej słodki , kawowy i mocny trunek. Rewelacja.

bociann2
500
Posty: 523
Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 12:59
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
Ulubiony Alkohol: Piwa
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Szarańczyn strąkowy /Algarrobo/

Post autor: bociann2 »

Kłodek,
Inna polska nazwa to karob, albo drzewo karobowe. Owoce- strąki nazywane są chlebem świętojańskim, a przetworzone zmielone nasiona to tzw. maczka chleba świętojańskiego i używana jest w przemyśle spożywczym jako zagęstnik (E410 :) ). Strąki w całości zawierają do 50 % cukrów, czyli w teorii materiał dobry....
Awatar użytkownika

ta_moko
500
Posty: 535
Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
Lokalizacja: Południe kraju
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Szarańczyn strąkowy /Algarrobo/

Post autor: ta_moko »

Można też zrobić z chleba świętojańskiego esencję do zaprawiania wina. Nie będę się rozpisywał, podam link: http://old.wino.org.pl/frames/kupaz.htm
Może warto spróbować mieszać z mocniejszymi od wina alkoholami?
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”