smierdzi jak jakas siarka
Witam. Właśnie zrobiłem pierwsza psotę, wyszła 90% ale śmierdzi jak siarka. Przepuściłem przez filtr z węgla i jest niezła, ale nie wiem czy to normalne, że tak śmierdzi, czy coś nie tak zrobiłem? Zacier stał tydzień, doszedł do 12% na drożdżach gorzelniczych i z 90li zacieru wyszło 12 litr 90%, ale śmierdzi jak go przez filtr nie puszcze . Mam kega 50l, 2 grzałki, kolumnę Reflux z 8 zimnymi palcami. Co jest nie tak, że tak dziwnie śmierdzi?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 13 lis 2012, 08:52 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Następny, tak niechlujny post pójdzie do kosza.
Powód: Następny, tak niechlujny post pójdzie do kosza.
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: smierdzi jak jakas siarka
Zapach siarki sam przechodzi przeważnie, odleży się przez 2 tygodnie, to powinien zniknąć.
A sprzęt... przykro mi, kolego, ale dałeś się nabrać. To się nie nadaje DO NICZEGO. Panuje taka legenda miejska, że na takim sprzęcie da się osiągnąć absolut 96,5%, bezzapachowy, jak sklepowy rektyfikat. Owszem, może w czasie pracy znajdzie się kilka minut, kiedy sprzęt się ustabilizuje i nakapie pół szklanki takiego urobku (podkładka dla stwierdzeń sprzedawców, że jest to możliwe, na zasadzie kreatywnej księgowości modnej ostatnio), ale 90% urobku to zaledwie śmierdząca pogonami surówka. Poczytaj forum.
A sprzęt... przykro mi, kolego, ale dałeś się nabrać. To się nie nadaje DO NICZEGO. Panuje taka legenda miejska, że na takim sprzęcie da się osiągnąć absolut 96,5%, bezzapachowy, jak sklepowy rektyfikat. Owszem, może w czasie pracy znajdzie się kilka minut, kiedy sprzęt się ustabilizuje i nakapie pół szklanki takiego urobku (podkładka dla stwierdzeń sprzedawców, że jest to możliwe, na zasadzie kreatywnej księgowości modnej ostatnio), ale 90% urobku to zaledwie śmierdząca pogonami surówka. Poczytaj forum.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 353
- Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
- Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
- Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: smierdzi jak jakas siarka
Witam. Sprzęt sprzętem, ale główną przyczyną tego zapachu ( i smaku) jest wężyk do odbioru psotki. Wymień na silikonowy, a zauważysz znaczną poprawę. Co do maszynki, to poprzednicy się już wypowiedzieli
Pozdro. jajek12
Pozdro. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
Re: smierdzi jak jakas siarka
Dzięki panowie, tak to już jest jak się nie zna na rzeczy. Co proponujecie, zostawić kega a wymienić górę na nową? . Jeszcze raz dzięki wszystkim za dobre rady.
Ostatnio zmieniony wtorek, 13 lis 2012, 11:39 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka tekstu
Powód: Kosmetyka tekstu
-
- Posty: 99
- Rejestracja: piątek, 5 lis 2010, 12:05
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: smierdzi jak jakas siarka
No to kolega posłuchał rad, nie ma co...
Nieodległa historia: http://alkohole-domowe.com/forum/jakie- ... t6684.html
Nieodległa historia: http://alkohole-domowe.com/forum/jakie- ... t6684.html
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: smierdzi jak jakas siarka
Kamilos, keg zostawić, górę zmienić na Aabratka albo Bokakoba. Ew. na puszkowa głowicę Akasa.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 90
- Rejestracja: niedziela, 18 gru 2011, 20:35
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem
- Ulubiony Alkohol: Z wlasnej piwniczki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Małopolska
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: smierdzi jak jakas siarka
Jak juz koledzy napisali podstawa to wymienić wężyk na silikonowy to po pierwsze,a po drugie zmień termometr na cyfrowy do 150 stopni,a i nic nie napisałeś o wypełnieniu tej kolumienki.
Mimo ze to badziewny sprzęt to po pierwszym psoceniu nic nie powiano śmierdzieć siara,ja proponuje śmigać dwa razy na tym puzonie.
Wypełnij 20cm -25 cm kolumny miedzi od dołu,a resztę zmywakami z nierdzewki np z Lidla.
Zapach siarki powinien zniknąć.
Co do większych modyfikacji tego sprzętu to proponuje najpierw to forum.
Kolego @jozinex nie pisz takich bzdur.
Mimo ze to badziewny sprzęt to po pierwszym psoceniu nic nie powiano śmierdzieć siara,ja proponuje śmigać dwa razy na tym puzonie.
Wypełnij 20cm -25 cm kolumny miedzi od dołu,a resztę zmywakami z nierdzewki np z Lidla.
Zapach siarki powinien zniknąć.
Co do większych modyfikacji tego sprzętu to proponuje najpierw to forum.
Kolego @jozinex nie pisz takich bzdur.
Krzysiek.