Witam, jestem nowy na forum. Planuje zbudowac aparature psotnicza i chcialbym, aby ktos bardziej doswiadczony ocenil moj 'projekt'. Pozwolilem sobie skorzystac z rysunku ze strony. Chyba odstojnik powinien być odwrotnie zamontowany. Co o tym myślicie??? Dodam, ze mam dosc dobry dostep do rur ko i mozliwosc spawania TIGiem. Pozdrawiam
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Według mnie, odstojnik jest niepotrzebny, tak samo reflux wewnętrzny (zawór ponownego napływu. Też skorzystałem z rysunku, a potem przerabiałem, zobacz "galeria Bogdana" Nie kombinuj, tylko skorzystaj z gotowych i sprawdzonych rozwiązań, których dużo znajdziesz w dziale :Galerie destylatorów" a szczegóły w dziale "budowa aparatury" Szkice ze strony głównej nie będą Ci potrzebne. A tak napewno, to poświęć trochę czasu na czytanie tego forum.
Myślę że Bogdan ma racje,tzn. większość z nas kiedyś myślała o zastosowaniu RW i RZ w jednej maszynce moim zdaniem gra nie warta świeczki albo zimne palce albo RZ .Ja odstojnik też bym wyrzucił,z tego względu że użyjesz refluksu..... po co utrudniać sobie....
______________________________________________________________________ NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!
Mam jeszcze pare pytan: Ktore rozwiazanie wybrac: zimne palce czy refluks zewnetrzny, tak aby to bylo w miare wydajne?(czy jest to raczej kwestia gustu?) Czy mozna zrobic rozkrecana kolumne(tak aby mozna bylo co jakis czas czyscic wypelnienie)? Czy mozna dodac cos jeszcze, aby otrzymywany alkochol byl bardziej czysty/pozbawiony smieci?
Prawdopodobnie budowe rozpoczne w przyszlum tygodniu, bo teraz mam jeszcze sesje;) Dziekuje za pomoc i pozdrawiam
ps. Bogdan ,jezeli twoja kolumna dziala tak jak wyglada, to szerze zazdroszcze (mam nadzieje, ze juz wkrotce nie bede musial) Jeszcze raz pozdrawiam
czy wybierzesz refluks ZEW.czy WEW to faktycznie kwestia gustu. Wew bedzie prostszy do zmontowania i użytkowania mimo to większość chłopaków wybrała ZEW. poprawnie zbudowany refluks wyczyści ci alkohol uwierz że wystarczająco... kolumna musi być (powinna ) rozkręcana taką ja obecnie buduje będę do kega przykręcał na 8 szpilek a uszczelka z korka ( w tesco za 15 zł kupisz z korka podkładkę na talerze.Jeden arkusz za 15 zł wystarczy na całą aparature
______________________________________________________________________ NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!
A w jaki sposob moge zrobic plaszcz wodny na dnie kega, aby bardziej zawiesiste zaciery nie przypalaly sie?(znalazlem tylko informacje o tym, bez instrukcji) Gdzie mozna zaopatrzyc sie w jakis redukror(jezeli wytne duza dziure w kegu to po wykreceniu kolumny(planuje 2 cale) zebym mogl wsadzic reke do srodka, i wyczyscic) Wekszosc termometrow na allegro na dokladnosc +/- 1st. Czy taka dokladnosc wystarczy? Co myslicie o zrobieniu glowicy(takiej, jak ma pan Mima)? To tez jest kwestia gustu?
hehe trafiłeś w samą 10 ja robie kolumne jak pan mima pod jego instruktarzem wejdz na strone budowa aparatury pod okiem najlepszych pam krok po kroku robie i foty wstawiam.... niebawem nowe będą.nie wycinaj dziury w kegu nie warto!!! ja wyciełem bo keg był od góry dziurawy,grzałki wmontujesz bez problemu......2 po 2000 w najlepiej a płaszcz wodny ..... - włóż keg do dużego garnka z wodą i po problemie lub dno w kegu zaspawaj bo jego konstrukcja i kształt na to pozwalają...w razie problemów pytaj.grzałki też pomoge Ci znaleść bo niedawno sam szukałem.pozdro
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości