Pierwsze wino - konsultacje / dziennik - częste aktualizacje

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

Autor tematu
Luke88
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 23 paź 2013, 15:02

Post autor: Luke88 »

Witam :) Mam na imię Łukasz, jestem początkującym winotwórcą i mam nadzieję, że stanie się to moim nowym hobby ;)

Do rzeczy, otóż od kiedyś tam chodziły mi po głowie pomysły o zrobieniu domowego winka. Kiedy zadzwonił do mnie znajomy oznajmiając, że ma trochę zbędnych winogron postanowiłem to wykorzystać.

Poczytałem trochę tu i ówdzie w internecie. Porad była cała masa, a niektóre troszkę się od siebie różniły.


Przechodząc do sedna:
- posiadam balon 15l, więc skoro wino ma zajmować 2/3 powierzchni, chce uzyskać 10l trunku
- winogrona czerwone, 8 kg
- wybrałem metodę fermentowania w miazdze
- winogron nie myłem, chcę wykorzystać naturalne drożdże na skórkach winogron (owoce z pewnego źródła, własna uprawa). Poza tym, kolega zapewniał, że jego ojciec też robi wino w ten sposób
- 8kg podzieliłem na dwa wiaderka, rozgniotłem tłuczkiem do ziemniaków, na wierzchu położyłem szmatki i zatkałem lekko uchylonymi pokrywkami
- miazga została nastawiona w niedzielę wieczorem (20.10.2013r.). Temperatura w pomieszczeniu: 21 stopni
- dzisiaj rano (poniedziałek, 21.10.2013r.) wszystko wyglądało tak jak pisali ludzie w poradnikach - na wierzchu wytworzył się gęsty osad (czop, skorupa). Przemieszałem to drewnianą łychą, przy czym widoczne były pęcherzyki wydalanego CO2. Wieczorem zabieg powtórzyłem. Linki do zdjęć: ( Skorupa / czop, CO2 po zamieszaniu, konsystencja po zamieszaniu )
- rano (22.10.2013r.) ponownie przemieszałem miazgę. Sprawdziłem także poziom Blg który wyniósł 16 stopni.
- około południa przeniosłem wiaderka z moszczem do piwnicy do temperatury 22 stopnie.
- po południu mieszanie
- wieczór - mieszanko
- południe (23.10.2013), mieszanko, blg na poziomie 11-12 stopni

Dalsze wytyczne:
- chciałbym, aby wino miało ok 14%-15% i było słodkie (nie jakoś strasznie, ale żeby miało lekko słodkawy posmak)
- ile cukru dodać w sumie :?: Planuję rozdzielić dodawanie do na dwie raty
- czy 2,5 kg cukru będzie odpowiednie :?: Na turę dodatek wyniesie 1,25 kg
- nie wiem ile dokładnie wody doleję, ale zapewne będzie to ok 5l
- po najnowszych obliczeniach: zawartość cukru w miazdze to 160g/l. Wino 15% powinno mieć ok 260g/l. Skoro wina ma być 10l to powinno zawierać ok 2,6kg cukru. Zakładając, że moszczu jest 5l (przy przelewaniu wykonam dokładny pomiar) to mam póki co 800g cukru. Różnica więc wynosi 1,8kg. Czy to właśnie tyle powinienem dodać :pytajnik:


- nie dodawałem jeszcze żadnych drożdży, pożywek, cukru, wody
- zakupiłem: pektoenzym (nie będę raczej używał, winogrona ładnie puszczają soki), drożdże szlachetne w płynie Burgund (gdyby zaszła potrzeba ich użycia), w razie potrzeby mogę nabyć pożywkę dla drożdży.


Post będę edytował w celu stworzenia pewnego rodzaju dziennika. Wszystkie uwagi/rady mile widziane, gdyż jestem absolutnym nowicjuszem w tej dziedzinie ;)
alembiki
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pierwsze wino - konsultacje / dziennik - częste aktualizacje

Post autor: gr000by »

Cóż, wino na dzikusach ci się szykuje. Pamiętaj o przyzwoitym minimum czystości przy pracy z winem. Na praktycznie wszystkie pytania znajdziesz odpowiedzi na forum. Szczególnie poczytaj http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6850.html . Pektoenzym naprawdę warto dodać, owoce puszczą jeszcze więcej soku.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Pierwsze wino - konsultacje / dziennik - częste aktualizacje

Post autor: JanOkowita »

Luke88, moja mała rada: więcej czytać, mniej pisać. A najlepiej kupić książkę za fafnaście zł, gdyż to co jest w Internecie nie zawsze jest najlepsze.

Pozdrawiam

Jan
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Pierwsze wino - konsultacje / dziennik - częste aktualizacje

Post autor: Rusin »

Ja swoje pierwsze wina też robiłem na dzikusach i zawsze się udawały. Powodzenia.
In vino veritas, in aqua sanitas
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Pierwsze wino - konsultacje / dziennik - częste aktualizacje

Post autor: pokrec »

Janie, nasze Forum też jest w internecie... Nie potępiaj tak w czambuł.
Ale masz fację, książka to absolutne konieczność. Choćby po to, żeby się otrzaskać z terminologią.

A co do problemów Łukasza: słodkawe wino to takie co ma ok. 3 - 5 BLG. Trzeba mierzyć co kilka dni i dodawać tyle cukru w razie konieczności, żeby tyle właśnie utrzymywać.
Na dzikusach polskich mocnego wina nie zrobisz. W każdym razie jest to loteria. Dlatego wymyślono, żeby sprzedawać drożdże wyselekcjonowane. W Polsce nie wstyd takich używać, podobnie, jak dodawać cukru do nastawu. Taki mamy klimat i koniec, i tak cud, że u nas udają się winogrona, które po posłodzeniu dadzą napitek całkiem dający się spożyć...
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Kontakt:
Re: Pierwsze wino - konsultacje / dziennik - częste aktualizacje

Post autor: sztender »

pokrec pisze:Na dzikusach polskich mocnego wina nie zrobisz.
To nie do końca prawda :mrgreen: jak masz "mocny" szczep to zrobisz. Miałem ostatnio okazję próbować wina na dzikusach i było zbyt mocne. Wytwórca twierdzi, że jest co roku takie (od ładnych paru lat).
http://latawce.phorum.pl
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pierwsze wino - konsultacje / dziennik - częste aktualizacje

Post autor: gr000by »

Tylko jaki jest sens liczyć na dzikusy? Toż to jak loteria albo rosyjska ruletka. Uda się, albo się nie uda. Fakt, trafiłem na dzikusy ochoczo wciągające cukier przy 16% (zafermentowała mi pomarańczówka, miąższ najpierw zasypałem szczodrze cukrem i wlałem trochę wódki, a mimo to wystartował), ale to był jeden taki przypadek. O wiele bezpieczniej jest dodać wybranego przez nas szczepu drożdży i z nim pracować przy danym winie. Efekty końcowe będą o wiele bardziej przewidywalne.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

ta_moko
500
Posty: 535
Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
Lokalizacja: Południe kraju
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Pierwsze wino - konsultacje / dziennik - częste aktualizacje

Post autor: ta_moko »

gr000by pisze:Efekty końcowe będą o wiele bardziej przewidywalne.
I zakończone sukcesem, a nie zgniłą breją.
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki

Autor tematu
Luke88
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 23 paź 2013, 15:02
Re: Pierwsze wino - konsultacje / dziennik - częste aktualizacje

Post autor: Luke88 »

OK, w takim razie, jutro nastawię matkę drożdżową aby pomóc naturalnym "dzikusom" ;)

Co do wcześniejszych uwag odnośnie wiedzy. Sporo poczytałem na ten temat, książki też są na wyposażeniu, jednak z racji tego iż jest to moje pierwsze winko, wolę mieć ewentualną pomoc na bieżąco, stąd też ten temat a'la dziennik ;)

Jakie jest minimalne BLG do jakiego mogę doprowadzić moszcz ? Przy jakiej wartości uzyskać sok i przelać do gąsiorka lub ewentualnie dodać wody z cukrem ?

PS. tak mi się to wszystko podoba, że postanowiłem zabrać się również za winko na bazie ryżu. MD do win białych już nastawiona :) Co prawda 4-5 godzin sobie stoi, ale poza zmętnieniem nie daje jeszcze oznak działania :P
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pierwsze wino - konsultacje / dziennik - częste aktualizacje

Post autor: gr000by »

Bardzo szybko rozkręcają się MD na drożdżach Zamoyskich. Ostatnio ich Tokay'e po 12h pobytu w moszczu ze szczyptą pożywki rozpoczęły pracę, a po 24h była 1,5cm piana nad MD. Po 48h MD wydawała odgłosy dobrze fermentującego wina - cały czas było słychać bardzo mocno gazujący nastaw. Przy Biowinowskich płynnych na te same efekty trzeba było czekać 4-6 razy dłużej.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
Luke88
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 23 paź 2013, 15:02
Re: Pierwsze wino - konsultacje / dziennik - częste aktualizacje

Post autor: Luke88 »

Dzisiejszy pomiar to 4-5 stopni Blg w moszczu (4 dzień). Dodawać cukru z wodą czy czekaż aż osiągnie 0 stopni ? Matka drożdżowa już się robi.

Mam pytanie, czy używać pirosiarczynu potasu aby wybić dzikie drożdże w moszczu ? Czytałem, że niby nie ma takiej konieczności, bo dzikusy i tak poumierają ze względu na niższą tolerancję zawartości alkoholu. Jak uważacie, jak będzie lepiej dla wina ?
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Pierwsze wino - konsultacje / dziennik - częste aktualizacje

Post autor: Trener »

Poczekaj jeszcze z dzień, aż Blg spadnie do 3 lub mniej. Do 0 nie ma sensu czekać.

Z winem możesz zrobić co zechcesz, ale jeśli sam bedziesz to wino pił, to najpierw zastanów się co będzie lepsze dla Ciebie. Więcej chemii czy mniej chemii?
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

Autor tematu
Luke88
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 23 paź 2013, 15:02
Re: Pierwsze wino - konsultacje / dziennik - częste aktualizacje

Post autor: Luke88 »

Jutro (a właściwie dzisiaj) koło południa zapewne Blg wyniesie coś koło 1 stopnia, więc w takim razie jutro wycisnę sok, pozbędę się skórek i pestek oraz przeleję wszystko do gąsiorka dodając MD :)

Oczywiście, że mniej chemii, jednakże spotykałem się w internecie z różnymi opiniami. Jedni zalecają dodanie pirosiarczynu potasu w celu dobicia dzikusów oraz pozbycia się ewentualnych dziwnych bakterii, a inni uważają to za zbędne i niepotrzebne męczenie wina chemią... Wolałbym nie dodawać pirosiarczynu, no chyba, że jest taka konieczność ze względów późniejszego spożywania i ewentualnych powikłań zdrowotnych, to oczywiście dodam go ;)
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Pierwsze wino - konsultacje / dziennik - częste aktualizacje

Post autor: Trener »

Nie słyszałem nigdy o powikłaniach zdrowotnych po naturalnym, domowym winie :)
Nie naśladuj koncernów które robią wina hurtowo. Tam zasiarczją i dodają diabli wiedzą co jeszcze. Ale tam liczy się zysk, a nie jakość.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pierwsze wino - konsultacje / dziennik - częste aktualizacje

Post autor: siwy1121 »

Nie chcę tutaj podważać wiedzy i doświadczenia trenera, ale wydaje mi się, że nie ma co się bać piro, przecież nie sypiesz tego na kilogramy, a zabezpieczasz wino i szybciej możesz butelkować. Oczywiście są inne możliwości (stewia, gliceryna)

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Pierwsze wino - konsultacje / dziennik - częste aktualizacje

Post autor: Rusin »

Siwy tu nie chodzi o dosładzanie tylko o zabicie dzikich drożdży w nastawie. A jak dasz piro 2 czy 3 razy to będzie go więcej. Czytaj cały wątek.
In vino veritas, in aqua sanitas
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pierwsze wino - konsultacje / dziennik - częste aktualizacje

Post autor: siwy1121 »

Czytałem. Ze stewią i gliceryną miałem na myśli dosładzanie po przerobieniu całego cukru, bo rozumiem, że skoro Luke88 chce stopować, to ma zamiar to butelkować.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Pierwsze wino - konsultacje / dziennik - częste aktualizacje

Post autor: Trener »

Umknął Ci mały szczególik, a mianowicie, że kolega chce dodać cukru i matkę drożdżową szlachetną. Bo na razie "śmigają" dzikusy.
Luke88 pisze:Dzisiejszy pomiar to 4-5 stopni Blg w moszczu (4 dzień). Dodawać cukru z wodą czy czekaż aż osiągnie 0 stopni ? Matka drożdżowa już się robi.
A dodawanie piro by zabić dzikusy jak dla mnie jest bez sensu. Drożdże szlachetne załatwią to bardziej naturalnie i pewnie.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Pierwsze wino - konsultacje / dziennik - częste aktualizacje

Post autor: Rusin »

To skoro zasiarkuje to nie musi dosładzać stewią czy gliceryną tylko zwykłym cukrem.
In vino veritas, in aqua sanitas
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pierwsze wino - konsultacje / dziennik - częste aktualizacje

Post autor: siwy1121 »

To racja. Albo jedno albo drugie

Autor tematu
Luke88
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 23 paź 2013, 15:02
Re: Pierwsze wino - konsultacje / dziennik - częste aktualizacje

Post autor: Luke88 »

Panowie, nastąpiła pewna komplikacja... Otóż dzisiaj rano nie przemieszałem miazgi i jak do niej zajrzałem na wieczór to miazga na wierzchu (tzw. czapa) była strasznie wyblaknięta. Czy to oznacza, że cała miazga ma pójść na śmietnik :?: :cry:

Przemieszałem ją, bąbelki CO2 ciągle się pokazywały w dużych ilościach. Zapach lekko spirytusowy.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pierwsze wino - konsultacje / dziennik - częste aktualizacje

Post autor: gr000by »

Nie panikuj jeszcze, owoce oddały kolorek do winka to same trochę wyblakły. Jeszcze za wcześnie na strach o wino, skoro mocno pracuje to drożdże kożuchujące nie mają tlenu nad powierzchnią i nie bardzo mają jak przeżyć.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Pierwsze wino - konsultacje / dziennik - częste aktualizacje

Post autor: Pretender »

Zepsuć się nie zepsuła, spokojnie. Staraj się w miarę możliwości zatapiać wypływające owoce, zamieszać czapę.

Autor tematu
Luke88
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 23 paź 2013, 15:02
Re: Pierwsze wino - konsultacje / dziennik - częste aktualizacje

Post autor: Luke88 »

Dziękuję za słowa otuchy :) Ulżyło mi ;)

25.10.2013 - nastawiłem dwa winka z ryżu. Składniki w nawiasach oznaczają wartości dla II winka, tzw bogatszego, w celu sprawdzenia ich wpływu na smak wina. Przepis: baniaki po wodze mineralnej 5l, 0,4 kg ryżu (0,45 kg), 70g rodzynek (90g), 1 cytryna (1 cytryna), 4 ziarna ziela angielskiego (4 ziarna), 8g gałki muszkatułowej (8g), 5g imbiru (6g), 3g cynamonu (4-5g), 1 torebka herbaty miętowej 100% mięty pieprzowej (2 torebki), 2.5l wody (2,5l), 1kg cukru (1kg), drożdże w płynie Biowin Sherry (matkę drożdżową podzieliłem na dwa baniaczki), po 5g pożywki dla drożdży "Chomik Gdów". Wino z większą ilością składników pracuje wyraźnie intensywniej (2-3 razy częściej "bulka" w rurce fermentacyjnej). Nie wiem czy to z powodu dodania mniejszej ilości matki drożdżowej (ok 2 kieliszków mniej) czy z powodu większej ilości miejsca w butli.


28.10.2013 - nastawiłem moje długo wyczekiwane wino z winogron czerwonych. Moszcz robił się w dwóch wiaderkach przykrytych szmatką oraz częściowo pokrywką przez 7 dni. Matka drożdżowa robiła się przez 4 dni, drożdże płynne Biowin Burgund. Z 8kg winogron po wyciśnięciu z kawałków owoców i pestek wyszło ok 5-5,5l soku. Do balonu 15l wlałem sok (5,5l), matkę drożdżową (450ml) oraz 2l wody zmieszanej z 1kg cukru. Drożdże ładnie pracują, bulknięcie w rurce występuje co 4 sekundy :)

Kolejne dawki dla tegoż winka to odpowiednio 2l wody z 1kg cukru i ostatnia (trzecia) 1l wody z 0,5kg cukru. Jeśli w obliczeniach nie popełniłem błędu powinienem uzyskać zawartość cukru 3,2 kg w całym nastawie (750g z winogron + 2,5kg cukru dolanego) czyli stężenie alkoholu wyniesie ok 17%. Jeśli okaże się za mocne to zostanie rozcieńczone lub pominę ostatnią dawkę cukru (0,5kg) :)

Kolejne dawki cukru przeprowadzać w momencie zejścia Blg do 0 stopni czy też w jakimś ustalonym czasie (np. po 2-4 dniach) ?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pierwsze wino - konsultacje / dziennik - częste aktualizacje

Post autor: gr000by »

Cukier ładuj do nastawu, dopiero jak BLG wyniesie 2-5, raczej nie czekaj na całkowite odfermentowanie cukru i też nie spiesz się z dodawaniem cukru jak drożdże mają jeszcze co robić. Dasz im w ten sposób bardziej optymalne warunki pracy.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Kontakt:
Re: Pierwsze wino - konsultacje / dziennik - częste aktualizacje

Post autor: sztender »

Luke88 pisze:eśli okaże się za mocne to zostanie rozcieńczone lub pominę ostatnią dawkę cukru (0,5kg)
Broń Cię Panie Boże. Już i tak masz za dużo wody w nastawie w stosunku do soku. Nie wiem co ty masz za winogrono, że rozcieńczasz je 5;5l soku do 7l wody (wliczając cukier). Będzie puste.
http://latawce.phorum.pl
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pierwsze wino - konsultacje / dziennik - częste aktualizacje

Post autor: siwy1121 »

Mogłeś dodać pektoenzym, uzyskałbyś dzięki temu ok. litr soku więcej.
Ostatnio zmieniony środa, 30 paź 2013, 16:20 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Na końcu zdań dajemy KROPKI!

Autor tematu
Luke88
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 23 paź 2013, 15:02
Re: Pierwsze wino - konsultacje / dziennik - częste aktualizacje

Post autor: Luke88 »

Dodałem pektoenzym w bodajże 3 albo 4 dniu fermentacji w miazdze (czyli pektoenzym działał 4 lub 3 dni) :)

greg0004
100
Posty: 121
Rejestracja: środa, 18 maja 2011, 15:56
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Pierwsze wino - konsultacje / dziennik - częste aktualizacje

Post autor: greg0004 »

Tak się zastanawiam... Winko domowej roboty-że tak nazwę. Sam robię winka i przyznam ,że do pierwszego wina jakie robiłem również dodałem pektoenzym i piro.. do pierwszego i ostatniego, bo więcej już nigdy czegoś takiego nie dodawałem. W domowym towarzystwie jak komuś wymieni się te nazwy podczas degustacji, to każdy zapewne dziwnie na nie zareaguje-przecież to wino własnego wyrobu, to w jakim celu jakieś dziwne dodatki? Dodając pektoenzym robiąc fermentacje w miazdze (sam owoc bez dodatku cukru i wody) uzyskuję tyle samo soku co i bez tego dodatku i to w max tydzień czasu, a piro nie stosuję tylko dokarmiam drożdże aż padną- moje drożdże to FERMICRU VR5 z Biowinu nie dodając żadnej pożywki bo to drożdże aktywne. Ktoś mi kiedyś zarzucił, że cukier to również chemia i że jestem ignorantem- wierzcie mi, że na słowo cukier nikt się nie skrzywi. Spróbujcie zrobić kiedyś winko bez żadnych dodatków i daję słowo że będziecie z niego sycie zadowoleni.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pierwsze wino - konsultacje / dziennik - częste aktualizacje

Post autor: siwy1121 »

Po pierwsze pektoenzym, to naturalna substancja i jeśli twierdzisz, że nic nie daje zapewne robisz coś źle, po drugie dokarmiając drożdże aż padną robisz wino na maxa. a ktoś może chcieć np tylko 12%, poza tym piro zabezpiecza wino.Po trzecie do każdych drożdży dodaje się pożywkę, bo dzięki temu mogą się namnażać. I uwierz mi, każdy z nas robił kiedyś wino bez "dodatków" i zaczął je stosować bo na własnej skórze sie przekonał że takie jest lepsze. A co do znajomych, pewnie niewiele wiedzą na temat wyrobu wina i pewnie dwufosforan amonowy też uznaliby za straszną chemię
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pierwsze wino - konsultacje / dziennik - częste aktualizacje

Post autor: gr000by »

Pektoenzym jest dodatkiem tak neutralnym w smaku, że jakbyś dostał wino na pekto i bez pekto to byś ich nie odróżnił w smaku i zapachu. Ja piro też nie stosuję, za to moc wina reguluję dodatkiem pożywek na początku pracy drożdży (zazwyczaj szlachetne winiarskie) i zazwyczaj wystarcza to do uzyskania wina o zamierzonej, niskiej mocy końcowej wina (11-14%), bez niebezpieczeństwa wyprodukowania granatów po wyklarowaniu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pierwsze wino - konsultacje / dziennik - częste aktualizacje

Post autor: siwy1121 »

Ale piro pozawla szybciej dosładzać i butelkować, chyba że nie dosładzasz cukrem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”