Wino z ryżu jest bardzo mocne i wytrawne - co można zrobić?
Witam mam jeszcze kolejne pytanie dla doświadczonych .
Robię winko z ryżu wraz z przyprawami. podczas ściągania próbowałem to wino i jest mega mocne i do tego wytrawne , wino chce dosłodzić aby było przyjemniejsze dla mnie w smaku ale pytanie czy mogę zmniejszyć jego moc np przez dodanie wody? Winko jeszcze ma cichą fermentację ale to już chyba niewiele zmieni w smaku i mocy. To moje pierwsze wino wiec trochę uczę się na błędach ale też proszę o pomoc was.
Robię winko z ryżu wraz z przyprawami. podczas ściągania próbowałem to wino i jest mega mocne i do tego wytrawne , wino chce dosłodzić aby było przyjemniejsze dla mnie w smaku ale pytanie czy mogę zmniejszyć jego moc np przez dodanie wody? Winko jeszcze ma cichą fermentację ale to już chyba niewiele zmieni w smaku i mocy. To moje pierwsze wino wiec trochę uczę się na błędach ale też proszę o pomoc was.
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Wino z ryżu jest bardzo mocne i wytrawne - co można zrobić?
Na oba pytania: tak.
Dosłodzenie zawsze jest dopuszczalne, jak chcesz je osłabić, to dosłodź po prostu syropem cukier+ woda. Jak chcesz tylko dosłodzić, to spuść z litr wina, podgrzewaj w garnku na kuchence i wsyp cukier, mieszaj do rozpuszczenia. Jak cukier się rozpuści, to syrop będzie miał tak do 35 stopni i możesz go dolać do reszty wina od razu, bez studzenia. Ale przed wlaniem sprawdź ręką, czy nie za gorący.
Dosłodzenie zawsze jest dopuszczalne, jak chcesz je osłabić, to dosłodź po prostu syropem cukier+ woda. Jak chcesz tylko dosłodzić, to spuść z litr wina, podgrzewaj w garnku na kuchence i wsyp cukier, mieszaj do rozpuszczenia. Jak cukier się rozpuści, to syrop będzie miał tak do 35 stopni i możesz go dolać do reszty wina od razu, bez studzenia. Ale przed wlaniem sprawdź ręką, czy nie za gorący.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Re: Wino z ryżu jest bardzo mocne i wytrawne - co można zrobić?
Aby nie otwierać nowego tematu dopiszę się w tym wątku, mam nadzieję, że ktoś odpowie. Do sedna. Mam 12 l wyklarowanego wina na ryżu, moc jakieś 16-17%. Cukru w nim brak, no i jest za mocne jak dla mnie o drobinkę. Dlatego mam plan dodać syropu z wody i cukru. Wino było zaraz po pierwszym zlaniu siarkowane, zatrzymało to jego pracę. Miałem już taki przypadek, że omal nie zbierałem z sufitu zasiarkowanego wina, które nie było jednak wyklarowane, ale by "przyśpieszyć" proces dodałem syropu po 2 obciągu... dlatego też obawy czy się to nie powtórzy? W tym przypadku jest to kryształ, idealnej przejrzystości, z fajną iskierką, normalnie szkoda by miało znowu ruszyć z fermentacją i zmętnieć...
Dlatego czy lepiej dodać piro kolejną dawkę później cukier i w buteleczki? Piro już w tym było 5 g bo wiem że mieszanka fermivin pdm to nie łatwe do zabicia gady. Proszę o poradę , mam na mieszkaniu jeszcze 2 paczki stopera fermentacji z spiritferm, może tego dodać w miejsce czystego piro?
Dlatego czy lepiej dodać piro kolejną dawkę później cukier i w buteleczki? Piro już w tym było 5 g bo wiem że mieszanka fermivin pdm to nie łatwe do zabicia gady. Proszę o poradę , mam na mieszkaniu jeszcze 2 paczki stopera fermentacji z spiritferm, może tego dodać w miejsce czystego piro?
-
- Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino z ryżu jest bardzo mocne i wytrawne - co można zrobić?
Piro powinno być wystarczająco na tą ilość, ale jeśli masz wątpliwości to odlej trochę winka do małej plastikowej butelki (najlepiej pod korek), dodaj trochę cukru, zostaw na kilka dni i obserwuj czy butelka robi się twarda, jak nie to już nie pracuje.
-
- Posty: 4
- Rejestracja: poniedziałek, 4 cze 2018, 17:13
- Podziękował: 1 raz
Re: Wino z ryżu jest bardzo mocne i wytrawne - co można zrobić?
Też podpinam się pod post
Wstawiłam moje pierwsze wino z przepisu znajomego i coś poszło nie tak. Wino nastawione 10.04 na 12 litrów wody 4 kg cukru. Po 16 dniach dolałam 3 l wody i 1 kg cukru. W połowie maja wino przeszło burzliwą fermentację więc przelałam je do czystego zbiornika. Dzisiaj jeszcze lekko fermentuje ale bardzo jest wyczuwalny smak alkoholu. Za bardzo. Według wzoru ma ok 19%. Czy mogę dolać samą wodę np. 5 l i wyjdzie mi wino 14 %? Czy już będzie za bardzo rozcieńczone i straci smak? A może dodać jeszcze roztwór cukrowy? Tylko czy % jeszcze nie wzrosną i nie zacznie sie znowu fermentacja? Nie wiem co robić pomóżcie !
Wstawiłam moje pierwsze wino z przepisu znajomego i coś poszło nie tak. Wino nastawione 10.04 na 12 litrów wody 4 kg cukru. Po 16 dniach dolałam 3 l wody i 1 kg cukru. W połowie maja wino przeszło burzliwą fermentację więc przelałam je do czystego zbiornika. Dzisiaj jeszcze lekko fermentuje ale bardzo jest wyczuwalny smak alkoholu. Za bardzo. Według wzoru ma ok 19%. Czy mogę dolać samą wodę np. 5 l i wyjdzie mi wino 14 %? Czy już będzie za bardzo rozcieńczone i straci smak? A może dodać jeszcze roztwór cukrowy? Tylko czy % jeszcze nie wzrosną i nie zacznie sie znowu fermentacja? Nie wiem co robić pomóżcie !
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Wino z ryżu jest bardzo mocne i wytrawne - co można zrobić?
Na początek serdecznie witamy nową koleżankę
Po czym wnosisz, że Twoje wino ma 19%?
Jakie jest w chwili obecnej jego blg?
Zakładając, że jestna poziomie - 4blg, to winko ma ~15%.
Po czym wnosisz, że Twoje wino ma 19%?
Jakie jest w chwili obecnej jego blg?
Zakładając, że jestna poziomie - 4blg, to winko ma ~15%.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 4
- Rejestracja: poniedziałek, 4 cze 2018, 17:13
- Podziękował: 1 raz
Re: Wino z ryżu jest bardzo mocne i wytrawne - co można zrobić?
Wyliczyłam sobie z proporcji 17g cukru = 1% w 1 litrze. Dokładnie x% = 5000 g cukru / (15 l * 17g). Znalazłam to u Malinowego Nosa, tylko przekształciłam wzór pod procenty. Blg już jest 0. Rozcieńczyłam sobie próbkę trochę z wodą i gdy już nie było tak czuć alko to winko wydawało się dosyć słodkie, więc raczej już bym nie dosładzała... Czarna magia
-
- Posty: 4
- Rejestracja: poniedziałek, 4 cze 2018, 17:13
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Wino z ryżu jest bardzo mocne i wytrawne - co można zrobić?
Czarna, jeśli w chwili obecnej blg masz na poziomie zera to stężenie alko w nastawie masz w granicach 13%, czyli takie mocne nie jest.
Do wszelkiego rodzaju wyliczeń, przydatnych w naszym hobby masz odpowiedni kalkulator :
https://drive.google.com/file/d/0Bx8-os ... xIbUE/view
Do wszelkiego rodzaju wyliczeń, przydatnych w naszym hobby masz odpowiedni kalkulator :
https://drive.google.com/file/d/0Bx8-os ... xIbUE/view
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Wino z ryżu jest bardzo mocne i wytrawne - co można zrobić?
Może lepiej doradzi, bo to jego przepis. Wino z ryżu winu z ryżu nierówne.
W przepisie równie dobrze mogło być pół kilo ryżu, jak i pół worka.
Tutaj nikt zgadywać nie będzie ile i czego użyłaś.
Jeśli chcesz porady to podaj cały przepis wg którego robiłaś, lub się skontaktuj z tym Twoim znajomym.czarna1991 pisze:Wino z ryżu jakbyś nie zauważył tytułu postu...
Może lepiej doradzi, bo to jego przepis. Wino z ryżu winu z ryżu nierówne.
W przepisie równie dobrze mogło być pół kilo ryżu, jak i pół worka.
Tutaj nikt zgadywać nie będzie ile i czego użyłaś.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wino z ryżu jest bardzo mocne i wytrawne - co można zrobić?
Z Twojego postu to nie wynika ...czarna1991 pisze:Wino z ryżu jakbyś nie zauważył tytułu postu...
Zapomniałaś droga koleżanko uwzględnić objętość dodanego cukru, każdy kg to 0,6l.czarna1991 pisze:Wyliczyłam sobie z proporcji 17g cukru = 1% w 1 litrze. Dokładnie x% = 5000 g cukru / (15 l * 17g). Znalazłam to u Malinowego Nosa, tylko przekształciłam wzór pod procenty. Blg już jest 0. Rozcieńczyłam sobie próbkę trochę z wodą i gdy już nie było tak czuć alko to winko wydawało się dosyć słodkie, więc raczej już bym nie dosładzała... Czarna magia
-
- Posty: 744
- Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
- Ulubiony Alkohol: swój
- Lokalizacja: Beskid Niski
- Podziękował: 94 razy
- Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Wino z ryżu jest bardzo mocne i wytrawne - co można zrobić?
No to już wiesz czarna1991 . Na pewno nie dolewaj wody, z opisu wynika, że jest jej za dużo (czuć etanol). Zostaw to "wino" do sklarowania i zrób następne, bardziej wyraziste w smaku i słabsze. Będziesz miała dwa do kupażowania. Jak jeszcze zdążysz kwiatu czarnego bzu nazbierać, to zrób z niego wino i będzie 3 do prób organoleptycznych.
-
- Posty: 4
- Rejestracja: poniedziałek, 4 cze 2018, 17:13
- Podziękował: 1 raz
Re: Wino z ryżu jest bardzo mocne i wytrawne - co można zrobić?
W przepisie miałam 12 l wody, 4 kg cukru, 2 kg ryżu i 40 dag rodzynek. Znajomy skończył robote po miesiącu, dodał jakiejś chemii i wino miał gotowe. Ja miałam bardziej ambitne plany, ponieważ wkręciłam się w winowarstwo i chciałam robić dobre naturalne winka. Więc proszę nie mówcie juz mi, że mam się pytać znajomego, bo on pewnie wie o winach jeszcze mniej niż ja.
W trakcie robienia tego wina trochę poczytałam i wiem, że jest dużo błędów. Po pierwsze za dużo cukru i to w jednej partii. Mimo wszystko, wino nadaje się do picia. Może jak poleżakuje jeszcze przez miesiąc straci trochę tego alkoholowego aromatu?
Dodam, że jest ono już klarowne i wczoraj zlewane znad niewielkiego osadu. Po prostu zastanawiam się czy można do niego coś jeszcze dodać albo czy jak je zostawie tak jak jest to nie pogorszy się jego smak?
W trakcie robienia tego wina trochę poczytałam i wiem, że jest dużo błędów. Po pierwsze za dużo cukru i to w jednej partii. Mimo wszystko, wino nadaje się do picia. Może jak poleżakuje jeszcze przez miesiąc straci trochę tego alkoholowego aromatu?
Dodam, że jest ono już klarowne i wczoraj zlewane znad niewielkiego osadu. Po prostu zastanawiam się czy można do niego coś jeszcze dodać albo czy jak je zostawie tak jak jest to nie pogorszy się jego smak?
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Wino z ryżu jest bardzo mocne i wytrawne - co można zrobić?
Czarna, zostaw póki co tak jak jest, nie kombinuj. Niech sobie odpocznie, dojrzewa. Sprawdzisz za miesiąc, dwa, powinno być tylko lepiej.
Pamiętaj to hobby jest dla cierpliwych
Pamiętaj to hobby jest dla cierpliwych
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 41
- Rejestracja: wtorek, 15 gru 2009, 14:35
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino z ryżu jest bardzo mocne i wytrawne - co można zrobić?
Jeżeli w nastawie miałaś 15L wody i do tego wrzuciłaś 5k cukru ( 0,6 obj ) to razem daje 18 l nastawu.
5kg cukru to obj ( 5000*0,6) 3L , także jeślibyś na początku założyła 12 L wody i 5kg cukru ( razem 15 L ) wtedy byłoby te 19% i do tego musiałbyś mieć już drożdże gorzelnicze żeby to przerobić.
Powinnaś przeliczyć swój nastaw 5000/(18\*17g) daje to koło 13 procentczarna1991 pisze:Wyliczyłam sobie z proporcji 17g cukru = 1% w 1 litrze. Dokładnie x% = 5000 g cukru / (15 l * 17g). Znalazłam to u Malinowego Nosa, tylko przekształciłam wzór pod procenty. Blg już jest 0. Rozcieńczyłam sobie próbkę trochę z wodą i gdy już nie było tak czuć alko to winko wydawało się dosyć słodkie, więc raczej już bym nie dosładzała... Czarna magia
Jeżeli w nastawie miałaś 15L wody i do tego wrzuciłaś 5k cukru ( 0,6 obj ) to razem daje 18 l nastawu.
5kg cukru to obj ( 5000*0,6) 3L , także jeślibyś na początku założyła 12 L wody i 5kg cukru ( razem 15 L ) wtedy byłoby te 19% i do tego musiałbyś mieć już drożdże gorzelnicze żeby to przerobić.
-
- Posty: 257
- Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Wino z ryżu jest bardzo mocne i wytrawne - co można zrobić?
Witajcie!
Podczepię się pod ten wątek.
Jakiś miesiąc temu nastawiłem wino ryżowe (pierwsze w życiu), zgodnie z poniższym przepisem na 10L:
- 2kg ryżu białego
- 400g rodzynek
- woda: 6,8l
- syrop 1: 1 litr wody + 1,4kg curu
- syrop 2 (po 5 dniach): 1l wody + 1,4kg cukru
- 50g kwasku cytrynowego
- drożdże Bayanus G995 + pożywka
- 50g cukru wanilinowego + przyprawy
Zgodnie z przepisem, wino powinno fermentować 6 tygodniu (od nastawienia).
U mnie minęły dopiero 4 tygodnie. Od jakiś czterech dni winko bardzo mocno zwolniło pracę (1 "bulknięcie" na pół dnia) - czy to znak, żeby już je przelewać z pojemnika fermentacyjnego do balona? Czy czekać do wspomnianych sześciu tygodni? Aha - w innym przepisie doczytałem, że trzeba było mieszać ten ryż - a ja po zalaniu zostawiłem go w spokoju (raz tylko zamieszałem po dodaniu "drugiego" cukru).
Zmierzyłem BLG - jest sporo na minusie (jakieś -10 lub jeszcze mniej - to w ogóle możliwe?) W smaku jest mocno wytrawne (i całkiem mocne).
Ogólnie chciałbym otrzymać wino pomiędzy półsłodkim / słodkim.
Czy trzeba zsiarkować wino czy alkohol sam (może już) rozprawił się z drożdżami?
Ciut się obawiam z jednej strony, że w smaku potem ta siarka będzie wyczuwalna, z drugiej strony - nie chcę, żeby zaczęło refermentować.
Podsumowując pytania:
1. Czy już zlewać czy czekać do 6 tygodni.
2. Czy siarkować (może niepotrzebnie się tego piro boję) i jak tak, to jakie proporcje piro zastosować?
3. Ile dodać cukru (rozmieszanym w podgrzanym winie, nie chcę go rozrzedzać wodą) zakładając, że chcę uzyskać wino pomiędzy półsłodkim / słodkim?
Podczepię się pod ten wątek.
Jakiś miesiąc temu nastawiłem wino ryżowe (pierwsze w życiu), zgodnie z poniższym przepisem na 10L:
- 2kg ryżu białego
- 400g rodzynek
- woda: 6,8l
- syrop 1: 1 litr wody + 1,4kg curu
- syrop 2 (po 5 dniach): 1l wody + 1,4kg cukru
- 50g kwasku cytrynowego
- drożdże Bayanus G995 + pożywka
- 50g cukru wanilinowego + przyprawy
Zgodnie z przepisem, wino powinno fermentować 6 tygodniu (od nastawienia).
U mnie minęły dopiero 4 tygodnie. Od jakiś czterech dni winko bardzo mocno zwolniło pracę (1 "bulknięcie" na pół dnia) - czy to znak, żeby już je przelewać z pojemnika fermentacyjnego do balona? Czy czekać do wspomnianych sześciu tygodni? Aha - w innym przepisie doczytałem, że trzeba było mieszać ten ryż - a ja po zalaniu zostawiłem go w spokoju (raz tylko zamieszałem po dodaniu "drugiego" cukru).
Zmierzyłem BLG - jest sporo na minusie (jakieś -10 lub jeszcze mniej - to w ogóle możliwe?) W smaku jest mocno wytrawne (i całkiem mocne).
Ogólnie chciałbym otrzymać wino pomiędzy półsłodkim / słodkim.
Czy trzeba zsiarkować wino czy alkohol sam (może już) rozprawił się z drożdżami?
Ciut się obawiam z jednej strony, że w smaku potem ta siarka będzie wyczuwalna, z drugiej strony - nie chcę, żeby zaczęło refermentować.
Podsumowując pytania:
1. Czy już zlewać czy czekać do 6 tygodni.
2. Czy siarkować (może niepotrzebnie się tego piro boję) i jak tak, to jakie proporcje piro zastosować?
3. Ile dodać cukru (rozmieszanym w podgrzanym winie, nie chcę go rozrzedzać wodą) zakładając, że chcę uzyskać wino pomiędzy półsłodkim / słodkim?
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
-
- Posty: 257
- Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Wino z ryżu jest bardzo mocne i wytrawne - co można zrobić?
Tak czy inaczej, podtrzymuję pytania:
1. Czy już zlewać czy czekać do 6 tygodni (dodam, że nie mieszałem ryżu, może stąd ten przestój?) i jeszcze zamieszać całym pojemnikiem fermentacyjnym.
2. Czy siarkować (może niepotrzebnie się tego piro boję) i jak tak, to jakie proporcje piro zastosować? Tak, jak na opakowaniu, czy może na Bayanusy trzeba zastosować jakieś inne proporcje?
3. Ile dodać cukru (rozmieszanym w podgrzanym winie, nie chcę go rozrzedzać wodą) zakładając, że chcę uzyskać wino pomiędzy półsłodkim / słodkim?
Sprawa się wyjaśniła - mam pęknięty cukromierz... na wodzie też pokazuje -10 - także domyślam się, że winko ma też ma około 0 BLG.zaradek pisze: Zmierzyłem BLG - jest sporo na minusie (jakieś -10 lub jeszcze mniej - to w ogóle możliwe?) W smaku jest mocno wytrawne (i całkiem mocne).
Tak czy inaczej, podtrzymuję pytania:
1. Czy już zlewać czy czekać do 6 tygodni (dodam, że nie mieszałem ryżu, może stąd ten przestój?) i jeszcze zamieszać całym pojemnikiem fermentacyjnym.
2. Czy siarkować (może niepotrzebnie się tego piro boję) i jak tak, to jakie proporcje piro zastosować? Tak, jak na opakowaniu, czy może na Bayanusy trzeba zastosować jakieś inne proporcje?
3. Ile dodać cukru (rozmieszanym w podgrzanym winie, nie chcę go rozrzedzać wodą) zakładając, że chcę uzyskać wino pomiędzy półsłodkim / słodkim?
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
-
- Posty: 54
- Rejestracja: poniedziałek, 9 lip 2018, 11:27
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Wino z ryżu jest bardzo mocne i wytrawne - co można zrobić?
Ja czekałem 6 tygodni, tak jak było w przepisie. Nastaw mieszałem przez 4 tygodnie, ale mieszałem tylko huśtając balonem (ryż na dnie nie mieszał się). Ja swojego wina nie siarkowałem. Obecnie sukcesywnie ubywa z gąsiorka, mimo tego, że powinno jeszcze 4 tygodnie postać. Posłodź tak, żeby było 2-4 BLG wtedy będzie półsłodkie. Ale poczekaj jeszcze te 2 tygodnie. Ja zlałem płyn po 6 tygodniach, a do tygodniu posłodziłem cukrem rozpuszczonym w powstałym winie. Zobacz szczegóły mojego postu niżej odnośnie wina ryżowego Skrzycha. Opisałem tam całą produkcję od A do Z razem z pomiarami.