Jabłka w syropie

Robione latem cieszą zimą, ogórki w słoiku, pyszne dżemy, kompoty, grzyby i wszystko inne, co możemy sami przygotować i przechować w słoiku.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gregor2507
20
Posty: 20
Rejestracja: niedziela, 20 paź 2013, 17:54
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: gregor2507 »

Witam :)

Chciałbym wam dziś przestawić prosty przepis na jabłka w syropie które są znakomitym dodatkiem do ciast, deserów, mają wiele zastosowań, a myślę że tu znajdą jeszcze więcej :).

A więc tak:

Jabłka obieramy,wydrążamy i kroimy w "ćwiartki" lub "ósemki" i wrzucamy do roztworu wody z odrobiną kwasku cytrynowego, aby nie ciemniały.
Składniki zalewy gotujemy i w międzyczasie jabłka wkładamy do słoików. Gorącą zalewą zalewamy jabłka. Słoiki pasteryzujemy ok. 20 minut (mi osobiście wystarczyło 15min, zależy od palnika).
Z podanej porcji wychodzi 11 słoików po 0,7 litra.

Jabłka wykorzystuję do ciast lub deserów :P.

Składniki
3 kg obranych jabłek

ZALEWA:
3 litry wody
1-1,5 kg cukru
1 łyżka kwasku

Poniżej zdj moich gotowych słoików ;).

Obrazek

Obrazek

Powodzenia!
Ostatnio zmieniony środa, 23 paź 2013, 10:02 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
alembiki

novak
30
Posty: 49
Rejestracja: poniedziałek, 5 gru 2011, 21:09
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jabłka w syropie

Post autor: novak »

Witam,
nie ma chyba jakiś przeciwskazań co do pozostawienia skórki na jabłkach?
Właściwie to wykorzystam ten przepis do jabłek i gruszek.
Dzięki za przepis, tak samo robiła je kiedyś moja mama :poklon; proste przepisy są zawsze najlepsze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przetwory Domowe”