pierwszy nastaw z ryżu

Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
clown100
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 14:04

Post autor: clown100 »

Zrobiłem mój pierwszy nastaw:1kg ryżu surowego, 4kg cukru, 15l wody, 1cytryna pokrojona, paczka rodzynek suszonych, pół laski cynamonu, 1 starte jabłko, 1 paczka drożdży winiarskich i pożywka(Zamojscy). Mam takie pytanie:czy coś z tego wyjdzie, bo stoi 2dni i nic nie pracuje :bardzo_zly:
Ostatnio zmieniony niedziela, 6 maja 2012, 20:23 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Post niestarannie napisany.
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: pierwszy nastaw z ryżu

Post autor: pokrec »

A namnożyłeś drożdże wcześniej, jak na paczce pisali? Może to jest przyczyna? Inną przyczyną mogło być niewypłukanie ryżu przed wsypaniem do nastawu - tak sobie to wyobrażam.
Jak nie ruszy tak, na namnozonych poprawnie drożdżach winnych, to kup jakieś turbo, czy T3 gorzelnicze i nimi próbuj. Albo, jako ostatnia szansa - kostka piekarniczych, ale jak ma to byc nastaw na pot - still, to lepiej gorzelniczych użyj.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

Jakub_Dreptak
50
Posty: 52
Rejestracja: środa, 3 lip 2013, 23:06
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: pierwszy nastaw z ryżu

Post autor: Jakub_Dreptak »

Witajcie,

Podłączę się pod ten wątek gdyż zamierzam właśnie zrobić swój pierwszy nastaw z ryżu.
Nie wiem tylko czy warto się w to bawić. Winko podobno wychodzi niezłe ale ja to będę później psocił na alembiku i zastanawiam się co z tego wyjdzie.
Jeśli macie jakieś doświadczenia z psotą z ryżu to podzielcie się wrażeniami.

Pzdr,
J
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: pierwszy nastaw z ryżu

Post autor: klodek4 »

Tutaj masz cały opis jak to robiłem
http://alkohole-domowe.com/forum/pierws ... t4542.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i Nastawy”