Klarowanie Białkiem jaja kurzego
-
Autor tematu - Posty: 53
- Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:32
- Krótko o sobie: Produkuję amatorsko dobry destylat.
- Ulubiony Alkohol: bimberek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Klarował kiedyś ktoś tym zacier? Chciałbym wiedzieć czy białko jaja nie pozostawi jakichś nieporządanych efektów ubocznych w stylu zapach, kolor, smak, albo jakieś fuzle się może utworzą? Albo czegoś innego użyć może.
Bo mam zacier ok 20 l i słabo sie klaruje bo stoi w ciepłym miejscu (przenieść nie mam gdzie) a niedługo urodziny i jakoś go muszę pocisnąć z klarowaniem
help
Bo mam zacier ok 20 l i słabo sie klaruje bo stoi w ciepłym miejscu (przenieść nie mam gdzie) a niedługo urodziny i jakoś go muszę pocisnąć z klarowaniem
help
-
- Posty: 1066
- Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
- Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
- Ulubiony Alkohol: Whiskey.
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Australia
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Klarowanie Białkiem jaja kurzego
W zasadzie zacieru nie klaruje się środkami dodatkowymi. Klarowanie stosuje się przy produkcji win i zajmuje to sporo czasu. Jeśli urodziny zbliżają się szybko to i tak nie pomoże.
Białkiem klaruje się wina (czerwone nie białe) i trwa to kilka dni nawet ponad tydzień. Na 20 litrów używa się białko z jednego jaja. Ubija się je trochę z połową do jednego kubka wina, wlewa mieszankę do wina, miesza raz i czeka się około tygodnia. Lewaruje się delikatnie zostawiając warstwę (około 20-30 mm) na dnie.
Normalny zacier nie sklaruje się jeśli:
Jest bardzo słaby lub zanieczyszczony pektynami (z owoców - gruszki, śliwki); nie skończył fermentować (sprawdź hydrometrem powinien wskazywać około 990); jest za ciepło.
Myślę, że w Twoim wypadku odlewaruj zacier rurką tak aby pozostała jakaś warstwa na dnie (nie musi być doskonale klarowny) rurką zagiętą do góry aby nie ściągać martwych drożdży. Destyluj to co masz, dużej zmiany nie będzie nawet jeśli dobrze sklarujesz.
Definitywnie drugie destylowanie usunie to co zostanie w nieklarownym zacierze. Do drugiego destylowania dodaj wody aby mieszanina nie miała więcej niż 40%.
Jeśli jednak chcesz klarować białkiem nie powinno ono dać niemiłych zapachów, smaku czy koloru. Ugotuje się na twardo i z pewnością nie pofrunie do góry w czasie gotowania.
J
Białkiem klaruje się wina (czerwone nie białe) i trwa to kilka dni nawet ponad tydzień. Na 20 litrów używa się białko z jednego jaja. Ubija się je trochę z połową do jednego kubka wina, wlewa mieszankę do wina, miesza raz i czeka się około tygodnia. Lewaruje się delikatnie zostawiając warstwę (około 20-30 mm) na dnie.
Normalny zacier nie sklaruje się jeśli:
Jest bardzo słaby lub zanieczyszczony pektynami (z owoców - gruszki, śliwki); nie skończył fermentować (sprawdź hydrometrem powinien wskazywać około 990); jest za ciepło.
Myślę, że w Twoim wypadku odlewaruj zacier rurką tak aby pozostała jakaś warstwa na dnie (nie musi być doskonale klarowny) rurką zagiętą do góry aby nie ściągać martwych drożdży. Destyluj to co masz, dużej zmiany nie będzie nawet jeśli dobrze sklarujesz.
Definitywnie drugie destylowanie usunie to co zostanie w nieklarownym zacierze. Do drugiego destylowania dodaj wody aby mieszanina nie miała więcej niż 40%.
Jeśli jednak chcesz klarować białkiem nie powinno ono dać niemiłych zapachów, smaku czy koloru. Ugotuje się na twardo i z pewnością nie pofrunie do góry w czasie gotowania.
J
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
Klarowanie zacieru
Witam!!!
Jestem nowicjuszem w tym temacie, i mam takie pytanko do was koledzy z dużą już praktyką. Zacier mam już prawie gotowy(czas fermentacji się skończył), chcę teraz poddać go fermentacji przy pomocy białka z jajka, jak dodam te białko to ile czasu potrzebuje zacier na sklarowanie się, i czy po tym zabiegu trzeba jeszcze ściągać jeszcze raz z nad osadu??? Bo jak przestalo pracować to już raz odciągnąłem!! Tylko właśnie nie wiem jak z tym białkiem mam postępować!! boję się żebym nie zepsuł zacieru!!!
Z gory dziękuje za odp:i przepraszam jeśli napisałem to nie w tym dziale co trzeba. (jak nie to bardzo proszę admina o przeniesienie tego tematu do odpowiedniego działu)!
Pozdrawiam :
Jestem nowicjuszem w tym temacie, i mam takie pytanko do was koledzy z dużą już praktyką. Zacier mam już prawie gotowy(czas fermentacji się skończył), chcę teraz poddać go fermentacji przy pomocy białka z jajka, jak dodam te białko to ile czasu potrzebuje zacier na sklarowanie się, i czy po tym zabiegu trzeba jeszcze ściągać jeszcze raz z nad osadu??? Bo jak przestalo pracować to już raz odciągnąłem!! Tylko właśnie nie wiem jak z tym białkiem mam postępować!! boję się żebym nie zepsuł zacieru!!!
Z gory dziękuje za odp:i przepraszam jeśli napisałem to nie w tym dziale co trzeba. (jak nie to bardzo proszę admina o przeniesienie tego tematu do odpowiedniego działu)!
Pozdrawiam :
-
- Posty: 173
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 23:48
- Ulubiony Alkohol: piwo
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Klarowanie Białkiem jaja kurzego
@Yobi
Na samym początku tu jest chyba błąd albo nie ogarniam
Na samym początku tu jest chyba błąd albo nie ogarniam
Oczywiście po klarowaniu trzeba ściągnąć z nad osadu. Szczerze mówiąc nie wiem jak wygląda sprawa z białkiem. Bentonitem wystarczy kilka dni.chcę teraz poddać go fermentacji przy pomocy białka z jajka
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "
-
- Posty: 5376
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 666 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże do cukrówki.
Chodzi o albuminę zawartą w białku jajka- i rzeczywiście to działa, z tym, że strasznie wolno. Białko z jednego jajka trzeba wymieszać w szklance w odrobiną nastawu i wlać (jedno jajko/25l)- po jakimś tygodniu do 10 dni widać efekt.
UPDATE:
Znalazłem to:
http://old.wino.org.pl/frames/klar.htm
i to:
http://www.alkohole-domowe.com/forum/vi ... p?f=2&t=19
UPDATE:
Znalazłem to:
http://old.wino.org.pl/frames/klar.htm
i to:
http://www.alkohole-domowe.com/forum/vi ... p?f=2&t=19
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: Klarowanie Białkiem jaja kurzego
Z tego co wiem są 2 metody ubić pianę z białka i wymieszać ją delikatnie i ostrożnie ze szklanką zacieru, a następnie dolać do reszty lub wbić białko do szklanki zacieru i dobrze wymieszać(nie upijać piany). Mnie 2łyżeczki herbaciane białka sklarowały mały nastaw(3litry) w jakiś dzień lub 2
-
- Posty: 242
- Rejestracja: wtorek, 15 wrz 2009, 22:21
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: swój :D
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: bdg
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Klarowanie Białkiem jaja kurzego
W piątek 01.01.2010 wbiłem takie 2 roztrzepane i rozcieńczone białka do 80L cukrówki (oryginalny przepis głosił jedno białko na 255l) w week będę miał możliwość dojrzenia mojego nastawu to napisze jak podziałał. Temperatura klarowania ok 10'C .
Dobry bimber nie jest zły ;]