Witam,
Zamierzam zrobić wino z czerwonych winogron ale nie mogę znaleźć dokładnych informacji dotyczących fermentacji w miazdze.
Posiadam taki oto fermentor: http://alkohole-domowe.pl/product-pl-35 ... y-30l.html
1.Czy fermentując wino w miazdze mam dodać wodę z cukrem i drożdże czy tylko ugniecione owoce a resztę po odsączeniu owoców?
2. Czy miazga w takim fermentorze ma być zamknięta pokrywą z rurką czy na początku materiałem?
3. Czy mogę zrobić tak ze do fermentora dodam rozgniecione owoce, wodę z cukrem i drożdze a po tygodniu odcedzę owoce i resztę zostawię do dalszej fermentacji i ewentualnie dosłodzę?
Proszę o pomoc gdyż jest to moje pierwsze wino z winogron dotychczas robiłem tylko ryżowe.
Pozdrawiam i dziękuje.
Wino z ciemnych winogron, fermentacja w miazdze. Kilka pytań.
-
- Posty: 282
- Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
- Kontakt:
Re: Wino z ciemnych winogron, fermentacja w miazdze. Kilka pytań.
Jak sama nazwa wskazuje w "miazdze" to w "miazdze" Miażdżysz, fermentujesz, odcedzasz fermentujesz dalej.
Dokładnie tak jak napisałeś. Winogrono 2-7 dni zależnie od szczepu i tego co chcesz osiągnąć. Im dłużej tym więcej posmaków trawiastych i takich tam (nie zawsze złych).Alkoholowy_Sułtan pisze:tylko ugniecione owoce a resztę po odsączeniu owoców?
Zawsze rurką.Alkoholowy_Sułtan pisze:2. Czy miazga w takim fermentorze ma być zamknięta pokrywą z rurką czy na początku materiałem?
Możesz. Będzie prawie w "miazdze". Choć prawie,podobno robi różnicę.Alkoholowy_Sułtan pisze:3. Czy mogę zrobić tak ze do fermentora dodam rozgniecione owoce, wodę z cukrem i drożdze a po tygodniu odcedzę owoce i resztę zostawię do dalszej fermentacji i ewentualnie dosłodzę?
http://latawce.phorum.pl
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Wino z ciemnych winogron, fermentacja w miazdze. Kilka pytań.
Pisać umiesz, to widać. A czytać?
Czy dostawca internetu założył Ci blokadę na adres
http://www.google.pl ?
W sieci masa przepisów krok po kroku, wskazane jakie błędy zostały zrobione by ich nie powielać. A kolega nie szanuje pracy innych ..
3s szukania http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=19131
Zerknij, znajdź interesujący Cię wątek i przeczytaj go.
Czy dostawca internetu założył Ci blokadę na adres
http://www.google.pl ?
W sieci masa przepisów krok po kroku, wskazane jakie błędy zostały zrobione by ich nie powielać. A kolega nie szanuje pracy innych ..
3s szukania http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=19131
Zerknij, znajdź interesujący Cię wątek i przeczytaj go.
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: niedziela, 15 wrz 2013, 12:28
Re: Wino z ciemnych winogron, fermentacja w miazdze. Kilka pytań.
Dzięki za pomoc. Co sądzicie o tym przepisie? http://www.youtube.com/watch?v=c8xA2FkMK40
Czy warto zrobić wino według tego przepisu?
Czy warto zrobić wino według tego przepisu?
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: niedziela, 15 wrz 2013, 12:28
-
- Posty: 5376
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 666 razy
- Kontakt:
Re: Wino z ciemnych winogron, fermentacja w miazdze. Kilka pytań.
Jedna ryba, po prostu na burzliwej często wydziela się tle gazu, że wychlapuje wodę z rurki. Ze względów praktycznych korkuje się takie balony wata, gazą, czy czopem z ligniny.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"