Wino z ciemnych winogron, fermentacja w miazdze. Kilka pytań.

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

Autor tematu
Alkoholowy_Sułtan
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 15 wrz 2013, 12:28

Post autor: Alkoholowy_Sułtan »

Witam,

Zamierzam zrobić wino z czerwonych winogron ale nie mogę znaleźć dokładnych informacji dotyczących fermentacji w miazdze.
Posiadam taki oto fermentor: http://alkohole-domowe.pl/product-pl-35 ... y-30l.html

1.Czy fermentując wino w miazdze mam dodać wodę z cukrem i drożdże czy tylko ugniecione owoce a resztę po odsączeniu owoców?
2. Czy miazga w takim fermentorze ma być zamknięta pokrywą z rurką czy na początku materiałem?
3. Czy mogę zrobić tak ze do fermentora dodam rozgniecione owoce, wodę z cukrem i drożdze a po tygodniu odcedzę owoce i resztę zostawię do dalszej fermentacji i ewentualnie dosłodzę?

Proszę o pomoc gdyż jest to moje pierwsze wino z winogron dotychczas robiłem tylko ryżowe.
Pozdrawiam i dziękuje.
koncentraty wina

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Kontakt:
Re: Wino z ciemnych winogron, fermentacja w miazdze. Kilka pytań.

Post autor: sztender »

Jak sama nazwa wskazuje w "miazdze" to w "miazdze" :mrgreen: Miażdżysz, fermentujesz, odcedzasz fermentujesz dalej.
Alkoholowy_Sułtan pisze:tylko ugniecione owoce a resztę po odsączeniu owoców?
Dokładnie tak jak napisałeś. Winogrono 2-7 dni zależnie od szczepu i tego co chcesz osiągnąć. Im dłużej tym więcej posmaków trawiastych i takich tam (nie zawsze złych).
Alkoholowy_Sułtan pisze:2. Czy miazga w takim fermentorze ma być zamknięta pokrywą z rurką czy na początku materiałem?
Zawsze rurką.
Alkoholowy_Sułtan pisze:3. Czy mogę zrobić tak ze do fermentora dodam rozgniecione owoce, wodę z cukrem i drożdze a po tygodniu odcedzę owoce i resztę zostawię do dalszej fermentacji i ewentualnie dosłodzę?
Możesz. Będzie prawie w "miazdze". Choć prawie,podobno robi różnicę.
http://latawce.phorum.pl
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Wino z ciemnych winogron, fermentacja w miazdze. Kilka pytań.

Post autor: Pretender »

Pisać umiesz, to widać. A czytać?
Czy dostawca internetu założył Ci blokadę na adres

http://www.google.pl ?

W sieci masa przepisów krok po kroku, wskazane jakie błędy zostały zrobione by ich nie powielać. A kolega nie szanuje pracy innych ..
3s szukania http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=19131
Zerknij, znajdź interesujący Cię wątek i przeczytaj go.

Autor tematu
Alkoholowy_Sułtan
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 15 wrz 2013, 12:28
Re: Wino z ciemnych winogron, fermentacja w miazdze. Kilka pytań.

Post autor: Alkoholowy_Sułtan »

Dzięki za pomoc. Co sądzicie o tym przepisie? http://www.youtube.com/watch?v=c8xA2FkMK40
Czy warto zrobić wino według tego przepisu?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wino z ciemnych winogron, fermentacja w miazdze. Kilka pytań.

Post autor: Pretender »

Poszukaj na stronach, gdzie są sprawdzone przepisy. Link podałem Ci parę postów wyżej.

Autor tematu
Alkoholowy_Sułtan
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 15 wrz 2013, 12:28
Re: Wino z ciemnych winogron, fermentacja w miazdze. Kilka pytań.

Post autor: Alkoholowy_Sułtan »

Kolega wyżej napisał ze fermentacja w miazdze powinna przebiegać pod rurką fermentacyjną, natomiast na stronie która mi poleciłeś jest napisane ze pojemnik powinien być przykryty ręcznikiem. Więc jak?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: Wino z ciemnych winogron, fermentacja w miazdze. Kilka pytań.

Post autor: Zygmunt »

Jedna ryba, po prostu na burzliwej często wydziela się tle gazu, że wychlapuje wodę z rurki. Ze względów praktycznych korkuje się takie balony wata, gazą, czy czopem z ligniny.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wino z ciemnych winogron, fermentacja w miazdze. Kilka pytań.

Post autor: Pretender »

Z rurką jest pewniej. Jednak jeśli burzliwa jest burzliwa to i szmatka wystarczy. Czy szmatka czy rurka na fermentację nie ma wpływu. Jedno i drugie ma chronić przed światem zewnętrznym.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”