Gdzie i jaki terometr wstawić?

Przyrządy pomiarowe, ich montaż i zastosowanie odczytów w procesach destylacji. Regulacja procesów.

Autor tematu
piotrekx94
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 3 lip 2013, 16:41

Post autor: piotrekx94 »

Moje uszanowanie. Na samym początku dziękuję wszystkim za rady w poprzednich tematach, gdyż pierwsza w życiu psota, z własnej aparatury na własnym nastawie wyszła mi świetna (ten zapach, smak.... :odlot: ). Jednak potrzebuje waszej porady jeszcze w jednej kwestii. Chciałbym do całego sprzętu dołączyć drugi termometr (kolejne 35L czeka na strychu odzywając się do nie w rytmie bąbelków CO2), termometr ten miałby służyć do kontroli temperatury pary, co umożliwiłoby mi lepszą kontrolę nad cała procedurą. Mój sprzęt składa się z kega 20L (mam jeszcze 30L bańkę, dlatego teraz mogę pozwolić sobie na więcej zacieru), deflegmatora (kupiłem za 30 zł, co prawda po 1,7L zaczyna się zalewać, no ale idzie przeżyć) i chłodnicy (na zdjęciu po niżej schowana w profilu sufitowym). Zamieszczam zdjęcie całego zestawu.
Uprzedzając krytykę pragnę zaznaczyć, że :D
1. miedzy chłodnicą, a kegem w procesie destylacji postawiona jest blacha, co skutecznie odgradza ewentualny ogień od reszty sprzętu
2. Keg z tworzywa kwasoodpornego i nie jest aluminiowy
3. Widoczna na rurkach taśma ma na celu tylko i wyłącznie wzmocnić wężyk, i nie ma absolutnie żadnego kontaktu z alkoholem
4. Widoczny na zdjęciu czarny wężyk (założony na wężyk sylikonowy) służy jako redukcja z mniejszej średnicy wężyka na większy lub odwrotnie.
5. Wężyki są w pełni silikonowe

Chętnie przyjmę jakieś uwagi odnośnie sprzętu i poradę w kwestii umieszczenia termometru i jaki wybrać

http://tomaszp.pl/uploader/uploader/201 ... 171102.jpg

P.S
Przez pokrywkę kega puszczona jest rurka miedziana, w którą włożony jest deflegmator. Moim pomysłem było danie miedzy pokrywką a deflegmatorem trójnika + kawałka rurki+ kolanko i w to kolanko dać termometr (i oczywiście całość szczelnie zasylikonować lub utkać rurką sylionową)
koncentraty wina

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Gdzie i jaki terometr wstawić?

Post autor: PETER29 »

Nie widzę gdzie masz pierwszy termometr o którym wspomniałeś. To jest najprostszy z możliwych aparatów destylacyjnych. Termometr w bańce w zupełności wystarczy. Do tego sprzętu nie jest potrzebny żaden inny bo nic on nie wniesie. Chyba że będzie słuzył jako ozdoba. Taki termometr w bańce będzie cię informował o ubywającej dobroci.
Czy ta bańka to na pewno " tworzywo kwasoodporne " ? Wydaje mi się że to jakieś inne " tworzywo "
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

samael76
50
Posty: 77
Rejestracja: poniedziałek, 19 lis 2012, 20:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: PSOTA
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Gdzie i jaki terometr wstawić?

Post autor: samael76 »

Witam ja mam takie pytanie - czy sąda termometru musi być dokładnie spasowana z rurka w spawaną w kolumnę ????
Lokuj wszystkie Twoje pieniądze w alkoholu
- tam są one najbardziej oprocentowane!
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Gdzie i jaki terometr wstawić?

Post autor: lesgo58 »

Im ciaśniej tym lepiej. Tak żeby swobodnie wchodziła a jednocześnie nie było luzu.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

MikeB
150
Posty: 159
Rejestracja: wtorek, 31 sty 2012, 17:16
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Gdzie i jaki terometr wstawić?

Post autor: MikeB »

Jak nie będzie spasowana, to będzie cieknąć.

grzewo1
150
Posty: 166
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 02:05
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Gdzie i jaki terometr wstawić?

Post autor: grzewo1 »

Myślę, że nie musi, a wręcz nie może. W port sądy trzeba włożyć jakiś izolator i dopiero w niego czujkę.

samael76
50
Posty: 77
Rejestracja: poniedziałek, 19 lis 2012, 20:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: PSOTA
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Gdzie i jaki terometr wstawić?

Post autor: samael76 »

Pytanie moje moze tendencyjne, ale pytam bo mam wkrecone gniazda od termometrów wskazówkowych a zakupiony teraz termometr ma dużo cieńsze sady i latają jak (żyd po pustym sklepie) .Sprawdzałem sade w kotle co 2 i ona jest dość lużna a temperaturę pokazuje raczej dardzo dobrze.No ale skoro tak mówisz ze lepiej niech siedzi ciasno to tak trzeba zrobić ...

Mod.
Pisz staranniej, bo zaczniemy odrzucać posty. I co wy macie z tymi sądami, czekacie na jakieś rozprawy czy co
:?: :o
Lokuj wszystkie Twoje pieniądze w alkoholu
- tam są one najbardziej oprocentowane!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kontrola procesu destylacji”