Cześć!
Zostało mi trochę winogron i owoców dzikiej róży. Ktoś próbował takiego miksu, jakie opinie?
Pozdro
Wino z winogron i dzikiej róży - dobry pomysł?
-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: piątek, 3 maja 2013, 13:25
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wino z winogron i dzikiej róży - dobry pomysł?
Nie za bardzo wiem jakie zaproponować Ci proporcje, nigdy z taką kombinacją się jeszcze nie spotkałem. Na pewno musisz uważać z ilością dzikiej róży. A może DR zamrozić? I zrobić w drugiej kolejności? Mrożenie na pewno nie zaszkodzi DR, a niektórzy nawet zalecają. Na jednych owocach możesz zrobić 3 nastawy. Sprawdziłem osobiście i nie zauważyłem dużej różnicy pomiędzy pierwszym i trzecim nastawem. Do trzeciego warto dodać rodzynki, aby wzbogacić bukiet. Z winogron robisz wino lekkie, z DR mocne. I wtedy kupaż
-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: piątek, 3 maja 2013, 13:25
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Wino z winogron i dzikiej róży - dobry pomysł?
Jak długo trzymałeś każdy nastaw na owocach, jak w przepisie- miesiąc?Pretender pisze: Na jednych owocach możesz zrobić 3 nastawy. Sprawdziłem osobiście i nie zauważyłem dużej różnicy pomiędzy pierwszym i trzecim nastawem.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wino z winogron i dzikiej róży - dobry pomysł?
6 lub 8 tygodni, zabij mnie ale nie pamiętam dokładnie. Sugerowałem się mega wątkiem u winiarzy, w tym śp. Skrzycha i innych. Wino robiłem z Rosy Rugosy, nastaw na 40l, ilości owoców nie pamiętam. Do drugiego i trzeciego nastawu dodałem rodzynki. Wino pachnie obłędnie, destylat również