Wino z białych winogron- jak dalej postępować...

Złomowisko, w którym będą skasowane posty.
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.

Autor tematu
pilary1122
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 19:09

Post autor: pilary1122 »

Witam!
Więc tak, postanowiłem zrobić pierwsze wino na próbę
Zacząłem 21.09.203 wieczorem

Moje składniki:
-1,5 winogrona białego z działeczki
-0,5-0,6 kg cukru
-1l wody
- dzikie drożdże
Wszystko w słoiku 5l biowinu

Robiłem to następująco:
-Zmiażdżyłem winogrona ręcznie, wrzuciłem je do słoja
-Rozpuściłem cukier w gorącej wodzie, ostudziłem po czym wlałem do słoja
-Dla pewności dorzuciłem bardzo małą ilość drożdży piekarniczych (5mmx5mm) taki kawałeczek bo babcia niby kiedyś też tak robiła
- Wytrzęsłam to i pozostawiłem z rurką fermentacyjną (rurka jest własnej budowy, w nakrętce słoja jest dziurka z której idzie wężyk do szklanki z wodą postawioną obok słoja, wszystko niby szczelne, wcześniej dmuchałem w tą rurkę i sprawdzałem czy nigdzie nie ucieka powietrze)

-po jakiś 3 godz. usłyszałem pierwsze bulgotnięcie
-rano już bulgotało co 13s, wieczorem 22.09 już co 5s, wytworzyła się biała piana
-22.09 bulgotnięcia co 4-5s,
-23.09 już co 6-7s, piana się trochę zmniejszyła
-24.09 już co 7s i praktycznie brak piany, owoce z wierzchu zrobiły się pomarańczowe
-Na dnie mętna woda

Teraz mam pytanie:
-nie posiadam cukromierza ani nic podobnego
-Czy wszystko przebiega w sposób normalny?
-Co dalej z tym zrobić, po jakim czasie wyrzucić owoce?
-Czy dorzucić jeszcze cukru, czy coś?
-Chciałbym aby to wino było słodkie jak coś z tego w ogóle wyjdzie...

Serdecznie Pozdrawiam i dziękuję : ]
alembiki

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Wino z białych winogron- jak dalej postępować...

Post autor: PETER29 »

Najpierw czytamy później robimy
http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html
Tu masz podstawy.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

DarekRz
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 23 lut 2009, 12:03
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Wino z białych winogron- jak dalej postępować...

Post autor: DarekRz »

Drożdże piekarnicze? Lepiej było ni dodawać żadnych . No ale skoro już tam są - i fermentujesz na dodatek miazgę białych winogron, to postaraj się zlać o odcedzić te owoce. Ja bym ich nie wyciskał - tylko odcedził. Do nastawu bez owocow już, dodawaj cukier rozpuszczany w porcji nastawu. Tak po 50-60 g cukru na każdy litr płynu jaki bedziesz miał po cedzeniu. Odczekujesz potem aż cukier odfermentuje i gdy zaobserwujesz znaczny spadek bąblowania próbujesz na smak - jak jest wytrawne lub prawie wytrawne znow dodajesz porcje cukru (50-60 g na litr), jak slodkie, to znaczy, że drożdze padly - wowczas ściągnij znad osadu i klaruj (oczywiście naturalmnie - tzn niech stoi i się klaruje samo). Po sklarowaniu ewentualne jeszcze korekty smaku (dosłodzenie, dokwaszenie), znow zlanie, klarowanie, dojrzewanie, butelkowanie.
Zablokowany

Wróć do „Śmietnik”