Mętne wino ryżowe po klarowinie
Witam,
pod koniec sierpnia nastawiłem wino z ryżu ( 16l wody, 2 kg ryżu, 250g rodzynek i 6kg cukru), wszystko szło dobrze fermentowało, klarowało . Z tydzień temu do klarowania dodałem 15g klarowinu poczekałem, spuściłem wino i dodałem karmelu dla kolorku i tu niespodziewanie widzę źe jest mętne i moje pytanie wygląda następująco: co zrobić aby było przejrzyste i klarowne?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
pod koniec sierpnia nastawiłem wino z ryżu ( 16l wody, 2 kg ryżu, 250g rodzynek i 6kg cukru), wszystko szło dobrze fermentowało, klarowało . Z tydzień temu do klarowania dodałem 15g klarowinu poczekałem, spuściłem wino i dodałem karmelu dla kolorku i tu niespodziewanie widzę źe jest mętne i moje pytanie wygląda następująco: co zrobić aby było przejrzyste i klarowne?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: mętne wino ryżowe po klarowinie
Jeżeli wcześniej wino było klarowne to dodatek karmelu powoduje zmętnienie. Zazwyczaj tak się dzieje jak cukier na karmel jest za mocno przypalony bądź za słabo przypalony (tylko stopiony). Poczekaj trochę, to to zmętnienie opadnie na dno i wtedy zlejesz winko znad osadu.romek997 pisze:dodałem karmelu dla kolorku
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: mętne wino ryżowe po klarowinie
Hehe, nie tak szybko, ale oczywiście zrobisz jak zechcesz. Ja butelkuję wina roczne, dobrze sklarowane, zasiarkowane, po małym teście mam pewność że nie ruszą w butelkach. Jeśli chcesz wyprodukować granaty butelkuj.
Ps
Chociaź w Twoim przypadku wyszedł mocarz. Drożdże na pewno nie przerobią całego cukru. Mimo wszystko wstrzymałbym się z butelkowaniem. Obserwuj blg, czy jeat stały czy spada.
Ps
Chociaź w Twoim przypadku wyszedł mocarz. Drożdże na pewno nie przerobią całego cukru. Mimo wszystko wstrzymałbym się z butelkowaniem. Obserwuj blg, czy jeat stały czy spada.
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Mętne wino ryżowe po klarowinie
Z danych wynik, że masz ok 20l nastawu, 6kg cukru. Z tej ilości wychodzi nieco ponad 17%. Więcej drożdże raczej już nie uciągną. Więc jeśli masz blg ok 0 to niech sobie jeszcze dochodzi powoli. Systematycznie zlewaj znad osadu, i po wyklarowaniu butelkuj. Niska temperatura sprzyja klarowaniu.
I pamiętaj, że najlepszym sposobem klarowania jest grawitacja
I pamiętaj, że najlepszym sposobem klarowania jest grawitacja