Mętne wino ryżowe po klarowinie

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Autor tematu
romek997
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 17 wrz 2013, 23:00
Podziękował: 3 razy

Post autor: romek997 »

Witam,
pod koniec sierpnia nastawiłem wino z ryżu ( 16l wody, 2 kg ryżu, 250g rodzynek i 6kg cukru), wszystko szło dobrze fermentowało, klarowało :) . Z tydzień temu do klarowania dodałem 15g klarowinu poczekałem, spuściłem wino i dodałem karmelu dla kolorku i tu niespodziewanie widzę źe jest mętne :( i moje pytanie wygląda następująco: co zrobić aby było przejrzyste i klarowne?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: mętne wino ryżowe po klarowinie

Post autor: radius »

romek997 pisze:co zrobić aby było przejrzyste i klarowne?
Uzbroić się w cierpliwość i czekać :!: :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: mętne wino ryżowe po klarowinie

Post autor: gr000by »

romek997 pisze:dodałem karmelu dla kolorku
Jeżeli wcześniej wino było klarowne to dodatek karmelu powoduje zmętnienie. Zazwyczaj tak się dzieje jak cukier na karmel jest za mocno przypalony bądź za słabo przypalony (tylko stopiony). Poczekaj trochę, to to zmętnienie opadnie na dno i wtedy zlejesz winko znad osadu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Kontakt:
Re: mętne wino ryżowe po klarowinie

Post autor: sztender »

Dobrze radius radzi :mrgreen:
Dałeś cukier i się drożdże "obudziły".
http://latawce.phorum.pl
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: mętne wino ryżowe po klarowinie

Post autor: Pretender »

Nastaw ma ok miesiąca. Daj mu jeszcze trochę czasu, a zdziwisz się z pewnością. Nastaw jest zdecydowanie za młody.

Autor tematu
romek997
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 17 wrz 2013, 23:00
Podziękował: 3 razy
Re: mętne wino ryżowe po klarowinie

Post autor: romek997 »

Czyli należy czekać, a ile tak orientacyjnie ze 2- 3 tygodnie do butelkowania i może siedzieć w piwnicy gdzie jest tak ok 15°C?

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: mętne wino ryżowe po klarowinie

Post autor: Rusin »

Kolego chyba się trochę za bardzo śpieszysz. Przy winie trzeba mieć sporo cierpliwości.
In vino veritas, in aqua sanitas
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: mętne wino ryżowe po klarowinie

Post autor: Pretender »

Hehe, nie tak szybko, ale oczywiście zrobisz jak zechcesz. Ja butelkuję wina roczne, dobrze sklarowane, zasiarkowane, po małym teście mam pewność że nie ruszą w butelkach. Jeśli chcesz wyprodukować granaty butelkuj.

Ps
Chociaź w Twoim przypadku wyszedł mocarz. Drożdże na pewno nie przerobią całego cukru. Mimo wszystko wstrzymałbym się z butelkowaniem. Obserwuj blg, czy jeat stały czy spada.

Autor tematu
romek997
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 17 wrz 2013, 23:00
Podziękował: 3 razy
Re: Mętne wino ryżowe po klarowinie

Post autor: romek997 »

Na chwilę obecną blg jest koło 0
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Mętne wino ryżowe po klarowinie

Post autor: Pretender »

Z danych wynik, że masz ok 20l nastawu, 6kg cukru. Z tej ilości wychodzi nieco ponad 17%. Więcej drożdże raczej już nie uciągną. Więc jeśli masz blg ok 0 to niech sobie jeszcze dochodzi powoli. Systematycznie zlewaj znad osadu, i po wyklarowaniu butelkuj. Niska temperatura sprzyja klarowaniu.
I pamiętaj, że najlepszym sposobem klarowania jest grawitacja :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”