Nastaw a zawartość alkoholu

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
adam13
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 6 lut 2012, 22:18

Post autor: adam13 »

Witam
Mam pytanie a propos stężenia alkoholu w nastawie.
Na opakowaniach jest napisane, że zacier będzie miał 20% albo 17%
a u mnie po skończonej fermentacji pokazuje ok. 10%
Używałem drożdży spiritferm oraz T3.
Czy to oznacza, że coś sknociłem to co i czy mimo tego coś uzyskam po destylacji?
Dzięki
Pozdrawiam Adam
koncentraty wina
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7338
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Nastaw a zawartość alkoholu

Post autor: radius »

Nic nie sknociłeś ;) W nastawie, zwłaszcza niesklarowanym, nie zmierzysz dokładnie zawartości procentowej alkoholu. Tu bardziej przydaje się znajomość matematyki niż alkoholomierz. Jeżeli drożdże przerobiły ci cały cukier (blg= -4) to przyjmuje się, że z 1,7 kg cukru uzyskuje się 1 litr alkoholu etylowego. Teraz kalkulatorek w łapkę i "niech całki mózg zagotują" :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

kubusiowy
50
Posty: 70
Rejestracja: czwartek, 16 lut 2012, 18:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lublin
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw a zawartość alkoholu

Post autor: kubusiowy »

Kol. Adam, na opakowaniach producent podaje maksymalne wartości do jakich drożdżaki mogą dojść ;). Mnie interesuje, jak uzyskam z 1kg cukru 0,6l czystego alkoholu. Kol. radius opisał to bardziej szczegółowo. Jeżeli tobie tyle wychodzi, to wszystko jest w jak najlepszym porządku. :ok:

Autor tematu
adam13
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 6 lut 2012, 22:18
Re: Nastaw a zawartość alkoholu

Post autor: adam13 »

Witam
Wielkie dzięki za pomoc właśnie siedzę i psocę i jak na razie procent idzie dobry więc raczej wszystko OK. :D
Pozdrawiam Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”