Witam
Mam pytanie a propos stężenia alkoholu w nastawie.
Na opakowaniach jest napisane, że zacier będzie miał 20% albo 17%
a u mnie po skończonej fermentacji pokazuje ok. 10%
Używałem drożdży spiritferm oraz T3.
Czy to oznacza, że coś sknociłem to co i czy mimo tego coś uzyskam po destylacji?
Dzięki
Pozdrawiam Adam
Nastaw a zawartość alkoholu
-
- Posty: 7338
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Nastaw a zawartość alkoholu
Nic nie sknociłeś W nastawie, zwłaszcza niesklarowanym, nie zmierzysz dokładnie zawartości procentowej alkoholu. Tu bardziej przydaje się znajomość matematyki niż alkoholomierz. Jeżeli drożdże przerobiły ci cały cukier (blg= -4) to przyjmuje się, że z 1,7 kg cukru uzyskuje się 1 litr alkoholu etylowego. Teraz kalkulatorek w łapkę i "niech całki mózg zagotują"
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 70
- Rejestracja: czwartek, 16 lut 2012, 18:16
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Lublin
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw a zawartość alkoholu
Kol. Adam, na opakowaniach producent podaje maksymalne wartości do jakich drożdżaki mogą dojść . Mnie interesuje, jak uzyskam z 1kg cukru 0,6l czystego alkoholu. Kol. radius opisał to bardziej szczegółowo. Jeżeli tobie tyle wychodzi, to wszystko jest w jak najlepszym porządku.