Syrop z czarnego bzu nie tylko - Baza do nalewki

Robione latem cieszą zimą, ogórki w słoiku, pyszne dżemy, kompoty, grzyby i wszystko inne, co możemy sami przygotować i przechować w słoiku.

Autor tematu
oskar1980pl
30
Posty: 46
Rejestracja: czwartek, 30 maja 2013, 14:32
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: oskar1980pl »

Przedstawię swój sposób na syrop z kwiatów czarnego bzu, który można wykorzystać jako syrop na kaszel , bolące gardło i wzmocnienie dla dzieci i dorosłych, ale tak że jako dodatek do alkoholi (nalewek i rozrabiania spirytusu czy innych wysoko procentowych trunków :))

Potrzebne
kwiaty czarnego bzu około 50 - 70 szt
2 kg cukru białego
3 cytryny
1 limonka
1 pomarańcza
1 grejpfrut czerwony
3 mandarynki

Kwiaty bzu delikatnie czyścimy z łodyg i owadów zostawimy same kwiatki i pyłek(ona nadaje całego aromatu)
Zalewam kwiaty 1 litrem gorącej wody (może być demineralizowana) zostawiamy na 24 h (w cieple) bez szczelnego zamknięcia.

Wszystkie owoce cytrusowe parzymy wrzątkiem przez 2-5 minut ( aby uniknąć posmaku chemicznych konserwantów) chyba że mamy pewność że owoce są "eko"

Robimy syrop. Z cukru i 1 - 2 litra wody gotować aż do momentu rozpuszczenia cukru, dodać pokrojone owoce w cząstki - Całość gotować około 10 min na malutkim ogniu.

Teraz wszystko połączyć i zagotować (Tylko zagotować ) i odstawić na 24h

Odcedzić wszystkie owoce i kwiaty i mamy gotowy syrop.

Można jeszcze go zredukować dla uzyskania koncentratu ( ja redukuje o połowę) a następnie butelki i pasteryzacja lub do lodówki
alembiki

gos1978
20
Posty: 21
Rejestracja: czwartek, 7 lut 2013, 11:58
Re: Syrop z czarnego bzu nie tylko - Baza do nalewki

Post autor: gos1978 »

Małe pytanko, to ma być ok 50- 70 szt kwiatu, ale licząc jak? Jak zrywasz, to liczymy 1 cały, czy jak podzielisz gałązkę?
Jak robisz później z tego nalewkę?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 lip 2013, 23:20 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne poprawki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przetwory Domowe”