Glukoza - czy 1L to 1kg ?

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
SebasTTan
30
Posty: 45
Rejestracja: piątek, 11 maja 2012, 11:48
Krótko o sobie: Mówię co myślę. Dzięki tamu mam z głowy fałszywych przyjaciół.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Oleśnica
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: SebasTTan »

Witam.

Dużo czytam mało piszę, ale czasem trzeba coś i napisać żeby inni mieli co czytać :)

Zakupiłem sobie w ciemno 15L glukozy spożywczej (3,50L).
Szukam i nie mogę znaleźć jak to odpowiada cukrowi.
Czy 1L = 1kg ?

Czy ktoś już robił na płynnej glukozie i ma doświadczenie i uwagi ?


Nastaw będę robił dopiero za jakieś 2 tygodnie więc mamy czas podyskutować.


Pozdrawiam
Seba
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: Glukoza

Post autor: Zygmunt »

Musisz sprawdzić gęstość- zapewne uda się to dopiero po rozcieńczeniu ok. 10x. Pokaż link do sklepu, jeżeli to nie tajemnica. To jakiś syrop glukozowy?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Autor tematu
SebasTTan
30
Posty: 45
Rejestracja: piątek, 11 maja 2012, 11:48
Krótko o sobie: Mówię co myślę. Dzięki tamu mam z głowy fałszywych przyjaciół.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Oleśnica
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Glukoza

Post autor: SebasTTan »

Tak to syrop glukozowy.
Kolega kolegi prowadzi hurtownię spożywczą i właśnie z niej mam towar.

Tutaj jest link do specyfikacji, od tego dystrybutora pochodzi towar
http://www.holgerfood.pl/img/syrop_glukozowy.pdf

addagio1989
30
Posty: 34
Rejestracja: sobota, 14 kwie 2012, 20:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Szczecin
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Glukoza

Post autor: addagio1989 »

Drodzy forumowicze:) a jak się ma czysta glukoza do cukru?
Pozdrawiam Adam Jabłoński
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Glukoza

Post autor: lesgo58 »

1kg glukozy = 0,85 kg cukru..
Z nastawu z 40 l w którym jest 10 kg glukozy otrzymuję 4,95l spirytusu 96,6% brutto.
Spirytus jest łagodniejszy i delikatniejszy w aromacie od spirytusu cukrowego .
Jest to spowodowane ,ze drożdże nie tracą już energii na rozkład sacharozy na cukry proste.
Przez to nie wytwarzaja niepotrzebnych produktów ubocznych - co ma miejsce przy cukrze.
Po prosty bawią się tylko jedząc cukier i sra..c alkoholem... :mrgreen:
U mnie 25kg glukozy kosztuje 95zł...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

addagio1989
30
Posty: 34
Rejestracja: sobota, 14 kwie 2012, 20:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Szczecin
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Glukoza

Post autor: addagio1989 »

@lesgo58 Dziękuję za szybką odpowiedź:)
Pozdrawiam Adam Jabłoński
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Glukoza

Post autor: lesgo58 »

SebasTTan pisze:Tak to syrop glukozowy.
Kolega kolegi prowadzi hurtownię spożywczą i właśnie z niej mam towar.

Tutaj jest link do specyfikacji, od tego dystrybutora pochodzi towar
http://www.holgerfood.pl/img/syrop_glukozowy.pdf
Ja właśnie kilka dni temu otrzymałem małą partię takiego syropu do spróbowania.
Wczoraj zrobiłem nastaw 40l składający sie z 13kg syropu tj ok. 7-8l na oko.
Wyszło 25blg.
Wrzuciłem drożdze turbo Alcotec 48H pure.
Wystartowały natychmiast i jak na razie ostro pracują.
Musimy poczekać do poniedziałku , bo zazwyczaj taki nastaw po 4-5 dniach jest gotowy do klarowania i gotowania.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Glukoza

Post autor: Brzydal »

lesgo58 pisze:1kg glukozy = 0,85 kg cukru..
Z nastawu z 40 l w którym jest 10 kg glukozy otrzymuję 4,95l spirytusu 96,6% brutto.
Uczyli nas w tym samym czasie :D ale w mojej szkole uczyli, że w 1kg glukozy jest 1 kg cukru. Za to w 1 kg sacharozy może być 0,85kg glukozy. Bo Sacharoza to dwucukier i poza glukozą ma jeszcze fruktozę. :D ;)
Nie odczuwam żadnej różnicy smakowej przy podwójnej prawidłowo przeprowadzonej rektyfikacji, natomiast faktem jest, ze glukoza jest szybciej przerabiana.

PS
Znowu powiesz żem upierdliwy, ale pisz wolniej, a dokładniej.
Ostatnio zmieniony sobota, 16 cze 2012, 21:30 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Glukoza

Post autor: lesgo58 »

@Brzydal :klaszcze:
Co by to forum zrobiło bez Ciebie po stracie @Jarosława vel @Sverige...?
Nie , nie jesteś upierdliwy - jesteś po prostu @Brzydal i tak Ciebie trzeba traktować...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

addagio1989
30
Posty: 34
Rejestracja: sobota, 14 kwie 2012, 20:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Szczecin
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Glukoza

Post autor: addagio1989 »

Panowie czyli ile??
Chcę wstawić piwo i nie wiem ile dać glukozy.
Na instrukcji napisali aby dodać 1kg cukru, ja cukru nie dam bo czytałem, że jest lipa.
Pozdrawiam Adam Jabłoński
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: Glukoza

Post autor: Zygmunt »

Nie wyczujesz różnicy w piwie, naprawdę. Można przyjąć, że glukozy daje się ~10-15% mniej niż cukru.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Autor tematu
SebasTTan
30
Posty: 45
Rejestracja: piątek, 11 maja 2012, 11:48
Krótko o sobie: Mówię co myślę. Dzięki tamu mam z głowy fałszywych przyjaciół.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Oleśnica
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Glukoza

Post autor: SebasTTan »

Czyli jak mam na Coobra napisane 8kg cukru to wystarczy że dam
7,2kg (czy litra ? bo opakowanie mam 15kg a nie L jak napisałem wcześniej :( ) tego syropu glukozowego tak ?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: Glukoza

Post autor: Zygmunt »

Odpowiadałem na pytanie dot. piwa. Na pytanie o nastaw na glukozie odpowie Ci cukromierz, bo nie wiemy jakie jest stężenie roztworu tej Twojej glukozy.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Autor tematu
SebasTTan
30
Posty: 45
Rejestracja: piątek, 11 maja 2012, 11:48
Krótko o sobie: Mówię co myślę. Dzięki tamu mam z głowy fałszywych przyjaciół.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Oleśnica
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Glukoza

Post autor: SebasTTan »

Czyli rozumiem żeby celować w 25blg i dopiero z tym rozpoczynać pracę tak ?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Glukoza

Post autor: lesgo58 »

@SebasTTan
Zrób tak:
Weż 1litr, albo 1kg syropu - tak jak ci będzie wygodniej.Zalej 3 litrami wody.
Dobrze wymieszaj .
Ostudż do ok.20*C.
I zmierz blg.
Jesli będzie w granicach 22-25 blg.- to będą Twoje proporcje.Jesli będzie inne blg to dodaj wody , albo syropu.W zależności od tego jakie blg będziesz miał.
Z tego stężenia otrzymasz ok.13-14% nastaw.
Przeczytaj mój post powyżej ,gdzie opisywałem nastaw zrobiony na syropie.
Nie sugeruj się drożdżami.Drożdże nie mają tu nic do rzeczy.One tylko mają zjeść cukier i zrobić alkohol.
P.S. Jeśli nie masz cukromierza to Twoje pytania są bezsensowne i my Ci nie pomożemy.Bo nie wiemy co to za syrop.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
SebasTTan
30
Posty: 45
Rejestracja: piątek, 11 maja 2012, 11:48
Krótko o sobie: Mówię co myślę. Dzięki tamu mam z głowy fałszywych przyjaciół.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Oleśnica
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Glukoza

Post autor: SebasTTan »

Mam wszystko co potrzeba, cukromierze i alkoholomierze.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Glukoza

Post autor: lesgo58 »

No to na co czekasz .
Rób tę próbę. Jeśli uzyskasz wynik jak opisałem - to zrób nastaw w/g powyższych proporcji i w przyszłą sobotę będziesz gotował...
Inaczej nigdy nie wybrniemy z sytuacji.
Nikt tu za Ciebie robić nie będzie.
Po prostu - do dzieła...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
SebasTTan
30
Posty: 45
Rejestracja: piątek, 11 maja 2012, 11:48
Krótko o sobie: Mówię co myślę. Dzięki tamu mam z głowy fałszywych przyjaciół.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Oleśnica
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Glukoza

Post autor: SebasTTan »

Spoko oko :)
W przyszłym tygodniu będę zamawiał drożdże.
Jak tylko zrobię co potrzeba to napiszę co z tego mi wyszło.

Dzięki za pomoc i podpowiedzi.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Glukoza

Post autor: lesgo58 »

Tak już lepiej... :mrgreen:
:piwo:

Posty scalone. Proszę pamiętać o opcji "edycja".
lesgo58 pisze: Ja właśnie kilka dni temu otrzymałem małą partię takiego syropu do spróbowania.
Wczoraj zrobiłem nastaw 40l składający sie z 13kg syropu tj ok. 7-8l na oko.
Wyszło 25blg.
Wrzuciłem drożdze turbo Alcotec 48H pure.
Wystartowały natychmiast i jak na razie ostro pracują.
Musimy poczekać do poniedziałku , bo zazwyczaj taki nastaw po 4-5 dniach jest gotowy do klarowania i gotowania.
Dzisiaj zaglądam do fermentatora i niestety dopiero zeszło do 14blg i drożdże bardzo zwolniły.
Poczekam do jutra - ale ciemno to widzę.
Musi coś być w tym syropie, że nie pozwala drożdżom przerobić całego cukru lub to coś dodatkowo zafałszowuje wskazania cukromierza, a nie jest produktem strawnym dla drożdży.
Może ktoś ma na to pomysł, bo tu kończy się moja wiedza.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
SebasTTan
30
Posty: 45
Rejestracja: piątek, 11 maja 2012, 11:48
Krótko o sobie: Mówię co myślę. Dzięki tamu mam z głowy fałszywych przyjaciół.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Oleśnica
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Glukoza

Post autor: SebasTTan »

Zakończyłem adekwatny test:
- Dwa fermentatory
- Coobra 7 sztuk dwie
- 7 kg cukru
- 12l glukozy płynnej

W obu wiadrach startowe blg to 20 nastawione w sobotę po południu.
W piątek wieczór pojemnik z cukrem już samoistnie się wyklarował,
w pojemniku z glukozą mleko i dziwny kożuch na powierzchni.
Zaryzykowałem i puściłem najpierw glukozowe, po 9 godzinach cieknięcia
uzyskane 1750 ml o wartości 60% :(

Z drugiego nastawu uzyskałem 4750ml 65%

Wniosek: glukoza jest do :dupa: Jak pisze CUKIER to CUKIER

Już nie wspomnę że 2 puszki brewkitu poszły do kibla z powodu głupich eksperymentów
z glukozą.

siwucha
20
Posty: 21
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 21:09
Re: Glukoza

Post autor: siwucha »

Albo za duże stężenie tego syropu glukozowego, albo był to syrop np glukozowo coś tam
i zawierał substancje hamujące fermentację. Nie był to przypadkiem syrop dla pszczół?
Glukoza dzieli się na spożywczą krystaliczną i na nie. Dlatego przed zakupem trzeba na to
zwrócić uwagę.Na bimber.info też wystąpił ten sam problem.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Glukoza

Post autor: olo 69 »

Wszelkie próby z syropem glukozowy wykazywały, że blg po zakończeniu fermentacji zatrzymywało się na +2 do nawet +7.
Wniosek z tego chyba taki, że syrop glukozowy musi zawierać jakieś nie fermentowalne przez drożdże cukry.
Znacznie lepiej i pewniej jest używać cukru, cukru inwertowanego lub glukozy krystalicznej.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

bohema.zaba
100
Posty: 125
Rejestracja: piątek, 23 wrz 2011, 20:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Syrop glukozowypszenny

Post autor: bohema.zaba »

Koledzy, pomocy.

W jaki sposób zrobić zacier z syropu glukozowego, mam 35kg pszennego i nie wiem co dalej. Ile wody i jakie drożdże, co zrobić aby tego nie zepsuć.
Syrop jest z Lubelskich zakładów:
http://www.zpzlublin.com.pl/index.php/produkty/12-syrop-glukozowy
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Glukoza

Post autor: lesgo58 »

Do szukajki wpisałem 'syrop glukozowy" i zobacz co mi wyskoczyło...
http://alkohole-domowe.com/forum/post51 ... owy#p51030
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

lukasz83
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 10 lut 2013, 11:15
Glukoza

Post autor: lukasz83 »

Witam. Mam pytanko, czy glukoza stosowana w szpitalu taka w kroplówkach nadaje się do czegoś, da radę coś z tego zrobić?
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Glukoza

Post autor: JanOkowita »

Tak. Jest dobra i sterylna do dawania w żyłę. Po co pytasz ? Kupujesz taką w szpitalu ?
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Glukoza

Post autor: Wald »

Nadaje się jako wlew kroplowy dla osób potrzebujących. Zastanów się nad stroną moralną. Prawdopodobnie "załatwisz sobie" (dla mnie ukradniesz) ze szpitala, pamiętaj jednak, że ktoś będzie musiał za to zapłacić (tu przypomina się reklama Media Markt). Zupełnie na marginesie podpowiem, sprawdź stężenie, to chyba 50 gram na litr (da to litra C2H5OH z 70 litrów nastawu).
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Glukoza

Post autor: papo »

lesgo58 pisze:1kg glukozy = 0,85 kg cukru..


W 100g glukozy jest 100g węgli, z tego by wynikało, że kg glukozy to kg cukru. U mnie z 30kg glukozy po pierwszym gonie jest ponad 11 dobroci, 4l pogonów i z 1,2 l przedgonów
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Glukoza

Post autor: radius »

Najsilniejsze stężenie glukozy stosowanej w szpitalach do wlewów i iniekcji wynosi 40%, najczęściej stosowane to 5% lub 10%. Teraz policz sobie czy jest to opłacalne, a z drugiej strony to tak, jak pisze Wald, czy to moralne :?: :o
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

lukasz83
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 10 lut 2013, 11:15
Re: Glukoza

Post autor: lukasz83 »

Ja tylko tak pytałem z czystej ciekawości , a tak po za tym to nie życzę sobie żeby mnie ktoś brał za złodzieja panie WALD.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Glukoza

Post autor: Pretender »

No to jeśli to nie tajemnica, napisz proszę, ile kosztuje taka szpitalna glukoza.

Wysłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Glukoza

Post autor: Wald »

Sama glukoza była tu dobrze opisana wcześniej. Przykro mi, jakie pytanie, taka odpowiedź. Jest ono na tyle wyraźne, że nie ja sam je tak odczytałem. Przyjmuję wyjaśnienie, że to ciekawość. Nie oceniam, nie wyrokuję, zostawiam to Twojemu sumieniu.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

lukasz83
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 10 lut 2013, 11:15
Re: Glukoza

Post autor: lukasz83 »

Widzę że tu po prostu nie można być ciekawym. Dobra wykasujcie te moje wcześniejsze posty i nie było pytania i przepraszam za moją ciekawość ,nie wiedziałem że przez to można zostać posądzonym o złodziejstwo no ale dobra!

B.I.M.B.E.R.
5
Posty: 9
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 11:27
Re: Glukoza

Post autor: B.I.M.B.E.R. »

Ja już od jakiegoś czasu eksperymentuję z glukozą.
Moje wnioski:
-25kg Glukozy (Pepees Łomża 25kg - 87zł)
-2x Alcotec 23%
-42 Litry wody
a finał to zawsze około 10 litrów 96-97(ciężko powiedzieć bo skala do 95 jest pod lustrem).
Jeśli chodzi o smak to zgodzę się z poprzednikami, że jest delikatniejsza, czas też jest dobry bo zazwyczaj stoi około 6-7dni i do kociołka.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Glukoza

Post autor: olo 69 »

B.I.M.B.E.R. pisze:Moje wnioski:
-25kg Glukozy (Pepees Łomża 25kg - 87zł)
-2x Alcotec 23%
-42 Litry wody
Na 25 kg glukozy tylko 42 litry wody? To blg startowe musisz mieć około 37.
Jaką wartość blg masz po skończonej fermentacji?
Pozdrawiam,olo 69

B.I.M.B.E.R.
5
Posty: 9
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 11:27
Re: Glukoza

Post autor: B.I.M.B.E.R. »

Szczerze mówiąc ostatnio stanęło na 2, na drożdżach jest na wet napisane aby dać 10,5kg na paczkę ale nie chce mi się już rozdrabniać, worek kupuję 25kg to sypię + 2 paczki drożdży i chodzi sobie, jak przestaje pracować to do kotła i jak mówię 10 litrów 96% leci z całości za pierwszym razem.

wujo
50
Posty: 85
Rejestracja: piątek, 20 kwie 2012, 14:11
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Glukoza

Post autor: wujo »

Witam.
Doczytałem, że spiritus otrzymany z glukozy ma łagodniejszy smak, a jak się sprawa ma przy owocówkach? Jest sens stosowania glukozy zamiast cukru do owocowych nastawów?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Glukoza

Post autor: lesgo58 »

Oczywiście, z tego samego powodu co opisałeś wyżej. Po prostu drożdże nie tracą energii na rozbijanie sacharozy na cukry proste. Z tego powodu wytwarzają mniejszą ilośc fuzli.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

abyklepało
50
Posty: 76
Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
Krótko o sobie: Dla zabawy
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 5 razy
Re: Glukoza

Post autor: abyklepało »

Coś cicho tu ostatnio.
lesgo58 pisze:Oczywiście, z tego samego powodu co opisałeś wyżej. Po prostu drożdże nie tracą energii na rozbijanie sacharozy na cukry proste. Z tego powodu wytwarzają mniejszą ilośc fuzli.
W międzyczasie powstało Kompedium.
Czy stosując metodę gotowania 2,5 różnice między cukrem a glukozą są nadal tak wyczuwalne w produkcie końcowym? Cenowo wychodzi w miarę podobnie, oczywiście na korzyść cukru (szczególnie jak się kupuje po 2,25zł jak ja ostatnio :D )
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Glukoza

Post autor: Doody »

Glukoza daje łagodniejszy produkt końcowy (moim zdaniem). Cały proces fermentacji jest mniej "zapachowy".
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”