Kapuściana beczka- NOWA

Naczynia do nastawiania zacieru.
Awatar użytkownika

Autor tematu
panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy

Post autor: panta_rei »

Witam
Mam zamiar nabyć drogą kupna jakąś beczułkę 60l do nastawów, no i tu zaczyna się problem. Beczki stare, używane, często śmierdzą kapustą i takich nie chcemy ;-), nowe natomiast walą plastikiem na kilometr, z tego co widzę część z nich nawet żadnego atestu nie ma. Doświadczony kolega mówi- kupuj, wyparzysz i smrodu nie będzie. Nie jestem do tego tak do końca przekonany. Mam wrażenie, że ta beczka po jakimś dłuższym okresie wysmrodzi się jak będzie stała otwarta, ale do tego czasu nie mam beczki.
Mam na to osobisty pomysł, ale muszę się poradzić Was. Chodzi o to, że są w sprzedaży, dedykowane do rzeczonych beczek, worki foliowe. Jeden opis widziałem, pisali że są z PE i mają atest do kontaktu z żywnością.
Czy ktokolwiek praktykował takie wariacje, używaliście worków? Może ktoś ma doświadczenie z takim sposobem na beczki?

Pozdrawiam, Sławomir
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

orzechopcja
30
Posty: 49
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 21:15
Krótko o sobie: Dziś to więcej niż dwa jutra
Lokalizacja: Berdyczów
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Kapuściana beczka- NOWA

Post autor: orzechopcja »

Witaj, ja kupiłem używaną beczkę 200L niebieską z pokrywą od kwasiarza za 50zł (wybrałem sobie najładniejszą), ale on mi dał taka z białą powłoka wewnątrz ponoć lepsza. Używałem jej do wody mieszanej z solą morska do akwarium a tam są bardziej restrykcyjne warunki czystości.
Moja beczunie wyparzyłem wrzątkiem woda z sola i octem potem ze dwa razy płynem do naczyń i wypłukałem, troszkę zabawy było. Zapach beczki będzie zawsze jej towarzyszył czy to po ogórach czy kapuście czy nowej plastik to plastik , ale nic do wody się nie przedostaje

kupuj beczkę wymyj będzie git :)
Dziś to więcej niż dwa jutra
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Kapuściana beczka- NOWA

Post autor: Emiel Regis »

Mam taką beczkę, tyle że z rzeźni, po jelitach, też dodatkowo były w worku.
Wymyłem ją środkiem Alkalan (czy jakoś tak, też z rzeźni, może ktoś wie dokładnie co to jet?), dobrze wypłukałem, wyparzyłem i jest git.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Kapuściana beczka- NOWA

Post autor: we125 »

Ja mam taką beczułkę i jest przeznaczona do celów spożywczych jedyna wada to brak uszczelnienia nakrętki. http://www.eurowin.pl/pl/p/Beczka-na-ka ... i-65-L/478
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Kapuściana beczka- NOWA

Post autor: Pretender »

Tak jak koledzy napisali. Kupuj i nastawiaj. Najważniejsze, aby beczka była do żywności. Worki odpuść sobie.

kubeusz
10
Posty: 19
Rejestracja: sobota, 19 lis 2011, 22:41
Re: Kapuściana beczka- NOWA

Post autor: kubeusz »

Polecam te beczki z biowinu. Mam takich na stanie 4 i są używane non stop i do cukrowek i śliwek, jabłek. Smród plastiku ginie po jakimś czasie. Tak jak koledzy radzą wyparzyć beczke i działać.
Awatar użytkownika

Teroon
150
Posty: 188
Rejestracja: wtorek, 16 mar 2010, 12:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: GIN
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Trójmiasto
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Kapuściana beczka- NOWA

Post autor: Teroon »

Koledzy, szukam beczek, w których mógłbym nastawić większą ilość wina na brandy.
Co powiecie o tych dwóch typach?

http://tablica.pl/oferta/beczka-60l-tef ... d34e;r:5;s:

http://tablica.pl/oferta/beczka-beczki- ... d34e;r:5;s:
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kapuściana beczka- NOWA

Post autor: lesgo58 »

Jak najbardziej. Sam korzystam z takich 40l i 60l.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
ODPOWIEDZ

Wróć do „W czym nastawiać?”