Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 12:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?
PostPostNapisane: czwartek, 7 maja 2009, 16:06 
Tematy: 4
Do Pana Janka-Kucyka

My pędzimy powolusieńku i wylewany pierwsze i do ostatka nie gonimy.
Fermentów tylko z cukru nie robimy, tylko owocowe, tera na jabkach co zle pozimowanły, ale dobre sa na ferment. Nieraz gonimy 2 i 3 razy, razówkę to sie robi przy śliwce na ten przykład, przy wiśni, przy jabłku. A jarzebine czy pożeczke czy mieszane goni sie dwa razy, winogron też nieraz jak potrzeba jest na 2 goniony. Zalezy to jak wyjdzie razówka. Dziadek odstojników nie miał, ojciec potem miał i tera tez sa 2 ze słoików. Dziadek oddzielał jak to mówił ślepkę-przedgon i posmrud czyli ogony-pogony.
Kiedyś na dochodzenie bimbru dawali szyszke olchy czarnej, tera tez dajemy do nie których wypendów. Bimber w kolor ładny idzie i układa wonie i smaki.
Jak żeśmy jednego razu 3 razy mirabelkę wypędzili bacznie to gówno wyszło, ni smaku w tym nie było, takie nie wiadomo co jakby na 10l bimbru 1 mirabelkę pogniłom wżucić.

PostPostNapisane: czwartek, 7 maja 2009, 16:19 
Tematy: 33
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Izoamyl :)
Duzo sie tej szyszki wrzuca na literek? Bo mnie podkrecil ten pomysl.
Ciekaw tez jestem czy na cukrowce tez da ciekawe posmaki.
Tu pewnie nie odpowiesz skoro same owocowki psocisz ale moze cos wiesz?

Pozdrawiam
Calyx

PostPostNapisane: czwartek, 7 maja 2009, 16:29 
Tematy: 4
Czas obryw szyszki jeszcze trzyma sie na gałezi. Na litra 5-10 szyszek. Dawaj powoli, bedzie szło w kolor. Można dojśc nawet przy niektorych wypendach do koloru prawie herbaty. Szyszki trza poparzyć wrzontkiem krótko bardzo, tylko polać mała ilościa. A jak ona układa czyste z cukru to nie wiem ale inne trunki dochodza na szyszakch, aby tylko nie dłuzej niz ze 2 tygodnie.

PostPostNapisane: czwartek, 7 maja 2009, 17:24 
Tematy: 31
I o to pojawila sie pelna odpowiedz na moje troski moze nie tak istotne jednak zastanawiajace. Jednym slowem przedgon tylko jakis czas pozostaje w sloiku poniewaz temperatura w nich wzrasta. Pozdrawiam Cie Kucyk i dziekuje za pelna odpowiedz i wyjasnienie sprawy przyda sie dla kolejnych ciekawskich.

PostPostNapisane: piątek, 17 lip 2009, 11:14 
Tematy: 14
Pytanie do kol. Spiryt i nie tylko.
W innym wątku napisałeś, że przedgon zawiera ca 20% alkoholu etylowego. Czy przedgonem nazywasz te pierwsze 100-250ml czy też wszystko to co śmierdzi na początku rektyfikacji czyli zmacznie większą porcję. Ja odbieram z każdej destylacji na 40l zacieru 200ml i traktuję to jako rozpuszczalnik lub podpałkę do grila.
Następnie odbieram to co nazywam przedgonem, śledzę organoleptycznie jego jakość i jak stwierdzę, że już jest OK zaczynam odbierać gon czyli serce. Przedgony i pogony zlewam do osobnych pojemników a jak mi się uzbiera odpowiednia ilość poddaję je kolejnej destylacji i uzyskuję z tego ca 50% zawartości dobrego organoleptycznie spirytusu. Kiedyś dolewałem je do kolejnego gotowania, lecz stwierdziłem, że to nie ma sensu ponieważ odpadu przybywało zamiast ubywać.

pozdrawiam Bogdan

PostPostNapisane: piątek, 17 lip 2009, 12:20 
Tematy: 2
Przedgon to frakcje które odparowują wcześniej niż alkohol etylowy. Jest ich stosunkowo niedużo ale ich zapach jest bardzo intensywny. Zazwyczaj śmierdzi on acetonem, denaturatem, bimbrem. Nieoddzielenie przedgonu skutkuje tym że w gotowym produkcie te zapachy zdominują cały bukiet wódki.
Żeby skutecznie odebrać przedgon musimy kolumnę ustabilizować termicznie i uzyskać obieg zamknięty destylatu wewnątrz co znaczy po prostu pełen reflux (powrót)
Po około pół godzinie wszystkie frakcje które wchodzą w skład przedgonu mamy na górze kolumny. Żeby je odebrać prawidłowo musimy ustawić odbiór w tempie kropla na 2 sek przy stosunkowo małym grzaniu. W tym czasie sprawdzamy na węch czy odbiór przedgonu się zakończył. Gdy ciecz pachnie już tylko etanolem to opróżniamy jeziorko (głowica N/S) .
Zwiększamy moc,ustawiamy refluks i odbieramy destylat aż temperatura podniesie się o 0,1 stopnia C. Ale to już bajka z pogonem w roli głównej.

Przedgon odseparowany na profesjonalnej kolumnie nie powinien zawierać ani 1% alkoholu etylowego. O 20 % piszę ze swojego doświadczenia ponieważ wolę odciągnąć trochę więcej niż za mało. Średnia z 40L nastawu to około 200-300ml. przedgonu. Substancja ta używana jest przeze mnie jako rozpałka do pieca, jest od razu przy produkcji zabarwiana na czerwono i oznaczona trupią czaszką. Jest to substancja trująca i trzeba postępować z nią z dużą ostrożnością i rozwagą.

Ostatnio edytowano piątek, 17 lip 2009, 12:30 przez Spiryt, łącznie edytowano 1 raz

PostPostNapisane: piątek, 17 lip 2009, 12:25 
Tematy: 11
bogdan napisał(a):
Następnie odbieram to co nazywam przedgonem...

Nie ma czegoś takiego, że wpierw odbierzesz coś a później przedgon.
Wszystko co odbierasz przed gonem, sercem czy też frakcją główną jest przedgonem.

Amen.

:ok:

PostPostNapisane: piątek, 17 lip 2009, 12:46 
Tematy: 14
No to mamy dwa różne zdania. Wg Winiarka przedgon to wszystko przed sercem, gonem czyli w zależności od jakości zacieru jest to 0,5-0,7l
Wg Spiryta 200-300ml, ja akurat podzielam zdanie Spiryta, dodam, że w drugiej destylacji też odrzucam definitywnie pierwsze 200ml + jeszcze trochę w zależności od zapachu do ponownego wykorzystania.

pozdrawiam Bogdan

PostPostNapisane: piątek, 17 lip 2009, 13:27 
Tematy: 2
Nie. Nie mamy dwóch różnych zdań. przedgon to jest wszystko co jest przed sercem destylatu. Jeżeli jest tego 500ml to znaczy że przedgonu jest 200ml a etanolu 300ml. Można to zawęzić do 250 ml. ale tam ciągle będzie przedgonu 200ml ale za to etanolu tylko 50ml
Można to jeszcze bardziej zawęzić gdzie przedgon będzie pozbawiony etanolu ale ja szanuję swój czas i pieniądze za energię elektryczną i wolę odpuścić te 50 ml. etanolu niż bawić się w kropelkowanie przedgonu przez dwie godziny.

Jeszcze jedna ważna uwaga: Przedgon odbierzemy tylko na kolumnie rektyfikacyjnej, to co odbieramy na zwykłym aparacie to nie jest przedgon. Na zwykłym aparacie przedgon leci przez cały proces razem z gonem. Po prostu na początku jest go więcej w gonie a potem mniej.

Ostatnio edytowano czwartek, 23 lip 2009, 16:10 przez Spiryt, łącznie edytowano 1 raz

PostPostNapisane: wtorek, 23 lut 2010, 17:23 
Tematy: 6
Przeczytawszy wszystko na temat gonów przedgonów itp. nadal nie wiem kiedy mamy do czynienia z z tymi cudami. Nie jestem wstanie stwierdzić kiedy jest ten gon a kiedy przedgon bo dopiero wczoraj pędziłem pierwszy raz i wyszło mi z tego pierwsze dwie butelki po 75 %% trzecia 65%% czwarta i piata okolo 55%% i szósta 40%% i mam pytanie czy ktoś mógłby mi powiedzieć co jest zdatne do picia i co jest gonem przedgonem itd. oczywiście 200ml pierwsze wylałem. Pytam się żebym następnym razem wiedział jaki ma smak czy zapach te "serce" a jaki pogon Pędziłem to z wian dwu letniego bo tsalo i stalo i wyszło wytrawne i ot maxem A jest go 25 litrów wczoraj popędziłem 15 i wyszło to co wyżej wymieniłem i dzis chce resztę przepędzić i może ktoś jeszcze podpowiedzieć co będzie sie nadawało (jesli jest to wogole możliwe na odległość) Najlepiej jest dojść do wszystkiego samemu ale mala podpowiedz sie przyda;d

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1