Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

rastahnu
100
Posty: 141
Rejestracja: środa, 6 lut 2013, 20:41
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: okolice Bydgoszczy
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy

Post autor: rastahnu »

Witam szanowne grono Kolegów, chciałbym podzielić się z Wami, jak ja przyrządzam ten trunek. Może komuś pomoże, a może ktoś mi pośle parę drogocennych rad.
02.03.2013 roku sporządziłem roztwór do którego dodam właśnie przygotowywaną MD.
Roztwór składa się z:
1. 8 litrów wody (przegotowanej)
2. 1,7 kg cukru (gdzie wyliczyłem właśnie, żeby cukier nie przekraczał 220g/1l wody)
3. 400 gram rodzynek (zostały wypłukane oraz wyparzone w gorącej wodzie)
4. 1 kg ryżu (również został wypłukany oraz wyparzony w gorącej wodzie)
5. sok z 1 cytryny

Jednocześnie przygotowałem matkę drożdżową z drożdży Tokay. W przepisie jest podane, że najlepsza temperatura dla MD jest miedzy 25-30 stopni C. Ja trzymam ją w temperaturze 20-21 stopni C, ponieważ mieszkam w domku jednorodzinnym i nie mam możliwości zwiększenia temperatury w domku. To znaczy mam, ale koszty ogrzewania wzrosły by strasznie 8-) Dzisiaj mija 48 godzin nastawienia MD. I zaczyna robić się piana. I myślę, że będzie dobrze :D Chciałbym jeszcze dodać, że Blg przygotowanego roztowru wynosi 21 Blg.

Przedstawiam zdjęcia poniżej przygotowanej MD, przepisu oraz roztowru:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
rastahnu
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: Wald »

rastahnu pisze: może ktoś mi pośle parę drogocennych rad.
Przedstawiam zdjęcia przygotowanej MD
Prosisz, masz. To mocne, zdrowe matki drożdżowe, mętne i z pianą. Twoja trochę za krótko stała, jednak jak widać, dobrze wystartowała.
Obrazek
Obrazek
Blg razem z cukrem z rodzynek. Woda powinna być surowa. Gotowana jest całkowicie pozbawiona tlenu. Nie jest to błędem, gdy woda jest fatalnej jakości, ale w takim przypadku wypada dotlenić nastaw.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

rastahnu
100
Posty: 141
Rejestracja: środa, 6 lut 2013, 20:41
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: okolice Bydgoszczy
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: rastahnu »

Dziękuję Wald za szybką odpowiedź. Poniżej przedstawiam zdjęcie MD z dzisiaj rana. Wieczorem minie 4 doba, a jak widać woda zrobiła się mleczna, ale nie ma piany na powierzchni :( Pewnie jednak za chłodno mają moje drożdże (20 stopni C).

A może dobrze wygląda moja MD? Czy mogę ją dzisiaj dodać do przygotowanego roztworu (wcześniej opisałem jakiego)? Czy jeszcze czekać?

Serdecznie pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
rastahnu
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: Wald »

Wygląda zdrowo, nadaje się do szczepienia nastawu. Drożdży już jest dużo, ale leniwe. Może nie mają co jeść (brakło cukru), a może nie dałeś pożywki. Jeśli chodzi o temperaturę, to też nie mam za ciepło. Nie chcę mieszkać w 25oC, żeby drożdżom pasowało. Stawiam matkę z tyłu na lodówce, na kratce od wężownicy. Tam ma idealne warunki.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

rastahnu
100
Posty: 141
Rejestracja: środa, 6 lut 2013, 20:41
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: okolice Bydgoszczy
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: rastahnu »

Dziękuję kolego Wald za wyczerpującego posta :)

A z tą lodówką to muszę spróbować następnym razem, tylko się boję: czy drożdże nie doznają szoku termicznego, gdy dodam je do chłodnego (20 stopni C) roztworu, ale to będziemy później robić testy :)

Jeśli chodzi o obecny mój problem z MD to dodałem 3 łyżki cukru i ok 1g pożywki. Także jak Napisałeś, dzisiaj będę szczepił mój przygotowany roztwór.

O dalszych postępach będę informował na bieżąco...

pozdrawiam
Darek
rastahnu
Awatar użytkownika

rastahnu
100
Posty: 141
Rejestracja: środa, 6 lut 2013, 20:41
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: okolice Bydgoszczy
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: rastahnu »

Witam po małej przerwie,

dzisiaj mija 3 doba po dodaniu MD do wcześniej przygotowanego nastawu (wcześniejsze posty). Na początku po dodaniu MD po 24 godzinach, drożdże zaczęły pracować :klaszcze: Początkowe "bulgotanie" w rurce fermentacyjnej wynosiło 9 na 1 minutę.

Dzisiaj o 20:00 mierzyłem Blg i wynosiło 16 Blg po 3 dniach pracy drożdży. Czyli Blg spadło przez ten czas o 6. Myślę, że jest spowodowane niską temperaturą. Nastaw trzymam w 20-21 stopniach C.

Obecnie "bulgotanie" jest między 6-8 na 1 minutę. Czekam, aż spadnie Blg poniżej 5, wtedy dodam cukier do 15 Blg.

Tylko ile dodać tego cukru? Wyczytałem, że 1 Blg to około 10 g cukru, ale nie wiem czy to będzie poprawne w moim nastawie. Objętość mojego nastawu wynosi równe 10 litrów.

pozdrawiam
Darek
rastahnu
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: Wald »

rastahnu pisze: 1 Blg to około 10 g cukru,
Nie około, ale dokładnie, na jeden litr nastawu. 10 g X 10 Blg X 10 l = 1 kg.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

rastahnu
100
Posty: 141
Rejestracja: środa, 6 lut 2013, 20:41
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: okolice Bydgoszczy
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: rastahnu »

Rozumiem Wald. Czyli mój nastaw, jak wskazuje 16 Blg to ma w sobie 1,6 kg cukru. Zakładamy, że spadnie do 3 Blg, to żeby dodać cukru do 15 Blg muszę dodać 1,2 kg cukru.

Dobrze rozumiem?

Pozdrawiam
Darek.
rastahnu

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Kontakt:
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: sztender »

Też popełniłem wino z ryżu.
2kg ryżu
2,5kg cukru
10dkg rodzynek
około 10l wody
2 obrane i poćwiartowane cytryny
droże "tokay" + pożywka (mała saszetka)

MD przygotowana 3 dni wcześniej (7blg)

Początkowe blg 20, i tu mały zonk na 10l wlazło 2,5 kg cukru :odlot:
Cukier z "biedronki" i tu upatruję przyczynę (cukromierz na wodzie pokazuje "0")
Wino ruszyło po 1-2h
Ryż "tani", był problem z wypłukaniem.
Druga doba wino tyra jak na "turbo drożdżach".
Obrazek

Zastanawiam się jeszcze czy dopakowywać cukru przy 5blg;) czy zostawić je bez "wzmacniaia".
http://latawce.phorum.pl
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: Wald »

rastahnu pisze: Objętość mojego nastawu wynosi równe 10 litrów.
Odliczając części stałe będzie mniej, ok. 8 litrów. Ryżu do objętości nie wliczaj. Ale zasady przeliczania cukru pozostają bez zmian.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

rastahnu
100
Posty: 141
Rejestracja: środa, 6 lut 2013, 20:41
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: okolice Bydgoszczy
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: rastahnu »

Wald pisze:
rastahnu pisze: Objętość mojego nastawu wynosi równe 10 litrów.
Odliczając części stałe będzie mniej, ok. 8 litrów. Ryżu do objętości nie wliczaj. Ale zasady przeliczania cukru pozostają bez zmian.
Podziękował kolego Wald :)
sztender pisze:Zastanawiam się jeszcze czy dopakowywać cukru przy 5blg;) czy zostawić je bez "wzmacniaia".
Witam kolego Sztender, jak spadnie Ci Blg poniżej 5 Blg to dorzuć cukru do 15 Blg. Wcześniej w postach masz wszystkie obliczenia i procedury jak ja robiłem nastaw.

Pozdrawiam Darek.
rastahnu
Awatar użytkownika

rastahnu
100
Posty: 141
Rejestracja: środa, 6 lut 2013, 20:41
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: okolice Bydgoszczy
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: rastahnu »

Wald pisze:Odliczając części stałe będzie mniej, ok. 8 litrów. Ryżu do objętości nie wliczaj. Ale zasady przeliczania cukru pozostają bez zmian.
Witam ponownie,

cały czas przeliczam ile mam dodać cukru do 15 Blg gdy Blg wyniesie 3 :bezradny:

Mój nastaw dokładnie ma 9,02 litra (1,7kg cukru x 0,6 = 1,02 + 8 litrów wody)

Gdy Blg osiągnie 3, to poziom cukru będzie wynosił (3 Blg = 30 gram cukru na 1 litr nastawu) czyli 270 gram na 9 litrów mojego nastawu.
Przy 15 Blg, poziom cukru będzie wynosil (15 Blg = 150 gram cukru na 1 litr nastawu) czyli 1350 gram na 9 litrów mojego nastawu.

Teoretycznie wystarczyłoby odjąć od 1350 gram, 270 gram = 1080 gram, żeby otrzymać różnicę między 3 Blg a 15 Blg. Czyli tyle powinniśmy dodać cukru, żeby otrzymać poziom 15 Blg.

Ale tutaj nie uwzględniłem, że zwiększy się objętość nastawu.
Dodając te 1080 gram cukru z 400 ml wody = 1048 ml (ponad 1 litr) wyjdzie nam ponad 10 litrów nastawu!

Pomóżcie koledzy jak dokładnie to obliczyć :help:
rastahnu

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Kontakt:
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: sztender »

Ja tam bym się nie przejmował za mocno. To nie apteka :mrgreen:
Masz 3blg do 15blg brakuje Ci 12blg.
Myślę ze za dużo kombinujesz tu. Przecież ilość wody się nie zwiększyła. Czyli zgodnie ze wzorem od kolegi Wald.
10g x 12blg x 8 litrow = 960g a czy dasz 1kg prosto z torby czy będziesz odejmował 60g myślę, że nie ma znaczenia.
Spuść 1l "wina" wpakuj tam ten 1kg wymieszaj i do balona.
http://latawce.phorum.pl
Awatar użytkownika

rastahnu
100
Posty: 141
Rejestracja: środa, 6 lut 2013, 20:41
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: okolice Bydgoszczy
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: rastahnu »

sztender pisze:Przecież ilość wody się nie zwiększyła
Ale zwiększy się objętość po dodaniu cukru. 1kg = 0,6 l. Także myślę, że jest to ważne. Poniżej przesyłam link do podstaw pędzenia wina oraz planowania nastawu:

http://alkohole-domowe.com/forum/viewto ... =23&t=6449

Ja zrobiłem taki błąd przy planowaniu, że nie odliczyłem wody, którą teraz dodam z cukrem. I dlatego proszę o pomoc kolegów :help:
rastahnu

DaweRubber
5
Posty: 5
Rejestracja: środa, 13 mar 2013, 19:19
Pierwszy nastaw wina ryżowego, czy można dodac więcej wody z cukrem ?

Post autor: DaweRubber »

Witam, w poniedziałek nastawiłem wino w 10 L baniaku. Tylko że porcja na 5 L wina, dlatego że pierwszy pełny nastaw na drożdżach winiarskich wylądował w kiblu. A że zostało mi 500 g ryżu i cukier, dokupiłem rodzynki i robię wino na drożdżach piekarskich Babuni.

Nastaw pracuje tak jak powinien, wszystko przyrządziłem bardzo dokładnie po pierwszej klęsce przez głupie beznadziejne "wyselekcjonowane szczepy drożdży". Piszę dlatego, że chcę się zapytać czy jest sens kupować cukromierz i mierzyć poziom cukru w nastawie i dodawać do niego kolejne porcje do przefermentowania, ponieważ w baniaku jest jeszcze dużo miejsca, ale przepis zrobiony jest na 5L.

- 4 L przegotowanej wody
- 1250 g cukru
- 500 g ryżu
- 120 g rodzynek
- 1/4 cytryny w kostkę
- 3 szczypty kwasku cytrynowego
- 35-40 g drożdży piekarskich
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Pierwszy nastaw wina ryżowego, czy można dodac więcej wody z cukrem ?

Post autor: radius »

DaweRubber pisze: robię wino na drożdżach piekarskich Babuni.
Na Bachusa :!: :o Ty nie robisz wina tylko nastaw cukrowy z dodatkiem ryżu i rodzynek. Wino na drożdżach piekarniczych :?: :womit: Skąd wziąłeś taki przepis :?:
Na forum winiarskim powiesiliby cię za jaja za taki post :smiech:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

DaweRubber
5
Posty: 5
Rejestracja: środa, 13 mar 2013, 19:19
Re: Pierwszy nastaw wina ryżowego, czy można dodac więcej wody z cukrem ?

Post autor: DaweRubber »

Na piekarskich przynajmniej działa :D bo te winiarskie to tragedia .. Kupiłem dwa opakowania, sobie i koledze, Malaga i Scherry .. Zrobiliśmy matki drożdżowe, matki przyrządzone bardzo dokładnie. Ale mój nastaw wystartował po 2-3 dniach i to w złym kierunku, bo zaczęło się wszystko psuć. Musiałem wylać .. Kolega nastawił po mojej klęsce, też przez dobę nic się nie działo, a potem zaczęło się mu kisić, uratował to jadąc do sklepu po Babunie dodając ją w drugim dniu. Teraz już mu się normalnie wszystko fermentuje.
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Pierwszy nastaw wina ryżowego, czy można dodac więcej wody z cukrem ?

Post autor: panta_rei »

Chłopie, tak bardzo jesteś nieuświadomiony, że nawet drożdże nie chciały z tobą gadać, czas zacząć czytać, potem stawiać.
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Pierwszy nastaw wina ryżowego, czy można dodac więcej wody z cukrem ?

Post autor: radius »

Jak ktoś pływać nie umie, to mówi, że woda jest za rzadka :hahaha:
Najpierw kolego co nieco poczytaj o wytwarzaniu domowego wina :czytaj:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 212 razy
Kontakt:
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: manowar »

Sztander dobrze napisał - to nie apteka ... jakby powiedziała moja matka - z tego się nie strzela. Ten ułamek procenta moc w jedną lub drugą stronę jest nie do zauważenia - zwłaszcza na aerometrach.

A następnym razem to planuj od końca - powiedz sobie, że chcesz x litrów wina o mocy y - nie będziesz miał problemów z dodawaniem cukru i wody bo wyjdą ci końcowe ilości i je sobie podzielisz według uznania.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Kontakt:
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: sztender »

No oki :poklon; Wszystko ładnie pięknie tyle.., że nadal twierdzę, to nie apteka.
Jest tak wiele zmiennych, że choćbyś się skichał w domu nie dasz rady.
Weźmy "nasze" wina.
MD wyglądały identycznie a moje ruszyło po 1-2h
Na 10l wody zużyłem 2,5kg cukru, żeby wyszło 20 Blg (czyli 0,5kg za dużo). Może i cukru było tam 2kg (wedle cukromierza), ale pojawia się pytanie, czego użyli jako wypełniacza ??? i jaki to będzie miało wpływ na wino ?? pomoże ? zaszkodzi ? HGW
Cukromierz - zwykły nie skalowany, nie wiem na ile dokładny (z grubsza oki) ale jak znam życie to spokojnie +/- 1-2Blg.
Temperatura w lokalu (przeciągi i inne takie).
Dwie cytryny (też nie wiadomo gorzkie, cierpkie czy kwaśne), nie próbowałem.
Rodzynki rodzynkom nierówne. Dalej ryż płukałem ze 2h w misce, jakieś 10 razy zmieniana woda i nie byłem do końca zadowolony z klarowności wody.
Dla tego uważam, że nie ma potrzeby, aż tak bardzo się przejmować. Każde obliczenia i ważenia są z jakimś marginesem błędu i raczej nie ma co się przejmować błędami typu +/- 1blg czy +/- 50g cukru czy 100ml H2O.
Oczywiście to tylko moje zdanie. Ale jasna matematyka jest mile widziana bo pozwala uzyskać nam powtarzalność, oraz lepsze wyniki i lepsze wina.
http://latawce.phorum.pl
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: Wald »

rastahnu pisze: nie uwzględniłem, że zwiększy się objętość nastawu.
Pomóżcie koledzy jak dokładnie to obliczyć :help:
Apteka to nie jest, zgadzam się, więc wystarczą działania z dokładnością do jednego miejsca po przecinku. Uwzględnianie zwiększenia pojemności, powinno się liczyć podczas planowania nastawu (jest dużo łatwiej). Dla dokładnych pomiarów cukru trzeba jeszcze pamiętać o poprawce na alkohol. Wszystko jest tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/post55947.html#p55947 . Dodam jeszcze jeden cytat:
Część wody, minimalną do przygotowania syropu, podgrzewamy tylko do momentu rozpuszczenia cukru. Nie należy jej gotować! Gotowanie pozbawia ją tlenu potrzebnego do rozwoju koloni drożdży. Resztę "surowej" wody dodajemy prosto z kranu. W przypadku zanieczyszczonej, fatalnej jakości wody, gdy gotowanie jest konieczne, trzeba ją przed dolaniem do nastawu ponownie natlenić. Zignorowanie tej uwagi powoduje nawet kilkukrotne wydłużenie fermentacji, a nawet zatrzymanie jej przedwcześnie.
bo wielu jeszcze robi z "przepisów kulinarnych".
rastahnu, mnie wychodzi około 1,24 kg cukru.
Myślę że...
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

rastahnu
100
Posty: 141
Rejestracja: środa, 6 lut 2013, 20:41
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: okolice Bydgoszczy
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: rastahnu »

Witam kolegów ponownie, no dziękuję za odpowiedzi... wczoraj jednak dodałem roztwór cukrowy + pożywkę dla drożdży do mojego nastawu. Wyliczyłem to podobnie jak kolega Sztender napisał. Czyli: gdy nastaw osiągnął 5 Blg, czyli w nastawie (9 l)było 450 gram cukru, odjąłem tą wartość od 15 Blg w nastawie (9 l), czyli od 1350 gram i wyszło mi 900 gram cukru. Łącznie roztwór cukrowy wyniósł 400 ml + 900 gram = 940 ml. Po dodaniu roztwory Blg wskazało 14. Myślę, że wyszło po mojej myśli. Natomiast, po dodaniu roztworu oraz konkretnym mieszaniu nastaw jakby przestał pracować. Początkowo "bulgotanie" w rurce wynosiło 1/1min. Dzisiaj rano przyspieszyło i wynosiło 10/1min.
Czy po dodaniu roztworu cukrowego do nastawu, powinno się intensywnie mieszać?

Pozdrawiam Darek.
rastahnu
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: Wald »

Powinno się wymieszać, żeby rozprowadzić syrop w całej objętości.
Takie mieszanie powoduje odgazowanie nastawu i spowolnienie w rurce jest normalne.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

rastahnu
100
Posty: 141
Rejestracja: środa, 6 lut 2013, 20:41
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: okolice Bydgoszczy
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: rastahnu »

Dziękuję kolego Wald za szybką odpowiedź :poklon;

Będę informował jak tam mój nastaw się sprawuje :D

pozdrawiam
Darek
rastahnu
Awatar użytkownika

marcinlary
50
Posty: 71
Rejestracja: wtorek, 31 lip 2012, 14:13
Krótko o sobie: madzia ma kwas madzia wypierdziela nas
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Władysławowo woj pomorskie
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: marcinlary »

Witam.
u mnie to wyglądało tak: 4kg ryżu zalałem wodą z kranu i zlałem, tą czynność powtórzyłem 2x. Do pojemnika fermentacyjnego z ryżem dodałem uwaga nie wyparzone rodzynki 300gram i 25L wody wprost z kranu. Odstawiłem w chłodne miejsce na 48h. Po upływie tych 2 dni dosłodziłem 4 kg cukrem (18blg a w późniejszym czasie 21), dodając witaminy c,d,b1 i pożywkę witaminową 2x łyżeczka, i 1x łyżeczka fosforanu amonowego. Kolejną dobę mieszałem dodając syropu z 1 cytryny. To wszystko do wczoraj kiedy dodałem bajamusów g995 i nie chciało ruszyć, dołożyłem łyżeczkę w tym momencie zauważyłem gluty! Cała ciecz kiślowata, przepraszam za ten wyraz, tak zamknąłem szczelnie dając rurę z wodą i umieszczając przed kaloryferem.
W połowie dnia miałem plan wylać to coś w kibel, lecz zaczęło pracować - nawet burzliwie!
Nie mam pojęcia zielonego czy tam się dzieje dobrze czy źle.
Generalnie wielki błąd z rodzynkami!
Czy taki ryż mogę poddać ponownej fermentacji?
Mam plan dosładzać jeszcze raz w dwóch porcjach wg wskaźnika a zlać po ostatniej porcji cukru do pojemników 5L po czym odstawić na pół roku, kiedy nie będzie klarowne odstawić na dłużej i do butelek.
Ten kisiel jest strasznie niepokojący, ale widziałem na foto innych użytkowników forum, że jednak nie odstaje od normy.
Dziękuję za zainteresowanie. Pozdrawiam
http://www.lastfm.pl/user/marcinlary
http://www.wielkiezarcie.com/recipesgroups.php

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Kontakt:
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: sztender »

Odstawiłem w chłodne miejsce na 48h. Po upływie tych 2 dni dosłodziłem 4 kg cukrem (18blg a w późniejszym czasie 21), dodając witaminy c,d,b1 i pożywkę witaminową 2x łyżeczka, i 1x łyżeczka fosforanu amonowego. Kolejną dobę mieszałem dodając syropu z 1 cytryny.
No powiem tak a po kiego grzyba ? czy wymieszanie składników zajmuje 3 dni ?? cukier rozpuszcza się w 10 minut cytrynę wyciska 5 sekund :mrgreen:
To wszystko do wczoraj kiedy dodałem bayanusów g995 i nie chciało ruszyć, dołożyłem łyżeczkę w tym momencie zauważyłem gluty!
Do czego łyżeczka w balonie :odlot:
Nie mam pojęcia zielonego czy tam się dzieje dobrze czy źle.
Myślę, że w tej chwili nikt nie ma. Ale wywalić zawsze zdążysz :punk:
Generalnie wielki błąd z rodzynkami!
Generalnie to błąd ze 3 dni trzymałeś to z dostępem powietrza bez drożdży. A nie umyte rodzynki najwyżej się do tego dołożyły że się "ścięło".
Czy taki ryż mogę poddać ponownej fermentacji?
Jasne, tylko musisz się liczyć, że jest to już czymś zarażone i załatwisz następny nastaw
...ale widziałem na foto innych użytkowników forum, że jednak nie odstaje od normy.
Odstaje i to bardzo. U mnie na drożdżach Tokay" super zapach, rodzynki i cytryny pływają w mętnej alkoholowej cieczy niczym nie przypominającej kisielu czy innych glutów.

Dodam, że to moje pierwsze wino :mrgreen: poczynione na skutek usilnej lektury tego forum. Odpukać, wszystko idzie jak najbardziej książkowo co wróży mu dobry smak :freak:
http://latawce.phorum.pl
Awatar użytkownika

rastahnu
100
Posty: 141
Rejestracja: środa, 6 lut 2013, 20:41
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: okolice Bydgoszczy
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: rastahnu »

Witam, ciąg dalszy przygody mojego "przyszłego winka". Tak jak pisałem, w środę dodałem roztwór cukrowy do 14 Blg + pożywkę. Wczoraj wieczorem (po 24 h) zmierzyłem poziom Blg i wynosił 9.
Czy to normalne, że drożdże przerobiły w 24 h 5 Blg? Wcześnie poziom spadał co 24 h o 2 Blg.

Pozdrawiam Darek.
rastahnu

Geneva
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 9 mar 2013, 11:24
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: Geneva »

Witam. Przymierzam się do pierwszego w swoim życiu wina z ryżu. Robię
je z przepisu znalezionego na stronce. Moje pytanie dotyczy drożdży. Czy
dadzą radę drożdże Burgund?
Z tego co czytałem, są one bardziej do win czerwonych i stąd moja
obawa.

Pozdro Geneva

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Kontakt:
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: sztender »

Po 9 dniach, Blg=3. Upuszczono "wina" 1L dodano cukru 1kg i do balona.
Nastaw nadal pracuje raczej intensywnie.
Przeprowadzono próby na ludziach. Wszyscy żyją, opinie podzielone. 3 ; 1 na korzyść wina.
Winko, gazowane lekko półsłodkie (3Blg), o małej gęstości z nutą cytryny. Oceniam na spory potencjał końcowy. W kieliszku po ok 5 minutach, widać już zaczątki osadu. Jeden na minus dostało za drożdże. Moim zdaniem niesłusznie :mrgreen:. Na "Tokayach" zapach drożdży jest obecny acz nie narzucający się i nie wywołujący złych skojarzeń. Trzeba pamiętać że "próba" po 9 dniach. Teraz już zostaje tylko czekać.
http://latawce.phorum.pl
Awatar użytkownika

marcinlary
50
Posty: 71
Rejestracja: wtorek, 31 lip 2012, 14:13
Krótko o sobie: madzia ma kwas madzia wypierdziela nas
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Władysławowo woj pomorskie
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: marcinlary »

Niezły pomysł z kieliszkiem, przyda się. U mnie zanosi się na efekt całkiem podobny do Twojego, dzisiaj dosłodziłem 1,5kg cukru (ochłodzony syrop z wody) + witaminy i szczypta kwasku cytrynowego.
Ciecz to już nie jest glut i jest bezbarwna. Zapach ok, ale smakować nie będę.
Uznania za słowa krytyki - przyda się.
Za tydzień dosładzanie, zlewanie w plastik 5L i do lochów w ciemne i chłodne na 6miesięcy, po czym kolejne zlanie i butelkowanie. Myślę, że nie popełniam już błędów. Ten ryż poddam jeszcze raz fermentacji. 40L wina :), później można by się rozejrzeć za jakimiś owocami.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 18 mar 2013, 18:38 przez marcinlary, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.lastfm.pl/user/marcinlary
http://www.wielkiezarcie.com/recipesgroups.php

DaweRubber
5
Posty: 5
Rejestracja: środa, 13 mar 2013, 19:19
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: DaweRubber »

Parę stron wcześniej pisałem o swoim nastawie. Dzisiaj jest dokładnie 9 doba fermentacji. Pracowało bardzo dobrze, syczało itd. ale od 2 dni zwalnia. Dzisiaj bąbelkuje raz na 30-40 s. Myślę że już przefermentowało 1250 g cukru. Nie mam cukromierza dlatego piszę żeby się zapytać ile dodać cukru z wodą ? Przepis z tej strony tylko podzielony na pół ( 4 L wody, 0,5 kg ryżu, 1250 g cukru itd. ) Pozdrawiam :)

Jednak cukromierz rzeczywiście jest niezbędny, dlatego że dzisiaj porządnie zamieszałem butlą jak nigdy ( wcześniej delikatnie obracałem ) i fermentuje od paru godzin bąbelkując co 5 s. Ale nadal interesuje mnie ile dodać cukru z wodą jak teoretycznie spadnie blg do ok. 0
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: Wald »

Cukromierz faktycznie niezbędny, Blg z dużej litery (jak stopnie Celsjusza), bo to od nazwiska.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Ballinga
DaweRubber pisze: ile dodać cukru
To zależy co chcesz zrobić? Szklana kula "wyszła".
Może przeczytaj http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html , tam jest wszystko.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

rastahnu
100
Posty: 141
Rejestracja: środa, 6 lut 2013, 20:41
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: okolice Bydgoszczy
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: rastahnu »

Witam po przerwie Szanownych Kolegów,

dzisiaj mijają 2 tygodnie i 5 dni od sporządzenia mojego nastawu (wcześniej opisywanego). Drożdże jeszcze lekko pracują, 1 "Bulgnięcie" w rurce na 2 min. 20 sek. Dzisiaj zmierzę poziom cukru. Jeśli poziom cukru będzie ok 0 Blg, będę oddzielał ryż oraz rodzynki. Następnie do chłodnego miejsca na klarowanie :klaszcze:

Postaram się później wrzucić zdjęcia obecnego nastawu, a następnie po klarowaniu.

Pozdrawiam
Darek

Chciałem się poprawić. Myślałem, że winko już nie pracuje, ale z ciekawości zmieniłem korek na sylikonowy (wcześniej miałem z korka), no i się okazało, że jeszcze pracuje. Dzisiaj mijają 3 tygodnie. Nadal pracuje, ale już bardzo wolno...
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 mar 2013, 17:50 przez rastahnu, łącznie zmieniany 1 raz.
rastahnu

DaweRubber
5
Posty: 5
Rejestracja: środa, 13 mar 2013, 19:19
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: DaweRubber »

Zmierzyłem cukromierzem i wyszło ok. 2-0 Blg i ok. 10-12 % alk. Obecnie jest 4,75 L płynu. Z Obliczeń wychodzi 7 % alk. Jak dodam 500 g cukru i 0,5 L wody to policzyłem że będzie ostatecznie 13 % alkoholu a teraz po dodaniu cukru z wodą + 9 Blg. Czy tak będzie ok ?
Awatar użytkownika

marcinlary
50
Posty: 71
Rejestracja: wtorek, 31 lip 2012, 14:13
Krótko o sobie: madzia ma kwas madzia wypierdziela nas
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Władysławowo woj pomorskie
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: marcinlary »

To lecimy z drugą partią na tym samym ryżu i drożdżach.... Tak samo jak wyżej lecz tym razem rodzynki wyparzę. Pozdrawiam
http://www.lastfm.pl/user/marcinlary
http://www.wielkiezarcie.com/recipesgroups.php

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Kontakt:
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: sztender »

Ryż też sparz. Wygląda, że "gluty" to jakieś "tlenowce". A i wyczyść porządnie naczynie.
http://alkohole-domowe.com/forum/nastaw ... t7198.html
W czasie gdy wino się robi, ja się doszkalam i znalazłem taką stronę może być przydatna.
http://www.klubwiniarzy.pl/
http://latawce.phorum.pl
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: Wald »

Witam ziomala.
Dobrze trafiłeś, jest tam też forum. Nie aż tak aktywne, ale na pewno nie martwe.
Znajdziesz paru znajomych.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

marcinlary
50
Posty: 71
Rejestracja: wtorek, 31 lip 2012, 14:13
Krótko o sobie: madzia ma kwas madzia wypierdziela nas
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Władysławowo woj pomorskie
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: marcinlary »

Po 2 zlaniu i dosłodzeniu do 5Blg wino nie pracuje w 0 stopni Celsjusza. Teraz stoi przed kaloryferem aby dorobiło do koca. Moje pytanie do forum to: czy po przerobieniu cukru do -2Blg mogę śmiało wstawiać do spiżarni? Tanina, jak to z nią jest?
http://www.lastfm.pl/user/marcinlary
http://www.wielkiezarcie.com/recipesgroups.php
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: mtx »

Ha ha, a mówiłem Ci, że nie będzie pracowało w zimnym - to wierzyc nie chciałeś :haha:
Jak się teraz ogrzeje trochę i zacznie znowu pracować to postaw je tak w 16-18*C i niech
pracuje na cichej, dopiero jak przestanie pracować zlej z nad osadu i wystaw do chłodu na klarowanie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”