Mega awaria przy nastawie

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
kapral0
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 19 lut 2013, 22:00

Post autor: kapral0 »

Proszę o pomoc. Przez brak czasu chciałem się posłużyć bratem, któremu kazałem nastawić zacier. Konkretnie to poszło 3 x Turbo Yast 6 tzw. Czarownica + 21kg cukru co dało z wodą 75 litrów zacieru. Niestety brat wymieszał z tym 3 paczki Alkotec turboklar :-)bo stwierdził że mu nie powiedziałem. Fermentacja przebiegła tak jak powinno a teraz po 5 dniach już przestaje chodzić. Czy teraz mogę jeszcze raz dodać coś do klarowania ? Czy w ogóle nadaje się to teraz do dalszej produkcji?
alembiki
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1414
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Mega awaria przy nastawie

Post autor: mtx »

Po pierwsze to jest NASTAW :!: a nie zacier :!: , poza tym zmierz najpierw zawartość cukru i jak
będzie na minusie to dopiero myśl o klarowaniu, możesz śmiało dodać kolejny środek klarujący, a po
sklarowaniu bez problemu destylować.

Pozdrawiam i życzę powodzenia :piwo:

Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Mega awaria przy nastawie

Post autor: Zbyszek T »

Ja bym tym dokładnie mieszał, do dna, żeby środek klarujący drożdży na dno nie ściągał i nie kleił.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1414
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Mega awaria przy nastawie

Post autor: mtx »

Kiedy nastaw pracuje i ciągle jest mocno "nagazowany" to środki klarujące i tak nie działają i
niczego nie ściągają i nie sklejają, a nastaw sam się wystarczająco miesza ;)

Zdrówko :piwo:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”