Kilka miodów, szczypta kompotów, trochę...

...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

Autor tematu
szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy

Post autor: szfagir »

Witam!

Zupełnie jak w temacie. Znalazłem w piwnicy kilka starych miodów, trochę kompotów, dżemy, ale niestety to za mało aby poczynić nastaw na 25-30 [L]. W obecnej porze roku co radzicie dorzucić do tego "kosza obfitości" aby uzyskać ciekawy i smaczny destylat?? Jakie to tego drożdże radzicie dodać?

Pozdrawiam
szfagir
alembiki
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Kilka miodów, szczypta kompotów, trochę...

Post autor: radius »

Dorzuć cukru, dolej wody tak, aby blg nie przekroczyło 23, a po przefermentowaniu puść na pot stillu (obowiązkowo 2 razy) na wódeczkę smakową. Fermentuj na bayanusach G995 albo na Turbo Fruit.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Autor tematu
szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Kilka miodów, szczypta kompotów, trochę...

Post autor: szfagir »

Tylko mam mało surowców na taką fajną owocówkę i wypadałoby to jeszcze czymś doprawić, a nie mam pomysłu czym:/
Właśnie nigdy jeszcze nie przepuszczałem 2 razy... Aż taka jest różnica??
Awatar użytkownika

pawel-bob
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 22 lis 2011, 18:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Homemade ;)
Lokalizacja: Lubelskie
Re: Kilka miodów, szczypta kompotów, trochę...

Post autor: pawel-bob »

Popytaj znajomych czy rodzinę, podejrzewam, że każdy ma co najmniej kilka słoików niepotrzebnych przetworów. Jeżeli zapewnisz ich, że należycie się odwdzięczysz w zamian za darowiznę, to nie będą stwarzać problemów.

Osobiście posiadam drobne doświadczenie w sprawie "kompotowych" nastawów, mamy w tym przypadku dwa zasadnicze plusy: ekonomię i co ważniejsze-produkt o ciekawym smaku.

A czy warto bałaganić dwukrotnie? Sprawdź ;)
Z szaconkiem!
Woda 60% - nowy napój dietetyczny! Woda 60% jest zalecana dla ludzi z nadmiarem wody w organizmie. Łatwa w spożyciu, poprawia apetyt i dobry nastrój. Rozluźnia świadomość. Skład: 60% wody, środek konserwujący (alkohol etylowy) - 40%...

Remua
100
Posty: 126
Rejestracja: środa, 8 paź 2008, 10:05
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Kilka miodów, szczypta kompotów, trochę...

Post autor: Remua »

Dodaj jabłek, rodzynków, dolej wody, dodaj cukru no i będzie gitara.

Jeśli nigdy nie puszczałeś 2x to poczytaj dokładnie forum, no i oczywiście puść to 2x przez rurki, a sam się przekonasz co traciłeś wcześniej.
A jeśli się powstrzymasz od wypicia wszystkiego i coś oszczędzisz, to po kilku miesiącach sam się przekonasz, że warto zrobić zawsze więcej i być cierpliwym.
Wychylylybymy ?
Awatar użytkownika

Autor tematu
szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Kilka miodów, szczypta kompotów, trochę...

Post autor: szfagir »

Przy nastawach z ziarna odbieram do 95*C, rozcienczam do ok 45-40%, dorzucam dodatki, a reszta od 95*C do mętnego idzie do następnego psocenia. Natomiast przy owockach postaram się przepościć 2 razy, ale nie wiem czy dam rade:D

Remua
100
Posty: 126
Rejestracja: środa, 8 paź 2008, 10:05
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Kilka miodów, szczypta kompotów, trochę...

Post autor: Remua »

Daj radę, a się nie zawiedziesz.
Wychylylybymy ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”