Witam szanowną Brać Bimbrosmaków
Mam taki dylemat otóż zastanawiam się nad nastawą i czy cukier biały (kryształ) czy też cukier brązowy (bardzo lubię go pijać z kawą)
Czy jest jakaś różnica w cukrze ?
Jacek
Cukier czy ''Cókier''
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 118
- Rejestracja: sobota, 7 lis 2009, 18:43
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Cukier czy ''Cókier''
Wydaje mi się ze najlepszym sposobem na sprawdzenie poziomu słodkości będzie taki, żeby zrobić dwa syropy cukrowe i sprawdzenie poziomu Blg, czyli po prostu dwie próbki z taka samą ilością wody oraz taką samą ilością (gramowo) cukru, tylko że w jednej próbce zwykły biały w w drugiej trzcinowy.Jaceq pisze:dzięki, czy cukier brązowy różni się od cukru białego zawartością cukru w cukrze ?
Jak pędzić, Panie Premierze? Rzetelnie i dokładnie...
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 67
- Rejestracja: wtorek, 14 lut 2012, 23:20
- Lokalizacja: Warszawa
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
- Kontakt:
Re: Cukier czy ''Cókier''
Cukier trzcinowy: w zależności czy jest melasowy, brązowy, czy złoty może zawierać od 50 do 88% sacharozy.
Zgodnie z polską normą cukier biały zawiera nie mniej niż 99,80% sacharozy, cukier rafinowany – powyżej 99,85%.Jaceq pisze:dzięki, czy cukier brązowy różni się od cukru białego zawartością cukru w cukrze ?
Cukier trzcinowy: w zależności czy jest melasowy, brązowy, czy złoty może zawierać od 50 do 88% sacharozy.
MIEĆ MIEDŹ
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 67
- Rejestracja: wtorek, 14 lut 2012, 23:20
- Lokalizacja: Warszawa
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
- Kontakt:
Re: Cukier czy ''Cókier''
za wiki:
Zawartość podstawowych składników (melasa trzcinowa):
woda – 20%
sucha substancja – 80%, w tym:
sacharoza – 38,4%
inne związki – 41,6%, w tym:
cukry redukujące – 20%
rafinoza – 1,6%
popiół węglanowy – 7,5%
kwasy bezazotowe – 3,0%
aminokwasy – 1,0%
związki azotowe (ogółem) – 0,5%.
Skład melasy oraz jej konsystencja zależą od:
jakości i składu chemicznego surowca, z którego jest otrzymywana,
procesu technologicznego – sposobu przerobu,
warunków przechowywania.
Zawartość podstawowych składników (melasa trzcinowa):
woda – 20%
sucha substancja – 80%, w tym:
sacharoza – 38,4%
inne związki – 41,6%, w tym:
cukry redukujące – 20%
rafinoza – 1,6%
popiół węglanowy – 7,5%
kwasy bezazotowe – 3,0%
aminokwasy – 1,0%
związki azotowe (ogółem) – 0,5%.
Skład melasy oraz jej konsystencja zależą od:
jakości i składu chemicznego surowca, z którego jest otrzymywana,
procesu technologicznego – sposobu przerobu,
warunków przechowywania.
MIEĆ MIEDŹ