regulator mocy i temperatury
Witam.
Mam mały problem, bo chciałbym zamontować regulator http://www.pamel.biz/sklep4/product_info.php?cPath=21&products_id=51 tylko nie wiem gdzie zamontować sondę. Czy na szczycie kolumny czy w kegu. Mam nadzieje że mi pomożecie:) Pozdrawiam Łukasz
Mam mały problem, bo chciałbym zamontować regulator http://www.pamel.biz/sklep4/product_info.php?cPath=21&products_id=51 tylko nie wiem gdzie zamontować sondę. Czy na szczycie kolumny czy w kegu. Mam nadzieje że mi pomożecie:) Pozdrawiam Łukasz
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 8 lis 2021, 10:22 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: regulator mocy i temperatury
Standardowo główna sondę termometru instaluje się tak w ok. 2/3 - 3/4 wysokości wypełnienia (w wypełnieniu, oczywiście) licząc od dolnego wlotu kolumny. Dodatkowo warto dać termometr na kegu (albo zaraz na wlocie kolumny nad kegiem).
Termometr na głowicy jest trzecim w kolejności miejscem, gdzie można go dać (jak się ma 3 termometry do dyspozycji).
Termometr na głowicy jest trzecim w kolejności miejscem, gdzie można go dać (jak się ma 3 termometry do dyspozycji).
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
-
- Posty: 244
- Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
- Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: regulator mocy i temperatury
Moim zdaniem odpowiedz co do umiejscowienia sondy nie jest jednogłośna. Jedni tak jak kol. Emiel Regis da na wys. 50-70 cm drudzy na 80-90 cm licząc od dołu...
Tu masz wykres który wskaże ci drogę
rysunek by Yaromir
Jak można zaobserwować z wykresu już na około 80 cm jest taka sama temp. jak w głowicy. Wybór należy do Ciebie... Ja w swoim budującym się Aabratku będę miał port sondy w głowicy, kegu i na wys. 85 cm od dołu...
http://alkohole-domowe.com/forum/czy-wa ... 22-20.html
Tu masz wykres który wskaże ci drogę
rysunek by Yaromir
Jak można zaobserwować z wykresu już na około 80 cm jest taka sama temp. jak w głowicy. Wybór należy do Ciebie... Ja w swoim budującym się Aabratku będę miał port sondy w głowicy, kegu i na wys. 85 cm od dołu...
http://alkohole-domowe.com/forum/czy-wa ... 22-20.html
Pozdrawiam szeyker89
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: regulator mocy i temperatury
Przecież pisałem Ci już że u mnie na 50 cm temp. różni się o 0,1 stopnia od tej w głowicy i jest stała, to tylko kwestia odpowiedniej stabilizacji i dobrego wypełnienia, ta mała różnica jest spowodowana błędem termometru.
Nie wiem dla jakich warunków był opracowany ten wykres ale do pracy na kolumnie z odpowiednim refluksem i wypełnieniem ma się nijak.
Nie wiem dla jakich warunków był opracowany ten wykres ale do pracy na kolumnie z odpowiednim refluksem i wypełnieniem ma się nijak.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: regulator mocy i temperatury
Myślę, że chodzi tu o zasadę. Im niżej mamy sondę termometru w wypełnieniu, tym więcej czasu na reakcję po skoku temperatury i zmianę odbieralników.
Idealnie byłoby sondę umieścić najniżej jak tylko się da, gdzie temperatura już jest równa tej blisko szczytu wypełnienia.
W lepszych kolumnach to będzie 50 cm od kega, w nieco gorszych - 80 cm. Zależy ona od wypełnienia, średnicy kolumny, reflux-ratio, może nawet rodzaju wsadu, jego stężenia, etc, etc.
No, ale przy projektowaniu nie wiemy tak naprawdę, co wyjdzie, reguła kciuka to 2/3 - 3/4 wysokości. Na takim umiejscowieniu jeszcze nikt się nie zawiódł. jak ktos zaeksperymentuje - chwała mu za to.
U mnie temperatura w kolumnie jest stała jak drut na pewno na odcinku od metra nad kegiem w górę. Dopiero pod koniec fuzle zaczynają się wspinać.
Nie wiem, może mam stałą temperaturę już od 50 cm, nie mierzyłem...
Idealnie byłoby naszpikować kolumnę termometrami co 10 cm i podpiąć wszystko do komputera wyświetlającego na bieżąco odpowiedni wykres. Tylko...
Idealnie byłoby sondę umieścić najniżej jak tylko się da, gdzie temperatura już jest równa tej blisko szczytu wypełnienia.
W lepszych kolumnach to będzie 50 cm od kega, w nieco gorszych - 80 cm. Zależy ona od wypełnienia, średnicy kolumny, reflux-ratio, może nawet rodzaju wsadu, jego stężenia, etc, etc.
No, ale przy projektowaniu nie wiemy tak naprawdę, co wyjdzie, reguła kciuka to 2/3 - 3/4 wysokości. Na takim umiejscowieniu jeszcze nikt się nie zawiódł. jak ktos zaeksperymentuje - chwała mu za to.
U mnie temperatura w kolumnie jest stała jak drut na pewno na odcinku od metra nad kegiem w górę. Dopiero pod koniec fuzle zaczynają się wspinać.
Nie wiem, może mam stałą temperaturę już od 50 cm, nie mierzyłem...
Idealnie byłoby naszpikować kolumnę termometrami co 10 cm i podpiąć wszystko do komputera wyświetlającego na bieżąco odpowiedni wykres. Tylko...
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: regulator mocy i temperatury
Dla sprężynek ponoć na 40cm można już uzyskać stabilizację i można tam umieścić sondę. Wiem że na pewno na 50cm to działa i nie trzeba cudów- kolumnę zrobiłem sam i była to pierwsza i póki co jedyna więc nie jest to jakiś techniczny kosmos.
Bardzo ważne jest żeby termometr był jak najniżej bo w ten sposób kontrolujemy kolumnę na jej optymalnej długości.
Jeśli ktoś założy termometr na 100cm to tak naprawdę nie wie na jakiej rozdzielczości pracuje kolumna- może być zdestabilizowana już 10cm pod czujką, tego nie widać.
To samo oczywiście może się dziać z czujką na 40cm, ale wtedy straty jakościowe są o wiele mniejsze.
Bardzo ważne jest żeby termometr był jak najniżej bo w ten sposób kontrolujemy kolumnę na jej optymalnej długości.
Jeśli ktoś założy termometr na 100cm to tak naprawdę nie wie na jakiej rozdzielczości pracuje kolumna- może być zdestabilizowana już 10cm pod czujką, tego nie widać.
To samo oczywiście może się dziać z czujką na 40cm, ale wtedy straty jakościowe są o wiele mniejsze.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 244
- Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
- Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: regulator mocy i temperatury
@Emiel Regis
Były przeprowadzane testy:
wypełnienie - zmywaki
grzanie - taboret gazowy
głowicą NS wypełnienie 130cm
czujnika w głowicy
drugi czujnik w wypełnieniu na 40 centymetrze od dołu kolumny
od momentu stabilizacji i tak przy tym RR większość procesu,
róznice 0.3 - 0.5°C
największy skok 0,7 - korekta refluksu na większy temperatura wraca do normy
Jeśli chcesz link to podam ci na PW
A jeśli konkretnie chodzi o E-ARC to wyłącznie około 80 cm od dołu. Na tych wys. o których mówisz temperatura podlega ciągłej zmianie zgodnie z taktem ubywania alkoholu w kegu co doprowadza do niemożliwości sterowania systemem E-ARC. Zakres stałych temp. w kolumnie umiejscawia się gdzieś ok. 80cm lub nieco powyżej.
@Emiel Regis nie gniewaj się że mówię Tobie na przeciw. Nie robię tego celowo. Kieruje się wiadomościami jakie posiadam. Każdy ma prawo do swojego zdania.
Były przeprowadzane testy:
wypełnienie - zmywaki
grzanie - taboret gazowy
głowicą NS wypełnienie 130cm
czujnika w głowicy
drugi czujnik w wypełnieniu na 40 centymetrze od dołu kolumny
od momentu stabilizacji i tak przy tym RR większość procesu,
róznice 0.3 - 0.5°C
największy skok 0,7 - korekta refluksu na większy temperatura wraca do normy
Jeśli chcesz link to podam ci na PW
A jeśli konkretnie chodzi o E-ARC to wyłącznie około 80 cm od dołu. Na tych wys. o których mówisz temperatura podlega ciągłej zmianie zgodnie z taktem ubywania alkoholu w kegu co doprowadza do niemożliwości sterowania systemem E-ARC. Zakres stałych temp. w kolumnie umiejscawia się gdzieś ok. 80cm lub nieco powyżej.
@Emiel Regis nie gniewaj się że mówię Tobie na przeciw. Nie robię tego celowo. Kieruje się wiadomościami jakie posiadam. Każdy ma prawo do swojego zdania.
Pozdrawiam szeyker89
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: regulator mocy i temperatury
Każdy, kto używa sprężynek i ma nisko termometr potwierdzi że można ustabilizować kolumnę niżej niż podaje ten wykres, to nie są jakieś moje dziwne teorie.
Inna sprawa ze zmywakami, tutaj z racji pogorszenia HETP trzeba się przesunąć w górę, nie wiem dokładnie ile wynosi różnica.
szeyker89 pisze: Były przeprowadzane testy:
wypełnienie - zmywaki
Emiel Regis pisze:Dla sprężynek
Tak, przy kiepskim wypełnieniu bądź niewystarczającym refluksieszeyker89 pisze:Na tych wys. o których mówisz temperatura podlega ciągłej zmianie zgodnie z taktem ubywania alkoholu w kegu co doprowadza do niemożliwości sterowania systemem E-ARC
Każdy, kto używa sprężynek i ma nisko termometr potwierdzi że można ustabilizować kolumnę niżej niż podaje ten wykres, to nie są jakieś moje dziwne teorie.
Inna sprawa ze zmywakami, tutaj z racji pogorszenia HETP trzeba się przesunąć w górę, nie wiem dokładnie ile wynosi różnica.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 244
- Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
- Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: regulator mocy i temperatury
Nie ma co się sprzeczać. Dla zainteresowanych linka do sąsiedniego forum na ten temat http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=425&postdays=0&postorder=asc&start=0 , gdzie rozegrała się prawdziwa kłótnia w tej sprawie czyli na jakiej wysokości umieścić termometr... Bardzo ciekawe... Polecam
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 8 lis 2021, 10:22 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam szeyker89
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: regulator mocy i temperatury
Spójrz na datę tematu...Życie w tym czasie zrobiło duży skok do przodu...Od tego czasu były przeprowadzone inne - bardziej szczegółowe testy...
Powiem więcej w tej chwili prowadzone są testy z uwzględnieniem najnowszych trendów w tym kierunku...i uwzględniające stan naszej wiedzy na dzień dzisiejszy.
Widząc, ze czytasz w temacie to prześledź i te wątki.
Tutaj przykład jednego z nich:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=3948&highlight=hept
Wracając do głównego wątku - umieszczaj na 40cm a nie pożałujesz.
Przy sprężynkach na 40cm od kega - przy wysokości półki ok.2,5cm masz już 16-17 półek. A jak wiadomo na tej wysokości mamy już czysty etanol i termometr czy tego chcesz, czy nie musi pokazywać temp. wrzenia etanolu i nie ma prawa drgnąć przez cały czas procesu. Jeśli u Ciebie tak się nie dzieje to zrewiduj sposób prowadzenia destylacji.
Nawet dla E-arc branie danych z tak umiejscowionej czujki jest jak najbardziej wskazane, gdyż jak wspomniał Emiel, wskazania tego termometru pokazują nam i dają pewność ,że kolumna pracuje w sposób najbardziej efektywny i optymalny na całej swojej długości. A o to chyba chodzi. W innym przypadku po co nam takie długie kolumny?
A co to oznacza dla jakości to już powinieneś sam wydedukować...
P.S. Jeśli będziesz stosował zmywaki ( bo chyba coś wspominałeś na ten temat ) to możesz dla pewności umieścić termometr o 15-20cm wyżej. A to dlatego, że zmywaki mają dużo gorsze właściwości jeśli chodzi o stosunek wymiany para-ciecz. Drugą wadą zmywaków jest to, że bardzo trudno jest je umieścić w kolumnie w taki sposób aby były równomiernie ułożone. Co nie jest bez wpływu na efektywność pracy naszej kolumny.
Już z tego faktu powinieneś wyciągnąć wnioski, że stosując gorszy materiał na wypełnienie tracisz na długości kolumny.
Powiem więcej w tej chwili prowadzone są testy z uwzględnieniem najnowszych trendów w tym kierunku...i uwzględniające stan naszej wiedzy na dzień dzisiejszy.
Widząc, ze czytasz w temacie to prześledź i te wątki.
Tutaj przykład jednego z nich:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=3948&highlight=hept
Wracając do głównego wątku - umieszczaj na 40cm a nie pożałujesz.
Przy sprężynkach na 40cm od kega - przy wysokości półki ok.2,5cm masz już 16-17 półek. A jak wiadomo na tej wysokości mamy już czysty etanol i termometr czy tego chcesz, czy nie musi pokazywać temp. wrzenia etanolu i nie ma prawa drgnąć przez cały czas procesu. Jeśli u Ciebie tak się nie dzieje to zrewiduj sposób prowadzenia destylacji.
Nawet dla E-arc branie danych z tak umiejscowionej czujki jest jak najbardziej wskazane, gdyż jak wspomniał Emiel, wskazania tego termometru pokazują nam i dają pewność ,że kolumna pracuje w sposób najbardziej efektywny i optymalny na całej swojej długości. A o to chyba chodzi. W innym przypadku po co nam takie długie kolumny?
A co to oznacza dla jakości to już powinieneś sam wydedukować...
P.S. Jeśli będziesz stosował zmywaki ( bo chyba coś wspominałeś na ten temat ) to możesz dla pewności umieścić termometr o 15-20cm wyżej. A to dlatego, że zmywaki mają dużo gorsze właściwości jeśli chodzi o stosunek wymiany para-ciecz. Drugą wadą zmywaków jest to, że bardzo trudno jest je umieścić w kolumnie w taki sposób aby były równomiernie ułożone. Co nie jest bez wpływu na efektywność pracy naszej kolumny.
Już z tego faktu powinieneś wyciągnąć wnioski, że stosując gorszy materiał na wypełnienie tracisz na długości kolumny.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 8 lis 2021, 10:22 przez Qba, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: regulator mocy i temperatury
Zasadniczo powyżej 10 półki temperatura jest już stała. Przyjmując nawet 3cm półki dla sprężynek i 5 cm dla zmywaków wynika, że termometr można bezpiecznie umieszczać na wysokości ok. 50cm.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 244
- Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
- Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: regulator mocy i temperatury
Na 50 cm jest ok ale i na 80-90 cm również może być... Zapewne wielu użytkowników forum tak ma i nie narzeka...
Jeszcze jedno pytanie co do sondy na wys. 40-50 cm... Czy nie masz mniejszego odbioru (niż na wys. 80-90 cm) celem ustabilizowania kolumny/ większy refluks... Chodzi mi głównie o proces w ostatniej fazie... ??? Tak z ciekawości tylko pytam...
Jeszcze jedno pytanie co do sondy na wys. 40-50 cm... Czy nie masz mniejszego odbioru (niż na wys. 80-90 cm) celem ustabilizowania kolumny/ większy refluks... Chodzi mi głównie o proces w ostatniej fazie... ??? Tak z ciekawości tylko pytam...
Pozdrawiam szeyker89
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: regulator mocy i temperatury
Ci co mają na 80cm to są Ci którzy konstruowali kolumnę 1-2 lata temu. Wtedy była inna wiedza.
Ale widzę,że nie zrozumiałeś mojego postu albo go przeczytałeś po łepkach, bo nie zadawałbyś pytania o wpływ umiejscowienia termometru na szybkość odbioru.
Jedno nie ma nic do drugiego.
Szybkość odbioru zależy od innych czynników.
I w samej głowicy może być OK. Powiem więcej wystarczy termometr w kegu.szeyker89 pisze:Na 50 cm jest ok ale i na 80-90 cm również może być... Zapewne wielu użytkowników forum tak ma i nie narzeka...
Ci co mają na 80cm to są Ci którzy konstruowali kolumnę 1-2 lata temu. Wtedy była inna wiedza.
Ale widzę,że nie zrozumiałeś mojego postu albo go przeczytałeś po łepkach, bo nie zadawałbyś pytania o wpływ umiejscowienia termometru na szybkość odbioru.
Jedno nie ma nic do drugiego.
Szybkość odbioru zależy od innych czynników.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Re: regulator mocy i temperatury
Sam termometr w kegu będzie tylko nas informował na dobrą sprawę o tym, ile mamy alkoholu w nastawie. Żeby posługiwać się tylko tym termometrem, trzeba by było być naprawdę ultra wprawionym użytkownikiem - chociaż nie wiem ile lat by było trzeba praktyki, żeby dojść do takiej wprawy.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: regulator mocy i temperatury
Wywołany do tablicy - odpowiadam.
Po pierwsze - nie trzeba lat. Ja dopiero tym hobby zajmuję się 19 miesięcy.
Odrabiałem lekcje sumiennie. Wyciągałem wnioski. Po prostu uczyłem się.
Po drugie - jak poznasz dobrze kolumnę i tajniki destylacji - to uwierz mi - termometr w kegu wystarczy.
Przecież kolumna musi być stabilna.
Żeby ustabilizować kolumnę to nie trzeba termometru. Wystarczy czas i cierpliwość.
No i odbiór adekwatny do mocy grzania.
I teraz obserwując termometr w kegu wiesz kiedy zaczynają się pogony itd itp.
Ot i cała tajemnica.
Po pierwsze - nie trzeba lat. Ja dopiero tym hobby zajmuję się 19 miesięcy.
Odrabiałem lekcje sumiennie. Wyciągałem wnioski. Po prostu uczyłem się.
Po drugie - jak poznasz dobrze kolumnę i tajniki destylacji - to uwierz mi - termometr w kegu wystarczy.
Przecież kolumna musi być stabilna.
Żeby ustabilizować kolumnę to nie trzeba termometru. Wystarczy czas i cierpliwość.
No i odbiór adekwatny do mocy grzania.
I teraz obserwując termometr w kegu wiesz kiedy zaczynają się pogony itd itp.
Ot i cała tajemnica.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego