regulator mocy i temperatury

Przyrządy pomiarowe, ich montaż i zastosowanie odczytów w procesach destylacji. Regulacja procesów.

Autor tematu
lwloka
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 11:49

Post autor: lwloka »

Witam.
Mam mały problem, bo chciałbym zamontować regulator http://www.pamel.biz/sklep4/product_info.php?cPath=21&products_id=51 tylko nie wiem gdzie zamontować sondę. Czy na szczycie kolumny czy w kegu. Mam nadzieje że mi pomożecie:) Pozdrawiam Łukasz
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 8 lis 2021, 10:22 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
alembiki
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: regulator mocy i temperatury

Post autor: pokrec »

Standardowo główna sondę termometru instaluje się tak w ok. 2/3 - 3/4 wysokości wypełnienia (w wypełnieniu, oczywiście) licząc od dolnego wlotu kolumny. Dodatkowo warto dać termometr na kegu (albo zaraz na wlocie kolumny nad kegiem).
Termometr na głowicy jest trzecim w kolejności miejscem, gdzie można go dać (jak się ma 3 termometry do dyspozycji).
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: regulator mocy i temperatury

Post autor: Emiel Regis »

Dałbym na wysokości 50-70 cm w wypełnieniu (wys. zależnie od tego co nim jest)
Następny w głowicy, ostatni, jeśli będzie to w kegu.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

szeyker89
200
Posty: 244
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: regulator mocy i temperatury

Post autor: szeyker89 »

Moim zdaniem odpowiedz co do umiejscowienia sondy nie jest jednogłośna. Jedni tak jak kol. Emiel Regis da na wys. 50-70 cm drudzy na 80-90 cm licząc od dołu...

Tu masz wykres który wskaże ci drogę

Obrazek
rysunek by Yaromir

Jak można zaobserwować z wykresu już na około 80 cm jest taka sama temp. jak w głowicy. Wybór należy do Ciebie... Ja w swoim budującym się Aabratku będę miał port sondy w głowicy, kegu i na wys. 85 cm od dołu...

http://alkohole-domowe.com/forum/czy-wa ... 22-20.html
Pozdrawiam szeyker89
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: regulator mocy i temperatury

Post autor: Emiel Regis »

Przecież pisałem Ci już że u mnie na 50 cm temp. różni się o 0,1 stopnia od tej w głowicy i jest stała, to tylko kwestia odpowiedniej stabilizacji i dobrego wypełnienia, ta mała różnica jest spowodowana błędem termometru.
Nie wiem dla jakich warunków był opracowany ten wykres ale do pracy na kolumnie z odpowiednim refluksem i wypełnieniem ma się nijak.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: regulator mocy i temperatury

Post autor: pokrec »

Myślę, że chodzi tu o zasadę. Im niżej mamy sondę termometru w wypełnieniu, tym więcej czasu na reakcję po skoku temperatury i zmianę odbieralników.
Idealnie byłoby sondę umieścić najniżej jak tylko się da, gdzie temperatura już jest równa tej blisko szczytu wypełnienia.
W lepszych kolumnach to będzie 50 cm od kega, w nieco gorszych - 80 cm. Zależy ona od wypełnienia, średnicy kolumny, reflux-ratio, może nawet rodzaju wsadu, jego stężenia, etc, etc.
No, ale przy projektowaniu nie wiemy tak naprawdę, co wyjdzie, reguła kciuka to 2/3 - 3/4 wysokości. Na takim umiejscowieniu jeszcze nikt się nie zawiódł. jak ktos zaeksperymentuje - chwała mu za to.
U mnie temperatura w kolumnie jest stała jak drut na pewno na odcinku od metra nad kegiem w górę. Dopiero pod koniec fuzle zaczynają się wspinać.
Nie wiem, może mam stałą temperaturę już od 50 cm, nie mierzyłem...

Idealnie byłoby naszpikować kolumnę termometrami co 10 cm i podpiąć wszystko do komputera wyświetlającego na bieżąco odpowiedni wykres. Tylko...
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: regulator mocy i temperatury

Post autor: Emiel Regis »

Dla sprężynek ponoć na 40cm można już uzyskać stabilizację i można tam umieścić sondę. Wiem że na pewno na 50cm to działa i nie trzeba cudów- kolumnę zrobiłem sam i była to pierwsza i póki co jedyna więc nie jest to jakiś techniczny kosmos.
Bardzo ważne jest żeby termometr był jak najniżej bo w ten sposób kontrolujemy kolumnę na jej optymalnej długości.
Jeśli ktoś założy termometr na 100cm to tak naprawdę nie wie na jakiej rozdzielczości pracuje kolumna- może być zdestabilizowana już 10cm pod czujką, tego nie widać.
To samo oczywiście może się dziać z czujką na 40cm, ale wtedy straty jakościowe są o wiele mniejsze.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

szeyker89
200
Posty: 244
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: regulator mocy i temperatury

Post autor: szeyker89 »

@Emiel Regis
Były przeprowadzane testy:

wypełnienie - zmywaki
grzanie - taboret gazowy

głowicą NS wypełnienie 130cm
czujnika w głowicy
drugi czujnik w wypełnieniu na 40 centymetrze od dołu kolumny

od momentu stabilizacji i tak przy tym RR większość procesu,
róznice 0.3 - 0.5°C

największy skok 0,7 - korekta refluksu na większy temperatura wraca do normy

Jeśli chcesz link to podam ci na PW

A jeśli konkretnie chodzi o E-ARC to wyłącznie około 80 cm od dołu. Na tych wys. o których mówisz temperatura podlega ciągłej zmianie zgodnie z taktem ubywania alkoholu w kegu co doprowadza do niemożliwości sterowania systemem E-ARC. Zakres stałych temp. w kolumnie umiejscawia się gdzieś ok. 80cm lub nieco powyżej.

@Emiel Regis nie gniewaj się że mówię Tobie na przeciw. Nie robię tego celowo. Kieruje się wiadomościami jakie posiadam. Każdy ma prawo do swojego zdania.
Pozdrawiam szeyker89
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: regulator mocy i temperatury

Post autor: Emiel Regis »

szeyker89 pisze: Były przeprowadzane testy:
wypełnienie - zmywaki
Emiel Regis pisze:Dla sprężynek
szeyker89 pisze:Na tych wys. o których mówisz temperatura podlega ciągłej zmianie zgodnie z taktem ubywania alkoholu w kegu co doprowadza do niemożliwości sterowania systemem E-ARC
Tak, przy kiepskim wypełnieniu bądź niewystarczającym refluksie
Każdy, kto używa sprężynek i ma nisko termometr potwierdzi że można ustabilizować kolumnę niżej niż podaje ten wykres, to nie są jakieś moje dziwne teorie.
Inna sprawa ze zmywakami, tutaj z racji pogorszenia HETP trzeba się przesunąć w górę, nie wiem dokładnie ile wynosi różnica.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

szeyker89
200
Posty: 244
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: regulator mocy i temperatury

Post autor: szeyker89 »

Nie ma co się sprzeczać. Dla zainteresowanych linka do sąsiedniego forum na ten temat http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=425&postdays=0&postorder=asc&start=0 , gdzie rozegrała się prawdziwa kłótnia w tej sprawie czyli na jakiej wysokości umieścić termometr... Bardzo ciekawe... Polecam
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 8 lis 2021, 10:22 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam szeyker89
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: regulator mocy i temperatury

Post autor: lesgo58 »

Spójrz na datę tematu...Życie w tym czasie zrobiło duży skok do przodu...Od tego czasu były przeprowadzone inne - bardziej szczegółowe testy...
Powiem więcej w tej chwili prowadzone są testy z uwzględnieniem najnowszych trendów w tym kierunku...i uwzględniające stan naszej wiedzy na dzień dzisiejszy.
Widząc, ze czytasz w temacie to prześledź i te wątki.
Tutaj przykład jednego z nich:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=3948&highlight=hept


Wracając do głównego wątku - umieszczaj na 40cm a nie pożałujesz.
Przy sprężynkach na 40cm od kega - przy wysokości półki ok.2,5cm masz już 16-17 półek. A jak wiadomo na tej wysokości mamy już czysty etanol i termometr czy tego chcesz, czy nie musi pokazywać temp. wrzenia etanolu i nie ma prawa drgnąć przez cały czas procesu. Jeśli u Ciebie tak się nie dzieje to zrewiduj sposób prowadzenia destylacji.
Nawet dla E-arc branie danych z tak umiejscowionej czujki jest jak najbardziej wskazane, gdyż jak wspomniał Emiel, wskazania tego termometru pokazują nam i dają pewność ,że kolumna pracuje w sposób najbardziej efektywny i optymalny na całej swojej długości. A o to chyba chodzi. W innym przypadku po co nam takie długie kolumny?
A co to oznacza dla jakości to już powinieneś sam wydedukować...

P.S. Jeśli będziesz stosował zmywaki ( bo chyba coś wspominałeś na ten temat ) to możesz dla pewności umieścić termometr o 15-20cm wyżej. A to dlatego, że zmywaki mają dużo gorsze właściwości jeśli chodzi o stosunek wymiany para-ciecz. Drugą wadą zmywaków jest to, że bardzo trudno jest je umieścić w kolumnie w taki sposób aby były równomiernie ułożone. Co nie jest bez wpływu na efektywność pracy naszej kolumny.
Już z tego faktu powinieneś wyciągnąć wnioski, że stosując gorszy materiał na wypełnienie tracisz na długości kolumny.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 8 lis 2021, 10:22 przez Qba, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: regulator mocy i temperatury

Post autor: Zygmunt »

Zasadniczo powyżej 10 półki temperatura jest już stała. Przyjmując nawet 3cm półki dla sprężynek i 5 cm dla zmywaków wynika, że termometr można bezpiecznie umieszczać na wysokości ok. 50cm.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

szeyker89
200
Posty: 244
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: regulator mocy i temperatury

Post autor: szeyker89 »

Na 50 cm jest ok ale i na 80-90 cm również może być... Zapewne wielu użytkowników forum tak ma i nie narzeka...

Jeszcze jedno pytanie co do sondy na wys. 40-50 cm... Czy nie masz mniejszego odbioru (niż na wys. 80-90 cm) celem ustabilizowania kolumny/ większy refluks... Chodzi mi głównie o proces w ostatniej fazie... ??? Tak z ciekawości tylko pytam...
Pozdrawiam szeyker89
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: regulator mocy i temperatury

Post autor: lesgo58 »

szeyker89 pisze:Na 50 cm jest ok ale i na 80-90 cm również może być... Zapewne wielu użytkowników forum tak ma i nie narzeka...
I w samej głowicy może być OK. Powiem więcej wystarczy termometr w kegu.
Ci co mają na 80cm to są Ci którzy konstruowali kolumnę 1-2 lata temu. Wtedy była inna wiedza.
Ale widzę,że nie zrozumiałeś mojego postu albo go przeczytałeś po łepkach, bo nie zadawałbyś pytania o wpływ umiejscowienia termometru na szybkość odbioru.
Jedno nie ma nic do drugiego.
Szybkość odbioru zależy od innych czynników.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Wrobello
10
Posty: 13
Rejestracja: sobota, 6 sie 2011, 22:59
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: regulator mocy i temperatury

Post autor: Wrobello »

Sam termometr w kegu będzie tylko nas informował na dobrą sprawę o tym, ile mamy alkoholu w nastawie. Żeby posługiwać się tylko tym termometrem, trzeba by było być naprawdę ultra wprawionym użytkownikiem - chociaż nie wiem ile lat by było trzeba praktyki, żeby dojść do takiej wprawy.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: regulator mocy i temperatury

Post autor: lesgo58 »

Wywołany do tablicy - odpowiadam.
Po pierwsze - nie trzeba lat. Ja dopiero tym hobby zajmuję się 19 miesięcy.
Odrabiałem lekcje sumiennie. Wyciągałem wnioski. Po prostu uczyłem się.
Po drugie - jak poznasz dobrze kolumnę i tajniki destylacji - to uwierz mi - termometr w kegu wystarczy.
Przecież kolumna musi być stabilna.
Żeby ustabilizować kolumnę to nie trzeba termometru. Wystarczy czas i cierpliwość.
No i odbiór adekwatny do mocy grzania.
I teraz obserwując termometr w kegu wiesz kiedy zaczynają się pogony itd itp.
Ot i cała tajemnica.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Wrobello
10
Posty: 13
Rejestracja: sobota, 6 sie 2011, 22:59
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: regulator mocy i temperatury

Post autor: Wrobello »

Hmm,
idąc tym tropem można przyjąć, że nie potrzebny jest termometr w ogóle i wszystko - zarówno przedgony jak i pogony sprawdzać wyłącznie organoleptycznie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kontrola procesu destylacji”