Proszę o wytłumaczenie
Koledzy wytłumaczcie o co w tym chodzi - na drożdżach gorzelnianych np. T3 jest napisane żeby rozpuścić 7 kg cukru w 22 litrach wody w efekcie czego powinniśmy otrzymać nastaw 17 %. Według tabeli i wykresu znajdujących się na forum wynika że z nastawu 17 % powinniśmy otrzymać "gotowca" o mocy 50 % w ilości 1/5 objętości nastawu więc wyliczając 1/5 z 26 litrów gotowego nastawu ( 22 l wody i 7 kg cukru ) wychodzi 5,2 l gotowej psotki 50 % natomiast w innym miejscu na forum ktoś napisał że z 1 kg cukru "zainwestowanego" w nastaw otrzymujemy 1 litr nektaru. Czyli z tych 7 kg rozpuszczonych w 22 litrach wody powinno mi się wygotować 7 litrów 50 % psotki. A nigdy tak nie wyszło. Jak to wygląda u WAS ??
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Proszę o wytłumaczenie
@czaro9600.
Tak, jak napisał Emiel, w teorii z z 1 kilograma cukru można uzyskać 0,6 litra czystego spirytusu (a nawet ciut więcej). W praktyce, na naszych kolumnach, możemy wyciągnąć od 0,5 do 0,58 litra. Wszystko zależy od jakości cukru i operatora sprzętu To po pierwsze, a po drugie to:
Tak, jak napisał Emiel, w teorii z z 1 kilograma cukru można uzyskać 0,6 litra czystego spirytusu (a nawet ciut więcej). W praktyce, na naszych kolumnach, możemy wyciągnąć od 0,5 do 0,58 litra. Wszystko zależy od jakości cukru i operatora sprzętu To po pierwsze, a po drugie to:
nigdy nie otrzymasz spirytusu 100-procentowego, więc z 7 kg cukru możesz otrzymać maksymalnie ok. 3,5 litra 96% spirytusu. Teraz przelicz to sobie na 50% roztwór. Otrzymasz ok. 6,7 litra. W praktyce jeszcze mniej bo musisz się jeszcze liczyć ze "stratami"- coś tam zostanie w kotle, coś w kolumnie, podpałkę wylejesz i zostaje dopiero reszta tak, że ta opisana 1/5 jest bliska prawdyczaro9600 pisze:...na forum ktoś napisał że z 1 kg cukru "zainwestowanego" w nastaw otrzymujemy 1 litr nektaru. Czyli z tych 7 kg rozpuszczonych w 22 litrach wody powinno mi się wygotować 7 litrów 50 % psotki. A nigdy tak nie wyszło.
SPIRITUS FLAT UBI VULT