Witam,
Inauguracyjny post na forum ale nie widziałem przywitalni więc zaczynam tutaj.
W końcu po długim czasie przymiarek zdecydowałem się zrobić cydr, zakupiłem 30kg jabłek Champion i 15kg gruszek bliżej niezidentyfikowanej odmiany.
Zacząłem od nastawienia MD, drożdże Tokaj 22 firmy Zamojscy oraz pożywka dla drożdży Biowinu. Chyba zabrałem się za to za późno bo stoi to dopiero 4 godziny a już jestem po odwirowaniu soku z owoców. Zebrało się tego ze 30 litrów, owoce soczyste w tym roku bo było i słońce i dużo wody w fazie owocowania. Część niestety pójdzie do wypicia po zdjęciu piany na surowo bo balon tylko 25L i maksymalnie zapełnię go chyba do 20L żeby nie myć podłóg. Czekam właśnie na to aż wyklaruje się do końca piana na soku.
Tutaj pierwsze pytanie - skoro za późno zacząłem robić MD to czy mogę zlać sok do gąsiora zabezpieczyć rurką i poczekać dzień/dwa na gotową MD i ją dodać? Chyba nic się nie stanie...
Szukając przepisów, czytając o cydrach na polskich i angielskich stronach wszędzie można wyczytać, że cydr różni się od wina brakiem dodatku cukru w początkowej fazie produkcji - a 90% przepisów podaje dodatek cukru na początku fermentacji - małe niezrozumienie tutaj....
Ja cukru dodawać nie zamierzam. Planuję dodać MD, odstawić baniak do ciepłego miejsca i zostawić na 14 dni, potem zlać do nowego gąsiora i po 2-3 dniach zlać do butelek z zamknięciem patentowym dodając po łyżeczce cukru do każdej z nich, złożyć na 3-4 dni w ciepłe miejsce a potem dać na leżakowanie na miesiąc w piwnicy.
Wszelkie komentarze i porady mile widziane....
Cydr jabłkowo - gruszkowy
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Cydr jabłkowo - gruszkowy
Po rozpoczęciu fermentacji, po kilku dniach, do tygodnia jeśli pojawi się brunatna czapa na wierzchu to trzeba zlać spod niej sok do dalszej fermentacji (odbierasz sok między czapą a osadem na dnie, klasycy przedmiotu radzą aby odbywało się to w czas ''chłodny i bezchmurny, gdy barometr idzie w górę'')
I jeszcze jedno- tworząc cydr zgodnie ze sztuką im niższa temp. fermentacji tym lepiej, nie dodajesz cukru do butelek tylko zlewasz młody cydr, który nie przerobił jeszcze całego cukru.
Nie powinno, wystaw na noc na dwór, chłodna noc powstrzyma dzikie bestie marzące o tym by zjeść cukier z Twoich owocówHasek pisze:czy mogę zlać sok do gąsiora zabezpieczyć rurką i poczekać dzień/dwa na gotową MD i ją dodać? Chyba nic się nie stanie...
Godne pochwały te (nie)zamiary. Nie trzymaj się tak ściśle tej liczby dni.Hasek pisze:Ja cukru dodawać nie zamierzam. Planuję dodać MD, odstawić baniak do ciepłego miejsca i zostawić na 14 dni, potem zlać do nowego gąsiora i po 2-3 dniach zlać do butelek z zamknięciem patentowym dodając po łyżeczce cukru do każdej z nich, złożyć na 3-4 dni w ciepłe miejsce a potem dać na leżakowanie na miesiąc w piwnicy.
Wszelkie komentarze i porady mile widziane....
Po rozpoczęciu fermentacji, po kilku dniach, do tygodnia jeśli pojawi się brunatna czapa na wierzchu to trzeba zlać spod niej sok do dalszej fermentacji (odbierasz sok między czapą a osadem na dnie, klasycy przedmiotu radzą aby odbywało się to w czas ''chłodny i bezchmurny, gdy barometr idzie w górę'')
I jeszcze jedno- tworząc cydr zgodnie ze sztuką im niższa temp. fermentacji tym lepiej, nie dodajesz cukru do butelek tylko zlewasz młody cydr, który nie przerobił jeszcze całego cukru.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Re: Cydr jabłkowo - gruszkowy
Kurcze zostawiłem to na dole w kuchni w zamkniętym pojemniku, tam też jest w miarę chłodno to może będzie ok.
Jeśli nie i drożdże po dolaniu nie ruszą trzeba będzie chyba dodać cukru...
Dzisiaj lub jutro dopadnę w końcu cukrometr to będę wiedział na czym stoję.
Dzięki za porady, na bank się jeszcze zapytam o to czy o tamto
Jeśli nie i drożdże po dolaniu nie ruszą trzeba będzie chyba dodać cukru...
Dzisiaj lub jutro dopadnę w końcu cukrometr to będę wiedział na czym stoję.
Dzięki za porady, na bank się jeszcze zapytam o to czy o tamto
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Cydr jabłkowo - gruszkowy
Szkoda, że nie poczytałeś wcześniej - są specjalne drożdże do cydru.
Do wtórnej refermentacji w butelkach warto użyć glukozy zamiast cukru, zdecydowanie lepszy smak. Ja dodaję łyżeczkę na 0,5 l i wówczas jest bardzo mocno nagazowany. Tylko trzeba przechowywać go temperaturze 12-14 st.C.
Do wtórnej refermentacji w butelkach warto użyć glukozy zamiast cukru, zdecydowanie lepszy smak. Ja dodaję łyżeczkę na 0,5 l i wówczas jest bardzo mocno nagazowany. Tylko trzeba przechowywać go temperaturze 12-14 st.C.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Re: Cydr jabłkowo - gruszkowy
Chyba, że wstawię sok do zimnego pomieszczenia i zamówię szybko te drożdże - z drugiej strony jak już MD startuje na drożdżach Tokaj, które zresztą też były polecane do cydru, zostwię to i zobaczę jak wyjdzie.
Jeśli będę cokolwiek dodawał to rzeczywiście chyba glukozę przed butelkowaniem.
Jeśli będę cokolwiek dodawał to rzeczywiście chyba glukozę przed butelkowaniem.
Re: Cydr jabłkowo - gruszkowy
Towar przefiltrowany przez sitko, zlany i zaaplikowane drożdże - zmieniłem je na aktywne do win musujących - plus zadana pożywka do gąsiora. Teraz czekamy na fermentację. Jak tylko dojedzie cukrometr to zrobię odpowiednie pomiary.
Jeśli ktoś ma ochotę rzucić okiem to wrzucam zdjęcia:
http://s12.postimage.org/iye138c3h/IMG_0086.jpg
http://s12.postimage.org/9t5o9d8ot/IMG_0087.jpg
http://s9.postimage.org/71bz9rjtr/IMG_0089.jpg
Jeśli ktoś ma ochotę rzucić okiem to wrzucam zdjęcia:
http://s12.postimage.org/iye138c3h/IMG_0086.jpg
http://s12.postimage.org/9t5o9d8ot/IMG_0087.jpg
http://s9.postimage.org/71bz9rjtr/IMG_0089.jpg
Re: Cydr jabłkowo - gruszkowy
Do dzisiaj rana fermentacja baardzo intensywna - pół rodziny nie mogło spać od pracującego gąsiora
Po powrocie z pracy okazało się, że proces bardzo mocno wyhamował, zlałem ciut towaru i przetestowałem.
Smak spokojny ale jakoś mało jabłkowy co się może wydawać śmieszne ale takie są moje pierwsze odczucia. Nie wyczuwa się ani goryczy ani kwaskowości - przynajmiej żadna z tych barw nie dominuje.
Płyn nie jest za to w ogóle słodki co mnie trochę zmroziło... wrzucony cukrometr do probówki pokazuje 1 blg....
I w sumie teraz mam zagowstkę co dalej robić - czy zostawić to dalej w gąsiorze jak było napisane w przygarniętym przeze mnie przepisie czy zlać go po raz pierwszy i czekać aż się znowu wyklaruje...
No i chyba gotowy cydr trzeba będzie dosłodzić żeby była jakaś przyjemność z picia...
Po powrocie z pracy okazało się, że proces bardzo mocno wyhamował, zlałem ciut towaru i przetestowałem.
Smak spokojny ale jakoś mało jabłkowy co się może wydawać śmieszne ale takie są moje pierwsze odczucia. Nie wyczuwa się ani goryczy ani kwaskowości - przynajmiej żadna z tych barw nie dominuje.
Płyn nie jest za to w ogóle słodki co mnie trochę zmroziło... wrzucony cukrometr do probówki pokazuje 1 blg....
I w sumie teraz mam zagowstkę co dalej robić - czy zostawić to dalej w gąsiorze jak było napisane w przygarniętym przeze mnie przepisie czy zlać go po raz pierwszy i czekać aż się znowu wyklaruje...
No i chyba gotowy cydr trzeba będzie dosłodzić żeby była jakaś przyjemność z picia...
-
- Posty: 227
- Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
- Kontakt:
Re: Cydr jabłkowo - gruszkowy
Jak dosłodzisz (do smaku) to za bardzo zacznie fermentować, polecany sposób to słodzik (dedykowane drożdże do cydru też zawierają w składzie słodzik).No i chyba gotowy cydr trzeba będzie dosłodzić żeby była jakaś przyjemność z picia...
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw