Cukromierz pokazuje mi że fermentacja jest zakończona a zacier jeszcze chodzi
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Mały Problem???
No to jest rozkalibrowany. Na wodzie musi pokazywać zero. Jak nie pokazuje "0", to zapisujesz sobie o ile przekłamuje i dodajesz tą wartość do pomiaru. Przykładowo- na wodzie pokazuje -2, to pomiar rzędu 1.5-2 naprawdę oznacza 3,5-4.
Koniec fermentacji jest wtedy, kiedy SPRAWNY cukromierz pokazuje ok. -4. Chodzi o to, że alkohol obecny w nastawie rozcieńczy go i wpłynie na pomiar. U Ciebie koniec będzie wtedy, kiedy cukromierz pokaże (przy założeniu że na wodzie pokazuje -2): -6.
Koniec fermentacji jest wtedy, kiedy SPRAWNY cukromierz pokazuje ok. -4. Chodzi o to, że alkohol obecny w nastawie rozcieńczy go i wpłynie na pomiar. U Ciebie koniec będzie wtedy, kiedy cukromierz pokaże (przy założeniu że na wodzie pokazuje -2): -6.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: Cukromierz pokazuje mi że fermentacja jest zakończona a zacier jeszcze chodz
Podłączę się pod temat gdyż mam podobny problem. Mój nastaw z jabłek to 25 litrów soku i 20 litrów wody w sumie 55 litrów do tego cukier około 22 GLB drożdże z pożywką i enzymami g995 i poszło. Po około 2 i pół tygodnia pracy Cukromierz pokazuje już -4 a zacier nadal pracuje w smaku wytrawne wino. Dodam tylko, że cukromierz testowałem na wodzie i w roztworze z cukrem 1/1 i 1/2 pokazuje tak jak trzeba. Co robić? Czekać?
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Cukromierz pokazuje mi że fermentacja jest zakończona a zacier jeszcze chodz
Przy nastawach owocowych (sok, moszcz) należy brać również poprawkę na niecukry, które zafałszowują wynik, oraz na alkohol w nastawie po przerobieniu pewnej ilości cukru. U winiarzy jest to dokładnie opisane.
SPIRITUS FLAT UBI VULT