Witam Szanownych Bimbronautów!
Zwracam się z prośbą o poradę, dzisiaj, zupełnie niespodziewanie, otrzymałem 20 l syropów owocowych (z różnych owoców), o zabójczej zawartości cukru. W mych rękach cukier ten może przeistoczyć się tylko w jedno. Pytanie: jakich powinienem użyć drożdży, winiarskich czy gorzelniczych? Z góry dziękuję za podpowiedź.
Nastaw z syropów owocowych
Re: Nastaw z syropów owocowych
Dziękuję za odpowiedź,
są to, jak wspomniałeś Radiusie, właśnie syropy domowej produkcji, są to zatem posłodzone mocno soki z winogron, jagód, malin. Zamierzam przepuścić to 2 razy na pot stilu bez oczyszczania węglem bo rzecz jasna szkoda strat smaku i aromatu. Myślę, że użyję Spirit Fermo, które to drożdże dodawałem do nastawów owocowych. Jeśli miałbyś inne sugestie to z góry dziękuję.
Pozdrawiam!
są to, jak wspomniałeś Radiusie, właśnie syropy domowej produkcji, są to zatem posłodzone mocno soki z winogron, jagód, malin. Zamierzam przepuścić to 2 razy na pot stilu bez oczyszczania węglem bo rzecz jasna szkoda strat smaku i aromatu. Myślę, że użyję Spirit Fermo, które to drożdże dodawałem do nastawów owocowych. Jeśli miałbyś inne sugestie to z góry dziękuję.
Pozdrawiam!