biały nalot
Witam wszystkich. Mam problem z zacierem. Pojawił mi się biały nalot, chyba pleśń. Czy można jeszcze z tym coś zrobić i czy warto destylować? Zacier zrobiony jest tradycyjnie z cukru. Drożdże black label. Dokonałem destylacji z 45 litrów nastawu wykapało tylko 2,5 l sprytu 85 volt, był tylko jeden problem brak stabilizacji temperatury podczas wyrobu pomiędzy 77,7 - 78,2 stopni lub wyżej. Pozostało mi jeszcze 75 litrów nastawu i nie wiem czy wylać czy coś jeszcze da się z tym zrobić. W załączeniu zdjęcia nastawu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: biały nalot
Ja bym już nie używał tego fermentora, tylko przeznaczył go na trzymanie np. materiałów sypkich.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"