Witam,
Temat zakładam żeby pokazać różne warianty transformacji cydru na calvados, mam dużo produktu wyjściowego więc będę się mógł trochę pobawić i mam nadzieję nauczyć czegoś nowego.
Będę też zamieszczał w tym temacie informacje, jakie znajdę na francuskich stronach dotyczące tych trunków. Każdego, kto zna, lub ma dostęp do jakichś ciekawych info na te tematy proszę o to samo.
Na początek podam wyniki sesji z wersją bazową czyli cydrem bez jakichkolwiek ingerencji, jedynie sklarowanym turboklarem. Cydr jest 3 letni i bez sklarowania czuć go mocno drożdżami z osadu, ma też wyczuwalną goryczkę.
Więcej na jego temat pisałem w http://alkohole-domowe.com/forum/sprzed ... t6170.html Po sklarowaniu drożdże o wiele mniej wyczuwalne, goryczka została.
No więc do rzeczy;
Destylowane na pot stillu, deflegmator miedziany 1m, 50 cm wypełnienia miedzianego, za refluks odpowiada krótki odcinek spirali wznoszącej. Do zobaczenia tutaj http://alkohole-domowe.com/forum/pot-tu ... ot%20turbo (jeszcze w starej wersji bez refluksu, uzupełnię niebawem)
Wsad; 22l sklarowanego cydru, moc szacuję w ok. 4-5%, tyle normalnie powinien mieć, ale jeśli ktoś po obejrzeniu wyników destylacji dojdzie do innych wniosków to proszę się nimi dzielić
Dzielone na małe porcje, zgodnie z sugestią lesgo58, niestety w momencie, kiedy orkiestra pogrywała ja zajmowałem się obok moim nowym LM co mnie mocno absorbuje więc próbki nie są identyczne ilościowo.
Odpowiada też za to fakt że w 'aparatusie' mam spiralę refluksu i chłodnicę powietrzną, chłodzi się samoczynnie, bez wiatraka, więc wystarczy kilka podmuchów wiatru przez otwarte drzwi i zarówno odbiór, jak i refluks zmieniają tempo.
Podpałka 60ml
1) 60ml 65%
2) 50ml 66%
3) 130ml 60%
4) 160ml 55%
5) 130ml 54%
6) 120ml 52%
7) 100ml 51%
8) 110 ml 50%
9) 100ml 54% (tę anomalię tłumaczę właśnie podmuchami wiatru zmieniającymi RR)
10) 140ml 49%
11) 300ml 46%
12) 400ml 40%
13) 150ml 24%
Przy sprawdzaniu aerometru przed pomiarami wykazał na wodzie 5 a na wódce sklepowej 40, nie wiem czym to tłumaczyć. Destylat z chłodnicy wypływa 20- 25°C
Smak moim zdaniem do dalszej obróbki, 2 destylacja albo czas.
Nie jestem do końca zadowolony, ale jest lepiej niż się spodziewałem.
W tym temacie http://alkohole-domowe.com/forum/cidre- ... t5768.html też przerabiałem cydr prosto z butelek i efekty były nawet gorsze, ten sam cydr po powtórnej fermentacji i doprowadzeniu nastawu do mocy ok 12% dał w moim przekonaniu o wiele lepsze wyniki i wbrew pozorom pełniejszy smak.
Takie też mam zamiary przy kolejnym podejściu do tego cydru.
Cidre, Calvados II
Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
-
Autor tematu - Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Post autor: Emiel Regis »
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Przejdź do
- FORUM STARTOWE
- ↳ Przywitaj Się!
- ↳ Poczekalnia Pytań
- DESTYLATY
- ↳ Pierwsze Kroki
- ↳ Bimbrownia
- ↳ Zaciery i Nastawy
- ↳ Problemy zacierowe
- ↳ W czym nastawiać?
- ↳ Drożdże i fermentacja
- ↳ Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- ↳ Nastawy cukrowe
- ↳ Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- ↳ Nastawy owocowe
- ↳ Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- ↳ Nastaw na Rum
- ↳ Składniki zacierów
- ↳ Oczyszczanie nastawu przed destylacją
- ↳ Budowa Aparatury
- ↳ Problemy i pytania
- ↳ Materiały
- ↳ Łączenie
- ↳ Kotły
- ↳ Grzanie
- ↳ Chłodzenie
- ↳ Destylatory pot-still
- ↳ Kolumny destylacyjne
- ↳ Wypełnienie kolumny
- ↳ Osprzęt
- ↳ Bufory stabilizująco-wzmacniające
- ↳ Katalizatory miedziane
- ↳ Kontrola procesu destylacji
- ↳ Aparatury kompletne
- ↳ Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- ↳ Projekty aparatur
- ↳ Eureka!
- ↳ Galerie destylatorów
- ↳ Galeria destylatorów Pot-Still
- ↳ Galeria urządzeń do destylacji masowej
- ↳ Galeria destylatorów szklanych
- ↳ Galeria destylatorów Reflux
- ↳ Galeria destylatorów różnych
- ↳ Destylacja i Rektyfikacja
- ↳ Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- ↳ Alembiki
- ↳ Destylacja metodą reflux ratio
- ↳ Destylacja wina i piwa
- ↳ Dzielenie frakcji podczas destylacji
- ↳ Ogólnie o destylacji
- ↳ Problemy destylacyjne
- ↳ Kolumny półkowe
- ↳ Zdrowie i Bezpieczeństwo
- ↳ Gotowe Destylaty
- ↳ Oczyszczanie destylatu
- ↳ Węgiel aktywny
- ↳ Chemiczne poprawianie destylatów między operacjami
- ↳ Mętny produkt
- ↳ Przepisy smakowe
- ↳ Przechowywanie destylatu
- WINO DOMOWE - WINIARSTWO
- ↳ Wytwarzanie Wina
- ↳ Wina Gronowe
- ↳ Wina Owocowe
- ↳ Wina Różne
- ↳ Cydr
- ↳ Miody Pitne
- ↳ Pszczelarstwo
- ↳ Sprzęt Winiarski
- ↳ Przechowywanie i dojrzewanie wina
- PIWO DOMOWE - PIWOWARSTWO
- ↳ Warzenie Piwa
- ↳ Przepisy na Piwo Domowe
- ↳ O Piwie i Nie Tylko
- ↳ Sprzęt Piwowarski
- NALEWKI DOMOWE - LIKIERY
- ↳ Przepisy na Nalewki i Likiery
- ↳ Wytwarzanie Nalewek
- DRINKI I ALKOHOLE ŚWIATA
- ↳ Wytwarzanie Drinków
- ↳ Najlepsze Drinki
- INNE WYROBY DOMOWE
- ↳ Chleb Domowy
- ↳ Wędliny Domowe
- ↳ Serowarstwo
- ↳ Zakąski Domowe
- ↳ Przetwory Domowe
- ↳ Ocet Domowy
- ZAOPATRZENIE
- ↳ Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- ↳ Sklep Alkohole-Domowe.pl
- ↳ Ogrodnictwo
- ↳ Targowisko
- INNE - PRODUKCJA I SPOŻYWANIE
- ↳ Aspekty Estetyczne
- ↳ Degustatornia
- ↳ Alkoholowe Zbiory
- ↳ Akcje Specjalne
- ↳ Prawo a Produkcja Alkoholi
- ↳ Download
- ALKOHOL I PROBLEMY
- ↳ KAC
- ↳ Alkohol a zdrowie
- ↳ Alkoholizm - Choroba Alkoholowa
- INNE
- ↳ Fun Forum
- ↳ Po Godzinach
- ↳ Sprawy Techniczne
- ↳ Radioaktywne
- ↳ Śmietnik