NALEWKA CYNAMONOWA

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
KGB - pasjonat
100
Posty: 132
Rejestracja: wtorek, 10 lut 2009, 14:49
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: KGB - pasjonat »

1 l spirytusu

10 g kory cynamonowej

3 szklanki wody

1 szklanka miodu


Sposób przyrządzenia:

korę cynamonową kruszymy i zalewamy w słoju spirytusem i 2 szklankami wody, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 14 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Jedną szklankę wody doprowadzamy do wrzenia, schładzamy do temperatury 40 stopni C i dokładnie mieszamy z miodem, w 14 dniu macerowania dolewamy ten roztwór do słoja i pozostawiamy jeszcze na 24 godziny. Nalew ze słoja filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Przechowujemy w ciemnym miejscu.
Użytkownik zbanowany od 30.IV.2009r.
alembiki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”