Blg +3 pędzić czy nie ?

Ocena stopnia przefermentowania zacieru. Balling, Brix, areometry itp.
Awatar użytkownika

Autor tematu
szczurek.g
50
Posty: 71
Rejestracja: niedziela, 28 sie 2011, 20:35
Krótko o sobie: Absolwent UP WTD
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: szczurek.g »

Mam taki problem. Nastaw 55 l przestał pracować na +3 blg (chyba się ugotowały, nie miałem czasu przypilnować chłodzenia). Całość muszę przepędzić jutro.

- Czy mogę to już klarować (Superklar 24 H) czy nic z tego nie wyjdzie ?
- Będą jakieś skutki uboczne pędzenia z blg na +3 ?

Pędzenie na ala bimberboy'u
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Blg +3 pędzić czy nie ?

Post autor: radius »

Odgazować, klarować i pędzić. Tu już nic nie można zrestartować a przy takiej ilości nastawu pozostanie w dundrze raptem 1,6kg cukru. Parę złotych w te czy wewte to chyba idzie przeboleć.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Autor tematu
szczurek.g
50
Posty: 71
Rejestracja: niedziela, 28 sie 2011, 20:35
Krótko o sobie: Absolwent UP WTD
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Blg +3 pędzić czy nie ?

Post autor: szczurek.g »

Dzięki za szybką odpowiedź :), to idę potrzepać balonem i klaruje
Awatar użytkownika

Bzymek80
100
Posty: 107
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2010, 21:59
Krótko o sobie: Po ukończeniu kursu solówek na trójkącie i oboju wyegzekwowałem szkolenie z naczyń ręcznie dmuchanych w podmiejskiej cepelii. Doktorat i habituacje z metalurgii OKRUTNEJ zdobyłem przypadkowo kręcąc się nieopodal zakładów obuwniczych rożnych fasonów w szczególności butów lewych.. a potem poleciało....
Ulubiony Alkohol: Jim Beam, VIP
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Blg +3 pędzić czy nie ?

Post autor: Bzymek80 »

szczurek.g pisze:(...) idę potrzepać balonem i klaruje
z tym trzepaniem balonem ;) hahahaha to bym uważał
Pędzić jak złoto kilka razy też tak robiłem nie było większych problemów ;)
Bzymkoglowy
(...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje??
...hmm nie da się tyle wypić...

pawel505
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 31 paź 2010, 11:43
Re: Blg +3 pędzić czy nie ?

Post autor: pawel505 »

Na bradze możesz zrobić jeszcze raz zacier. Ja tak robię belingi się nie marnują( jeśli jakieś zostają) a drożdże pracują lepiej po drugim razie wylewam.
Awatar użytkownika

Autor tematu
szczurek.g
50
Posty: 71
Rejestracja: niedziela, 28 sie 2011, 20:35
Krótko o sobie: Absolwent UP WTD
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Blg +3 pędzić czy nie ?

Post autor: szczurek.g »

@pawel505 sorry, ale nie zrozumiałem postu ...

Co do nastawu to wydaje mi się, że był jeszcze za świeży do czegokolwiek z nim robienia. Po "potrzepaniu" balonem i odgazowaniu starałem się wyklarować go Superklar'em 24 H. Dałem dwa opakowania i po dobie nic się nie stało. Jeszcze nastaw gazował i być może wszystko co miało klarować wylądowało na powierzchni.

Z braku czasu poszło w kocioł. W sumie po 2 pędzeniu wyszło 6 l 68% trunku (bez przed i pogonów) na pot still'u. Słabo ... Urobek czuć było jeszcze trochę drożdżami, ale na 3x nie było czasu.

Chyba wszystkim smakowało bo połowa szybko poszła, dalej nie pamiętam :)

Kaca oczywiście nikt nie miał, tak jak im obiecywałem.

Będzie czas to puszczę co zostało raz jeszcze, ewentualnie dodam jakiegoś winka starego to smak poprawi :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Czy zacier/nastaw jest już gotowy?”