piwo na soku z brzozy

Złomowisko, w którym będą skasowane posty.
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.

Autor tematu
ineslik
10
Posty: 17
Rejestracja: niedziela, 12 lut 2012, 21:14
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: ineslik »

O soku z brzozy jest wątek w winach domowych, ja jednak wolałabym piwo. Robicie coś takiego? Plan mam taki, żeby po prostu zastąpić wodę sokiem z brzozy, pewnie ograniczyć niebo ilość cukru z przepisu.

Wyczytałam również o rosyjskiej metodzie
że Rosjanie w warunkach domowych fermentują sok w beczkach stojących w piwnicach. Do beczki nasypują warstwę nasion owsa, które szybko kiełkują. Sfermentowany sok zlewa się przez otwór w dolnej części beczki.
http://ciecinski.eco.pl/sok.html Tego to kompletnie nie rozumiem.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: piwo na soku z brzozy

Post autor: Zygmunt »

Jeżeli masz mega drogą wodę, to sok z brzozy będzie tańszy :) Innych plusów nie widzę- smak zniknie (tak jak z miodem),bo cukry będą w całości przefermentowane.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Zablokowany

Wróć do „Śmietnik”