Miso

Robione latem cieszą zimą, ogórki w słoiku, pyszne dżemy, kompoty, grzyby i wszystko inne, co możemy sami przygotować i przechować w słoiku.

Autor tematu
ineslik
10
Posty: 17
Rejestracja: niedziela, 12 lut 2012, 21:14
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: ineslik »

Zamierzam zrobić własne miso, czyli ukisić ryż z soją .
do produkcji miso potrzebne są KOJI , znalazłam link do koji -kin z Piwodzieja. Może coś się zmieniło i znacie inne źródła tego grzybka. (bardziej ekonomiczne).
koncentraty wina
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Miso

Post autor: klodek4 »

@ineslik!!!!
Napisz jak To będziesz robiła /cały proces/, temat jest niezmiernie ciekawy :klaszcze: :!:
pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:

Autor tematu
ineslik
10
Posty: 17
Rejestracja: niedziela, 12 lut 2012, 21:14
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Miso

Post autor: ineslik »

Najpierw trzeba namnożyć koji na ryżu , a później zmieszać z gotowaną i rozdrobnioną soją , plus sól. Wszystko to uciska się w pojemniku i kisi kilka miesięcy . Kiedy będzie gotowe, pobiera się małe porcje i zaprawia się tym zupy. Zupa miso jest właśnie robiona z taką pastą.

tu gość szczerze tłumaczy :smiech: http://www.fuchu.or.jp/~kanemitu/misomaking.htm
kolejny film http://www.youtube.com/watch?v=GVcbSwNZodA

pisana instrukcja http://www.fuchu.or.jp/~kanemitu/misomaking.htm
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przetwory Domowe”