Które drożdże najmniej śmierdzą a szybko pracują? Nastaw 120l

...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

Autor tematu
poranna_kawa
30
Posty: 31
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 11:44
Krótko o sobie: Matka, żona i kobieta...jakich mało :D
Ulubiony Alkohol: Śliwowica, likier wiśniowy
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Post autor: poranna_kawa »

Witam, chciałam się dzisiaj od was dowiedzieć których drożdży używać, żeby mój nastaw (80 wody->24kg cukru->jakiś owoc do smaku) był możliwie szybko przerobiony i żeby nie śmierdział drożdżami, bo tego nie lubimy. Zwylke używałam 1 paczkę t3 na w/w nastaw, ale długo schodzi, ale też nie śmierdzi. Czym to przyspieszyć?
Znalazłam ostatnio Cobra 6, niby mocne i nawet na 500 l, ale jak ze smakiem? Czy to byłby dobry wybór?

Sprzet pot-still z deflegmatorem szklanym. Chodzi mi o 1 przepsocenie.
Hop siup, cztery baby, osiem dup!
合一個字,四個寶寶,8個屁股!
هوب كلمة واحدة، وأربعة أطفال، 8 الحمار!
alembiki
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Które drożdże najmniej śmierdzą a szybko pracują? Nastaw 120l

Post autor: radius »

SPIRITUS FLAT UBI VULT

lenartm
Re: Które drożdże najmniej śmierdzą a szybko pracują? Nastaw 120l

Post autor: lenartm »

Ja natomiast mam zaufanie do tych, destylat jest faktycznie delikatny i nie ma mowy o zapaszku i smaku drożdzaków.
http://allegro.pl/drozdze-alcotec-24-tu ... 86049.html
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Które drożdże najmniej śmierdzą a szybko pracują? Nastaw 120l

Post autor: Partyzant »

Jeśli chcesz mieć coś bardziej konkretnego to trzeba psocić dwa razy, za drugim razem leci dożo szybciej no i jakość też jest zadowalająca.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!

kobuszki
100
Posty: 102
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 19:20
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Które drożdże najmniej śmierdzą a szybko pracują? Nastaw 120l

Post autor: kobuszki »

Witam
Twój problem to: 1.szybko 2.nastaw nie śmierdział drożdżami
ad.1 Nie da się szybko przerobić 24kg cukru w nastawie stosując 1 paczkę drożdży gorzelnianych.Podziel 24kg na trzy jednoczesne nastawy po 8kg cukru/jedna paczka drożdzy każdy.Do każdego z nich dodaj małą 70g puszkę przecieru pomidorowego.Twoje drożdże T3 są na 6/7kg cukru ale z 8kg + przecier pomidorowy jako dopalacz i pożywka też sobie szybko poradzą.
ad2. Sama sobie odpowiedziałaś pisząc jedna paczka T3/24kg cukru długo schodzi,ale też nie śmierdzi,czyli jesteś z tych drożdży zadowolona.Podział nastawu z 24kg na 3 nastawy po 8kg cukru każdy da podobny efekt zapachowy.
Zmiana drożdży na inne (u ciebie Cobra6 nawet na 500ltr) to zły kierunek rozumowania wg
mnie jeżeli chodzi o czas fermentacji.
pozdrawiam

vavamuffin
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 12 sie 2010, 16:53
Re: Które drożdże najmniej śmierdzą a szybko pracują? Nastaw 120l

Post autor: vavamuffin »

Ja tak poza tematem;
"Uwaga: ze względu na bardzo burzliwy przebieg fermentacji, ważne jest, aby zapewnić wystarczającą ilość miejsca w fermentatorze - najlepiej, aby na 25 litrów nastawu przeznaczyć pojemnik fermentacyjny 30 litrów. Pokrywa pojemnika musi zostać położona luźno, w żadnym wypadku niedociśnięta.
W przypadku korzystania z balonu nie należy używać rurki fermentacyjnej ani korka." Czyli jak?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Które drożdże najmniej śmierdzą a szybko pracują? Nastaw 120l

Post autor: radius »

Normalnie :)
Jeżeli używasz fermentatora to pokrywę kładziesz luźno bez szczelnego zamknięcia a jeśli balonu, to szyjkę owijasz luźną gazą żeby nic do środka się nie dostało i... po kłopocie.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Które drożdże najmniej śmierdzą a szybko pracują? Nastaw 120l

Post autor: Brzydal »

poranna_kawa pisze: Sprzet pot-still z deflegmatorem szklanym. Chodzi mi o 1 przepsocenie.
Na tym sprzęcie nie da się uzyskać nie śmierdzącego wyrobu (ed. mod. za pierwszym razem). Podobnie z drożdżami dając im do przerobu 3x więcej niż norma też należy dać im czas na prace. Jak w życiu by było przyjemnie potrzebny jest czas. Sugerował bym użycie glukozy np tu można nabyć w dobrej cenie http://www.destylacja-destylatory.pl/glukoza-c-5.html


PS
(ed. mod. za pierwszym razem)
Ani za drugim, ani za trzecim z pot- still'a zawsze będzie zionęło. Po to wymyślono rektyfikacje ;)
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Które drożdże najmniej śmierdzą a szybko pracują? Nastaw 120l

Post autor: Wald »

Nad gustami nie zwykłem dyskutować. Jeśli nie tolerujesz żadnych posmaków w destylacie ja to rozumie. Proszę zrozum tak samo innych, którym odpowiada oprócz smaku i aromatu owoców, ten posmak winiaku czy brandy. Właśnie dlatego ośmieliłem się dopisać, że smród jest za pierwszym razem, bo i ja również to tak odbieram. Za drugą, czy jeszcze kolejną destylacją uzyskujemy co raz to lepszy wyrób. Wyborny calvados, pyszna śliwowica lub damska z truskawek. Polecam.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”