Destylacja surówki z dodatkiem owoców cytrusowych.

Podstawowe uwagi, spostrzeżenia i pomysły dotyczące procesu.
Awatar użytkownika

Autor tematu
leon996
30
Posty: 37
Rejestracja: niedziela, 14 cze 2009, 13:35
Ulubiony Alkohol: piwko i swoje produkty
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: na wschód od warszawy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: leon996 »

Witam wszystkich.
Myślę od paru dni o tym, żeby dodać do surówki cytryn pokrojonych w plasterki i pozostawić to na parę dni do naciągniecia, a następnie przedestylować na kolumnie nie ocieplonej z zewnątrz, ale bez żadnego wypełnienia i bez refluxu, tak żeby mi pozostał smak cytrynek. Co wy na to, może ktoś juz coś takiego robił? Nie chce popsuć sobie destylatu!!
A może surówkę przedestylować bez niczego, a później zrobić olejek eteryczny "destylując" same cytryny a następnie to wszystko zmieszać??
Poradzcie koleżanki i koledzy:)
Pozdrawiam Leon!!!
alembiki
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Destylacja surówki z dodatkiem owoców cytrusowych.

Post autor: Kucyk »

Może tak na rozgrzewkę proponuję temat: http://alkohole-domowe.com/forum/skorki ... h-t25.html
Awatar użytkownika

Autor tematu
leon996
30
Posty: 37
Rejestracja: niedziela, 14 cze 2009, 13:35
Ulubiony Alkohol: piwko i swoje produkty
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: na wschód od warszawy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Destylacja surówki z dodatkiem owoców cytrusowych.

Post autor: leon996 »

Studiowałem ten temat i nawet dodawałem cytryny do drugiej destylacji ale tak jak tam jest opisane, smak był wyczuwalny tylko w początkowych litrach. W odstojnik nie wsadzę skórek, bo go nie mam. Mógł bym umieścić w szczycie kolumny przy ujściu par do chłodnicy ale musiałbym to jakoś tam umocowac, żeby nie spadło i nie zatkało mi kega, najlepsza była by jakaś siatka ale nie wiem jaka sie do tego nadaje. Pomyślałem, że jak owoce posiedzą w surowce dłużej to może ten smak bedzie bardziej wyczuwalny.
Ps. Kolego Kucyk, co sądzisz o olejku eterycznym z samych cytryn??
Pozdrawiam Leon!!!
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Destylacja surówki z dodatkiem owoców cytrusowych.

Post autor: Calyx »

Leon996, smaku cytrynowego z samych skórek to raczej w procesie destylacji
nie uda się osiągnąć. Musiałbyś zrobić cytrynówkę.
Zapach przejdzie zarówno wtedy gdy wpakujesz skórki do gara,
jak i do rury kolumny. W rurze możesz je zablokować jednym zmywakiem na dole.
Aromat skórki cytrusów oddają bardzo dobrze podczas maceracji.
Wystarczy skroić cieniutką skórkę, bez białego albedo i kilka dni pomoczyć
w psocie. Dla smaku trzeba jednak dodać soku.
Czytałem też gdzieś o metodzie wyciskania skórek bezpośrednio do wódeczki.
Można też metodą Cafekota zmacerować skórkę cytryny w spirytusie
i traktować go jako zaprawkę.

Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika

Autor tematu
leon996
30
Posty: 37
Rejestracja: niedziela, 14 cze 2009, 13:35
Ulubiony Alkohol: piwko i swoje produkty
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: na wschód od warszawy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Destylacja surówki z dodatkiem owoców cytrusowych.

Post autor: leon996 »

Moim celem jest czysta psota o smaku cytrynowym, taka jaką można kupić w sklepach czyli: czysta, bez żadnego kwaśnego smaku, tylko żeby było czuć cytrynę. Spróbuje przedestylować ze 2 kg cytryn aby uzyskać sam ekstrakt zapachowy i tym zaprawię psotę. Co z tego wyjdzie to opisze na forum:)
Pozdrawiam Leon!!!
Awatar użytkownika

mario_
150
Posty: 190
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 09:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
Status Alkoholowy: Destylator
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Destylacja surówki z dodatkiem owoców cytrusowych.

Post autor: mario_ »

Ja zrobiłem cukrówkę ze skórkami pomarańczy. Po pierwszym tłoczeniu, wrzuciłem do destylatu kilka skórek (około 5litrów destylatu, skórka z jednej pomarańczy). Stało to tydzień i następnie "pojechałem" drugi raz, gotując to razem ze skórkami. Aromat był bardzo wyczuwalny, aż za bardzo. Więcej tego nie powtórze. Wydaje mi się że tydzień to za długo, za dużo aromatów przeszło do płynu.
Na pomysł gotowania (drugiego) ze skórkami wpadłem dlatego że nie miałem innych "wrzennych" gadżetów.
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Destylacja surówki z dodatkiem owoców cytrusowych.

Post autor: klodek4 »

Tak mocno odgrzeję ten temat!!!
Mario!!!! napisz jakie wnioski wysnułeś z prób tego typu, minęło troszkę czasu a ten temat mocno mnie interesuje!!! robiłeś jakieś inne eksperymenty, opisz coś, pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:
Awatar użytkownika

mario_
150
Posty: 190
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 09:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
Status Alkoholowy: Destylator
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Destylacja surówki z dodatkiem owoców cytrusowych.

Post autor: mario_ »

Trochę Cię rozczaruję bo od tego czasu nie robiłem cukrówki (same owocowe a w sezonie wiosennym gdy owoców brak - rum). Ale w najbliższą wiosnę powrócę do tematu cukrówek. Jako że, mam pot-stilla planuję "pojechać" 3 razy a po drugim razie zaprawić kilka baniaczków a to skórką cytrynową/limonkową oraz jałowcem lub anyżkiem (uwielbiam ouzo). Niech to postoi tydzień/dwa i przegotować trzeci raz.
Wtedy wrzucałem skórki pomarańczowe ale obierane rękoma, razem z tym białym środkiem. Aromat był bardzo mocno wyczuwalny i mojej żonie nie pasował. Jednakże żadna próbka się nie zachowała abym Ci teraz opisał jak czas wpłynął na trunek. :D
Wnioski?
- może było tych skórek za dużo, może trzeba było delikatnie obrać?
- może powinienem był się pobawić z dosładzaniem miodem/karmelem?
- może jakieś rodzynki na 2 tygodnie dodać?
- fakt jest taki, że gotując na pot-stillu nie było czuć drożdży :)
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner

arturo278
50
Posty: 67
Rejestracja: piątek, 20 lis 2009, 19:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: psota browar i naleweczka dobra :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Re: Destylacja surówki z dodatkiem owoców cytrusowych.

Post autor: arturo278 »

Witam psotną brać :) z moich doświadczeń mogę dodać ,że cała cytryna na na 5L litrów psoty tak 50volt to trochę dużo było. Cytrynka tak dobę sie macerowała. Limonka mam miłe wspomnienia :ok: z ostatniego sylwka :D fakt na spirycie była ale szło lekko :mrgreen: co do przepisu musiał bym zasięgnąć języka :lol:.
Kto nie dąży do rzeczy nie możliwych nigdy nich nie osiągnie
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Destylacja surówki z dodatkiem owoców cytrusowych.

Post autor: klodek4 »

Troszkę zboczę od cytrusów bo surówkę po pierwszym gonieniu /około 77%/ zalałem truskawki i osobno owoce granatu, jak myślisz ile powinienem to macerować aby smak był wyczuwalny /oczywiście potem rurki/, zastosowałem takie proporcje - 2 litry surówy i 1,5 kg truskawy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie o destylacji”