Destylacja surówki z dodatkiem owoców cytrusowych.
-
Autor tematu - Posty: 37
- Rejestracja: niedziela, 14 cze 2009, 13:35
- Ulubiony Alkohol: piwko i swoje produkty
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: na wschód od warszawy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Witam wszystkich.
Myślę od paru dni o tym, żeby dodać do surówki cytryn pokrojonych w plasterki i pozostawić to na parę dni do naciągniecia, a następnie przedestylować na kolumnie nie ocieplonej z zewnątrz, ale bez żadnego wypełnienia i bez refluxu, tak żeby mi pozostał smak cytrynek. Co wy na to, może ktoś juz coś takiego robił? Nie chce popsuć sobie destylatu!!
A może surówkę przedestylować bez niczego, a później zrobić olejek eteryczny "destylując" same cytryny a następnie to wszystko zmieszać??
Poradzcie koleżanki i koledzy:)
Myślę od paru dni o tym, żeby dodać do surówki cytryn pokrojonych w plasterki i pozostawić to na parę dni do naciągniecia, a następnie przedestylować na kolumnie nie ocieplonej z zewnątrz, ale bez żadnego wypełnienia i bez refluxu, tak żeby mi pozostał smak cytrynek. Co wy na to, może ktoś juz coś takiego robił? Nie chce popsuć sobie destylatu!!
A może surówkę przedestylować bez niczego, a później zrobić olejek eteryczny "destylując" same cytryny a następnie to wszystko zmieszać??
Poradzcie koleżanki i koledzy:)
Pozdrawiam Leon!!!
-
- Posty: 1704
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Destylacja surówki z dodatkiem owoców cytrusowych.
Może tak na rozgrzewkę proponuję temat: http://alkohole-domowe.com/forum/skorki ... h-t25.html
-
Autor tematu - Posty: 37
- Rejestracja: niedziela, 14 cze 2009, 13:35
- Ulubiony Alkohol: piwko i swoje produkty
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: na wschód od warszawy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Destylacja surówki z dodatkiem owoców cytrusowych.
Studiowałem ten temat i nawet dodawałem cytryny do drugiej destylacji ale tak jak tam jest opisane, smak był wyczuwalny tylko w początkowych litrach. W odstojnik nie wsadzę skórek, bo go nie mam. Mógł bym umieścić w szczycie kolumny przy ujściu par do chłodnicy ale musiałbym to jakoś tam umocowac, żeby nie spadło i nie zatkało mi kega, najlepsza była by jakaś siatka ale nie wiem jaka sie do tego nadaje. Pomyślałem, że jak owoce posiedzą w surowce dłużej to może ten smak bedzie bardziej wyczuwalny.
Ps. Kolego Kucyk, co sądzisz o olejku eterycznym z samych cytryn??
Ps. Kolego Kucyk, co sądzisz o olejku eterycznym z samych cytryn??
Pozdrawiam Leon!!!
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Destylacja surówki z dodatkiem owoców cytrusowych.
Leon996, smaku cytrynowego z samych skórek to raczej w procesie destylacji
nie uda się osiągnąć. Musiałbyś zrobić cytrynówkę.
Zapach przejdzie zarówno wtedy gdy wpakujesz skórki do gara,
jak i do rury kolumny. W rurze możesz je zablokować jednym zmywakiem na dole.
Aromat skórki cytrusów oddają bardzo dobrze podczas maceracji.
Wystarczy skroić cieniutką skórkę, bez białego albedo i kilka dni pomoczyć
w psocie. Dla smaku trzeba jednak dodać soku.
Czytałem też gdzieś o metodzie wyciskania skórek bezpośrednio do wódeczki.
Można też metodą Cafekota zmacerować skórkę cytryny w spirytusie
i traktować go jako zaprawkę.
Pozdrawiam Calyx
nie uda się osiągnąć. Musiałbyś zrobić cytrynówkę.
Zapach przejdzie zarówno wtedy gdy wpakujesz skórki do gara,
jak i do rury kolumny. W rurze możesz je zablokować jednym zmywakiem na dole.
Aromat skórki cytrusów oddają bardzo dobrze podczas maceracji.
Wystarczy skroić cieniutką skórkę, bez białego albedo i kilka dni pomoczyć
w psocie. Dla smaku trzeba jednak dodać soku.
Czytałem też gdzieś o metodzie wyciskania skórek bezpośrednio do wódeczki.
Można też metodą Cafekota zmacerować skórkę cytryny w spirytusie
i traktować go jako zaprawkę.
Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
-
Autor tematu - Posty: 37
- Rejestracja: niedziela, 14 cze 2009, 13:35
- Ulubiony Alkohol: piwko i swoje produkty
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: na wschód od warszawy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Destylacja surówki z dodatkiem owoców cytrusowych.
Moim celem jest czysta psota o smaku cytrynowym, taka jaką można kupić w sklepach czyli: czysta, bez żadnego kwaśnego smaku, tylko żeby było czuć cytrynę. Spróbuje przedestylować ze 2 kg cytryn aby uzyskać sam ekstrakt zapachowy i tym zaprawię psotę. Co z tego wyjdzie to opisze na forum:)
Pozdrawiam Leon!!!
-
- Posty: 190
- Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 09:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
- Status Alkoholowy: Destylator
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Destylacja surówki z dodatkiem owoców cytrusowych.
Ja zrobiłem cukrówkę ze skórkami pomarańczy. Po pierwszym tłoczeniu, wrzuciłem do destylatu kilka skórek (około 5litrów destylatu, skórka z jednej pomarańczy). Stało to tydzień i następnie "pojechałem" drugi raz, gotując to razem ze skórkami. Aromat był bardzo wyczuwalny, aż za bardzo. Więcej tego nie powtórze. Wydaje mi się że tydzień to za długo, za dużo aromatów przeszło do płynu.
Na pomysł gotowania (drugiego) ze skórkami wpadłem dlatego że nie miałem innych "wrzennych" gadżetów.
Na pomysł gotowania (drugiego) ze skórkami wpadłem dlatego że nie miałem innych "wrzennych" gadżetów.
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner
- William Faulkner
-
- Posty: 190
- Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 09:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
- Status Alkoholowy: Destylator
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Destylacja surówki z dodatkiem owoców cytrusowych.
Trochę Cię rozczaruję bo od tego czasu nie robiłem cukrówki (same owocowe a w sezonie wiosennym gdy owoców brak - rum). Ale w najbliższą wiosnę powrócę do tematu cukrówek. Jako że, mam pot-stilla planuję "pojechać" 3 razy a po drugim razie zaprawić kilka baniaczków a to skórką cytrynową/limonkową oraz jałowcem lub anyżkiem (uwielbiam ouzo). Niech to postoi tydzień/dwa i przegotować trzeci raz.
Wtedy wrzucałem skórki pomarańczowe ale obierane rękoma, razem z tym białym środkiem. Aromat był bardzo mocno wyczuwalny i mojej żonie nie pasował. Jednakże żadna próbka się nie zachowała abym Ci teraz opisał jak czas wpłynął na trunek.
Wnioski?
- może było tych skórek za dużo, może trzeba było delikatnie obrać?
- może powinienem był się pobawić z dosładzaniem miodem/karmelem?
- może jakieś rodzynki na 2 tygodnie dodać?
- fakt jest taki, że gotując na pot-stillu nie było czuć drożdży
Wtedy wrzucałem skórki pomarańczowe ale obierane rękoma, razem z tym białym środkiem. Aromat był bardzo mocno wyczuwalny i mojej żonie nie pasował. Jednakże żadna próbka się nie zachowała abym Ci teraz opisał jak czas wpłynął na trunek.
Wnioski?
- może było tych skórek za dużo, może trzeba było delikatnie obrać?
- może powinienem był się pobawić z dosładzaniem miodem/karmelem?
- może jakieś rodzynki na 2 tygodnie dodać?
- fakt jest taki, że gotując na pot-stillu nie było czuć drożdży
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner
- William Faulkner
-
- Posty: 67
- Rejestracja: piątek, 20 lis 2009, 19:22
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: psota browar i naleweczka dobra :)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Re: Destylacja surówki z dodatkiem owoców cytrusowych.
Witam psotną brać z moich doświadczeń mogę dodać ,że cała cytryna na na 5L litrów psoty tak 50volt to trochę dużo było. Cytrynka tak dobę sie macerowała. Limonka mam miłe wspomnienia z ostatniego sylwka fakt na spirycie była ale szło lekko co do przepisu musiał bym zasięgnąć języka .
Kto nie dąży do rzeczy nie możliwych nigdy nich nie osiągnie
-
- Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 64 razy
- Kontakt:
Re: Destylacja surówki z dodatkiem owoców cytrusowych.
Troszkę zboczę od cytrusów bo surówkę po pierwszym gonieniu /około 77%/ zalałem truskawki i osobno owoce granatu, jak myślisz ile powinienem to macerować aby smak był wyczuwalny /oczywiście potem rurki/, zastosowałem takie proporcje - 2 litry surówy i 1,5 kg truskawy.