Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Postanowiłem wstąpić w wasze szeregi głównie z ciekawości.
Zmajstrowałem sobie taki oto sprzęt: ** Kuchenka elektryczna z termostatem(niestety?), powszechnie używana w kuchni, moc 2200W max ** Szybkowar aluminiowy 11l (nie za dużo?) ** Odstojnik szklany (tylko wkurza) - wysokość całkowita - 32 cm, ** Deflegmator szklany - wysokość całkowita - 30 cm - wysokość wypełnienia - 22 cm ** Chłodnica szklana - spiralna (szkło SIMAX) - długość całkowita - 42 cm, - długość płaszcza wodnego - 30 cm, - ilość zwoi - ok 18 szt
Właśnie klaruje mi się Coobra24 z pomocą TurboKlar'u24, to będzie pierwsza normalna destylacja. Próbowałem przedestylować wcześniej skwaśniałe piwo - nie róbcie tego Jak mam umyć po takiej smrodliwej destylacji ten sprzęt? Jakbym przedestylował dwa litry wody to się wyczyści? Czy jest w ogóle sens to myć?
Proszę o odpowiedzi i recenzje;)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Kuchenka elektryczna z termostatem(niestety?), powszechnie używana w kuchni, moc 2200W max
Jak będziesz jechał na termostacie to tylko będziesz się wku...rzał. Albo obejście termostatu, albo kuchenka bez i regulator napięcia.
Cytuj:
Szybkowar aluminiowy 11l (nie za dużo?)
Jak hobby ci się spodoba to na pewno będzie ci brakować pojemności.
Cytuj:
Odstojnik szklany (tylko wkurza)
Wywal, do niczego nie jest ci potrzebny
Cytuj:
Deflegmator szklany - wysokość całkowita - 30 cm
Mógłby być dłuższy - 50cm
Na zdjęciu widać, że wylot par z szybkowaru jest oryginalny. To zbyt mała średnica. Koledzy, którzy pracują na szybkowarach, przerabiają ten wylot na 1/2" i deflegmator umieszczają bezpośrednio nad nim aby flegma mogła swobodnie spływać.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
No to pochwalę się wynikami pierwszgo prawdziewgo psocenia wyżej wspomnianego nastawu cukrowego.
Chciałbym przedstawić mój sposób pędzenia. Proszę o skorygowanie moich błędów.
Nastaw 13vol - ok10l 12:10 - kuchenka na pełną moc 2200W 12:50 - pojawiają się pierwsze krople w temperaturze 84C, przełączam kuchenkę. pierwsze 30ml capi jak szatan -> zlew następne 20ml capi coś jakby octem -> zlew 85C - jeszcze śmierdzi ale po chwili czuć etanol (pomierzyłem aerometrem 80vol), więc zbieram do butelki. Od tej pory napełniłem 1,2l śmierdzącego destylatu 75vol 19:00 - termometr wskazuje 91C więc pobieram serce, nakapało 0,9l 55vol, śmierdzi tak samo 95C - pobieram pogon 20vol -> dodaj do następnego nastawu.
W sumie wydajność mnie pozytywnie zaskoczyła, 1) Czy procedurę przeprowadziłem poprawnie? 2) Czy ten smród jest naturalny? 3) Wczoraj wymieszałem powstały produkt i dodałem pół łyżeczki sody oczyszczonej, czy to poprawi jakość destylatu? 4) Teoretycznie (wg pierwsze-kroki-w-destylacji.html ) nastaw 13vol powinien zacząć skraplać się przy temperaturze 91,3C i w proporcji 60vol etanolu do wody. Skąd rozbieżności, czyżby tak dużo daje mini-refluks w postaci deflegmentatora?
Nigdy nie używałem odstojnika, ale doskonale pamiętam post Zygmunta. Skrapla się w nim śmierdzący przedgon. To normalne bo na początku jest zimny i działa jak chłodnica. Później w procesie destylacji powoli się rozgrzewa, oddając stopniowo uzbierane smrody. Wywal go i spróbuj co Ci wyjdzie. O psotnikach usuwających odstojniki czytałem, nie znalazłem nic od tych co go zamontowali jako dodatek i są zadowoleni z jakości destylatu. Poczytaj o podobnych sprzętach szybkowar-pierwszy-sprzecik-t4795.html Uwagi zastosuj u siebie.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Jak i tak dodałeś sodę, to przegotuj to drugi raz bez odstojnika.
W sprawie procentów- pary z kotła zaczynają wylatywać wcześniej, niż na wykresie- bo pamiętaj, że nastaw to nie tylko czyściutki etanol w roztworze wodnym, tylko cała masa rożnych substancji. No i niektóre z tych substancji (nazwijmy je zgrubnie przedgonem- chociaż przy pot-stillu to nie prawda, bo niektóre z tych substancji lecą też później niż na początku) maja niższą niż etanol temperaturę parowania. Co za tym idzie- mniejsza gęstość. A nasze aerometry nie są świadome co mierzą- je obchodzi tylko gęstość. Więc nie dziwota, że "dobry" przedgon potrafi pokazać wskazanie rzędu 102%... Do tego dochodzi jeszcze niedoskonałość przyrządu (co w przypadku biowinu nazwałbym po prostu permanentną fuszerką wykonania).
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
A czy proces przeprowadziłem w miarę poprawnie? @Zygmunt, więc powiadasz, że to nie alkohol, a śmieci zafałszowują wynik pomiaru aerometrem.. A czy nie możliwe jest, ażeby mój deflegmator dawał mi tak ładny refluks ?
Odstojnika nie wyrzucam.. przerabiam na dodatkowy deflegmator z wypełnieniem miedzianym <hell yeahh>
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości