Witam. Od czego zależy % psoty ? Od nastawu i jego ilości, cukru, czy od procesu destylacji ? Słyszę, że psota wychodzi wam ok80% a mi max 65 na starcie i nie wiem gdzie leży przyczyna?
Ostatnio edytowano czwartek, 5 sty 2012, 14:28 przez Qba, łącznie edytowano 2 razy
Bardzo niestarannie napisany post, następny taki nie przejdzie
Najpierw napisz jak wygląda twój destylator. Masz max 65% wiec masz post-still czyli klasyczny sprzęt typu zbiornik-chodnica. Jakbyś uzyskany urobek rozcieńczył do ok 40% i przedestylował to by wyszło ok max 75%. a po ponownym powyżej 80%. Jeżeli byś przed chłodnicą umieścił deflegmator to za pierwszym razem uzyskał byś 80% lub więcej.
Ja mam kega 30l i za nim 2 odstojniki połączone miedzianymi rurkami a za nimi sylikonowy wężyk połączony z chłodnicą szklaną. 65% leci mi dopiero na końcu a na początku nawet 85% już za pirwszą destylacją. 15 litrów nastawu destyluje ponad 4 godziny
Tutaj wiele osób ma uczulenie na odstojniki. Po prostu ich nie tolerują. Są inne patenty na zastąpienie odstojników które powodują straty na %(np. deflegmator) Co robisz z zawartością zgromadzoną w nich?
Dużo cukru dałem (14 kg) na paczkę t48 i 35 H2O?. Początkowe BLG było ok 25
Coś kiepski ten cukierek, bo przy proporcjach 14kg cukru + 45L wody -> BLG powinno wynosić 23-24. Za dużo cukru lub za mało wody dałeś na starcie. Druga sprawa, to dobrze jest przy zwiększonej ilości składników na 1 paczkę drożdży, aby kontrolować pH i ilość pożywki - dodać np 100g koncentratu lub pożywki + kw. cytrynowego.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości