Jeśli ma być produkcja masowa to dobry pomysł z 2 kegami, a jak na własne potrzeby to jeden keg wystarczy w zupełności. Ja mam keg 50L i na dzień spokojnie można wyciągnąć 10n L psoty.
Ja mam keg 50L i na dzień spokojnie można wyciągnąć 10n L psoty.
Rozumie, że w dwóch procesach czyli 2x50l. Ile trwa proces? Jaka wydajność l/h u kolegi i psoty wartość procentowa. Co do dwóch kegów ciekawi mnie ten temat jako oszczędność czasu. Jeden proces ażeby psoty na jakiś czas starczyło.
U mnie w pierwszym psoceniu proces trwał ok 5 godzin w jeden dzień trudno wyrobić się z dwoma kegami więc rozdzielam na dwa dni. Surówkę 60% z dwóch procesów rozcieńczam do 40% i destylacja trwa ok 9 godzin. Przez większość procesu odbieram 90% ,po rozcieńczeniu do 50% wychodzi 20 l.
Każdy sposób jest dobry tylko żeby był skuteczny. Moja pierwsza aparatura to kolumna. Ja bym był bardziej przekonany do przeprowadzenia procesu na gotowo na raz. Myślę, że to mniej kłopotliwe. Temat mnie interesuje i zbieram informacje bo stałem się posiadaczem kega50l tylko, że w gumie. Tak myślę może podpiąć go do układu nie duży koszt, a jest to możliwe tylko czy warto? Jakie są plusy, a jakie minusy 2x50l?
Ostatnio edytowano niedziela, 18 wrz 2011, 21:48 przez Wald, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości