Nie radzę stosowania mosiądzu ponieważ są stopy mosiądzu z ołowiem, z manganem z antymonem i kto wie jeszcze z czym... Nie wiem jak takie stopy reagują z gorącym alkoholem ale można założyć że mogą go rozpuszczać i może tworzyć jakieś koloidy, które fruwają jak śnieg.
Zmywak może brzmi niemiło ale to wypełnienie jest sprawdzone przez wielu i 'siedzi' w dzesiątkach tysięcy aparatów - w moim też. s/s to mój wybór. Należy tylko upewnić się że zmywaki są ze stali nierdzewnej (kupić jeden, pogotować w soli czy occie). Nawet niektóre tzw. zmywaki miedziane to bujda bo są ze zwykłej stali i są pokryte miedzią (to takie śmieci z Chin) są przynajmniej u nas.
Juliusz
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Butelka Bahia 350 ml Wspaniała wysoka butelka ozdobna do nalewek. Cena: 16,99 zł
Promocja: 14,99 zł
Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Dzięki bardzo za szybkie odpowiedzi, ostatecznie rezygnuję z mosiądzu. Dzisiaj trafiłem na sklep gdzie były polskie zmywaki, zakupiłem jeden i już siedzi w solance, zobaczymy ile są warte. proszę jeszcze o info jak zamontować sondę od termometru w głowicy. Czy trzeba wspawać kawałek zaślepionej rurki w której potem należy umieścić ową sondę czy jest jakiś inny sposób? No bo w takim przypadku to wskazania mogą być nieco przekłamane ze względu na pewną izolację (po trochu stal i powietrze).
______________________________________________________________________ "...trzeba jeszcze dobry przepis znać, żeby skutek był"
Witam, chciałbym przedstawić nieco odmienny podział w sferze destylacji, a mianowicię 1 - destylacja prosta, czyli skraplamy i odbieramy wszystko co nam z kotła wyparuje. 2 - destylacja wielokrotna (zwana rektyfikacją), czyli odbieramy część skroplonych oparów, reszta wraca do powtórnego odparowania. I nie ważne czy są to tzw. zimne palce, czy specjalna chłodnica wewnętrzna,czy deflegmator zewnętrzny, i czy tylko wypełnienie zmywakowe, a nawet (teoretycznie) pusta rura o odpowiedniej długości, gdzie będzie skraplanie na ściankach i powrót flegmy. W każdym przypadku z pkt. 2 można uzyskać 95% spirytus, tylko w różnym czasie.I na odwrót z "wysokopółkowej" kolumny uzyskamy niskoprocentowy destylat sterując odpowiednio refluksem. Na wyspecjalizowanej aparaturze prowadząc nieumiejętnie proces uzyskamy marne wyniki, a na najprostszej umiejętnie doskonałę. Dobra aparatura jedynie ulatwia nam zadanie. Pozdrawiam longink1.
Mam jeszcze takie pytanie. Już wiem że kolumna fi50mm powinna być wypełniona na ok. 900mm. A na jaką wysokość wypełniona powinna być kolumna fi70mm, na taką samą czy może być niższa, czy musi być wyższa.
...kolumna fi50mm powinna być wypełniona na ok. 900mm. A na jaką wysokość wypełniona powinna być kolumna fi70mm...
Minimalne wypelnienie kolumny fi 50 to wlasnie 900mm, max zas to 1250.. Przy fi 70 minimalna wys. wypelnienia to 1260 zas max 1750. Mniejsze wysokosci dadza nizszy %, wyzsze beda wymagaly zbyt wiele energii. Tyle teoria, praktyka weryfikuje wszystko
Pozdr. Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Dziękuje, znowu mi pomogłeś. Pytałem dlatego że sąsiad zobaczył moją kolumnę w trakcie budowy (fi50) i po moim wykładzie jaki mu dałem na jej temat postanowił przerobić swój sprzęt, a on ma wmontowane jakieś 300mm fi70 i ma zamiar dospawać, ale nie wiedziałem ile mu doradzić. Jeszcze raz dziękuję.
Witam, Kol. Calyx czy te dane pochodzą z własnego doświadczenia czy też na podstawie jakiejś publikacji, bo jeśli się mylę to mnie popraw, ale zagadnienie wygląda tak; - przekrój kolumny o fi 50 mm wynosi około 19 cm2, natomiast przekrój kolumny o fi 70 mm wynosi około 39 cm2, a więc o 50% więcej. A zatem na tej drugiej kolumnie przy dostarczeniu o 50% więcej ciepła, uzyskamy przy tej samej wysokości wypełnienia, o 50% więcej destylatu o tych samych parametrach. Jeśli natomiast ilość dostarczanego ciepła będzie na tym samym poziomie, to teoretycznie taką samą ilość destylatu o tych samych parametrach powinniśmy otrzymać z kolumny o 50% niższym wypełnieniu. A więc im szersza rura, tym większa wydajność przy tej samej wysokości. Pozdrawiam longink1.
O wysokosciach przy projektowaniu kolumny czytalem na forach homedistiler.org i homedistiler.ru i to stamtad dowiedzialem sie, ze wysokosc min to 18 x fi rury. Taka wysokosc wypelnienia ma gwarantowac odpowiednia rozdzielczosc kolumny do jej wydajnosci. Proste przeliczenie bez wbijania sie w skomplikowane wzory. Zastosowalem w praktyce i dziala wery super.
Polecam wszystkim googlowanie i kopanie po necie, jest tam naprawde max info. Warto tez czytac forum wschodnich sasiadow, oni naprawde maja niesamowite rozwiazania.
Pozdr. Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości