JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

galt
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 11:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: bimber, Absynt, piwo (koźlak)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Łódź
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: galt » środa, 27 kwie 2011, 17:10

Od kilku miesięcy przymierzam się do skompletowania zestawu ziół do kilku przepisów z książki "Domowy wyrób win" Cieślaka i już trochę się w tym zorientowałem. Galangal można znaleźć na allegro (przykładowa aukcja http://allegro.pl/alpina-galangal-galangal-inny-imbir-i1561926366.html). Co do goryczki, to nie znalazłem korzeni, więc myślę nad kupnem rośliny, na przykład tej: http://allegro.pl/goryczka-dlugolistna-roslina-o-pieknej-barwie-i1575596163.html, i wezmę z niej część korzenia.


Sklep AD poleca:
Łatwo zaskoczysz swoich przyjaciół częstując ich drinkiem o smaku gruszki. Zaprawkę wystarczy wlać do butelki 0,7 litra i dodać czystą wódkę, aby po 24 godzinach uzyskać wspaniały smak dojrzałych gruszek.
Zaprawka Paron Vodka 25 ml
Cena: 6,99 zł
Wygodna i łatwa w użyciu korkownica. Z jej pomocą z łatwością zakorkujesz wino.
Korkownica dwuramienna Portugalska
Cena: 69,00 zł
Zaprawka do sporządzenia rumu typu Jamaica.
Zaprawka Jamaica Light Rom (biały)25 ml
Cena: 6,99 zł
Esencja do zabarwiania spirytualiów. Zawartość 25ml barwnika wystarcza na 4 do 12 litrów alkoholu.
Zaprawka barwiąca do alkoholu Caramel 25ml
Cena: 7,49 zł
Worek filtracyjny wykonany jest czystej, surowej bawełny, która nie wpływa w żaden sposób na smak wina czy nalewek.
Worek do filtracji moszczu - stożek 12 litrów
Cena: 24,99 zł
Samodzielnie przyrządzisz jeden z bardziej popularnych drinków, czyli wytrawny włoski aperetif w prosty i tani sposób.
Zaprawka Red Italian Bitter Aperetif
Cena: 15,99 zł
Książka dla dzieci wydana przez Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne.
Alkohol i jego tajemnice - E.Zubrzycka
Cena: 24,90 zł
Klasyczna apteczna butelka, wspaniała oprawa naszych nalewek.
Butelka Apteczna Quadra 500 ml + korek
Cena: 13,90 zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

radius
3500
Posty: 3991
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: radius » środa, 27 kwie 2011, 17:34

Korzeń Goryczki firmy Kawon, kupisz w każdym sklepie zielarskim. Jeżeli nie, napisz to ci wyślę.
korzeń.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

matahari
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 10 sty 2011, 21:28
Krótko o sobie: MATA HARI - to zespół muzyczny z Bośni (i, oraz)
podstępna postać z historii (trochę jak alkohol)
Ulubiony Alkohol: piwo, wino,wódka tyż - he,he
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: matahari » piątek, 30 wrz 2011, 22:02

Zrobiłem próbną "żołądkową" na takim gotowcu http://zdrowenalewki.pl/p/6/29/zaprawka ... oholi.html. Co prawda nie kupowałem u JanaOkowity (Janku nie gniewaj się za korzystanie ze strony) ale tej samej firmy - Polskie Żoła.
Butla 1 L stała od czerwca do teraz z rozrobioną 1/2 porcji ziół w/g przepisu podanego na opakowaniu.
Po próbie smakowej:
- bardzo aromatyczne, ziołowe
- cholernie gorzkie, gorzki smak przychodzi po 2-3 sekundach po wypiciu
Moja opinia to dawkę podaną z opakowania "całość wsypać na 2 l wódki" można spokojnie zadać na 2.5 l i doprawiać karmelem.
Ogólnie to fajna zabawa dla mniej cierpliwych i nie mających wszystkich składników z podanych wcześniej w/g przepisu Jana Cieślaka.
Powodzenia przy dobieraniu walorów smakowych.


robjach
30
Posty: 41
Rejestracja: niedziela, 24 lip 2011, 19:05
Krótko o sobie: Amator degustator :)
Ulubiony Alkohol: Swój własny w każdej postaci
Status Alkoholowy: Psotnik
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: robjach » sobota, 1 paź 2011, 09:59

Podaj jak ten przypadek zmajstrowałeś konkretnie, jakiś przepis ??
z % pzdr --=:| robjach | :=--
... my tu gadu gadu a psota się grzeje ....

Awatar użytkownika

matahari
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 10 sty 2011, 21:28
Krótko o sobie: MATA HARI - to zespół muzyczny z Bośni (i, oraz)
podstępna postać z historii (trochę jak alkohol)
Ulubiony Alkohol: piwo, wino,wódka tyż - he,he
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: matahari » poniedziałek, 3 paź 2011, 20:37

No tak jak pisałem, robiłem z przepisu na paczce. Tam jest, że całość wsypać na 2 l wódki (ja myślę, że i 2.5 l do nie przesada) i po m-cu odcedzić. Wyszło dość gorzkie, więc dodałem na 1 l ok. łyżeczki karmelu (można więcej do własnego gustu) i pomogło.
Smacznego. ;P


b1std
20
Posty: 28
Rejestracja: piątek, 15 lut 2013, 10:06
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Przemyśl/podkarpacie wariacie
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: b1std » piątek, 27 wrz 2013, 19:49

Odgrzewam kotleta.
Drogi kolego zen42 podziel się swoim przepisem!
Będę bardzo wdzięczny gdyż jestem wielkim fanem tego napoju!


cyniek
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 15 wrz 2010, 11:52
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: cyniek » środa, 16 paź 2013, 18:51

zen42
podziel się przepisem - chętnie przetestuję
cyniek

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: gr000by » środa, 16 paź 2013, 19:04

A widzieliście może, że zen42 logował się ostatnio w marcu? Napiszcie do niego lepiej PW lub e-maila, bo jest taka możliwość, to łatwiej uzyskacie odpowiedź.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


b1std
20
Posty: 28
Rejestracja: piątek, 15 lut 2013, 10:06
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Przemyśl/podkarpacie wariacie
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: b1std » czwartek, 31 paź 2013, 07:54

Przeciez napisał:

zen42 pisze:Witam wszystkich.
Gorzka żołądkowa według mnie i innych co pili ten super specyfik.
1. Karmel z cukru -kilka łyżeczek cukru, ogień, woda itd. chyba każdy wie jak się to robi. Warunek tylko jeden, żeby nie był cukier zbyt przypalony bo będzie karmel gorzkawy.
2. Zaprawa ziołowa do wermutu z Biowinu do win czerwonych, ja kupiłem w OBI. Dwie setki spirytusu plus zioła i niech postoi kilka dni.
3. Po kilku dniach jak zioła są ok bierzemy 210 ml spirytusu, ok 80 ml karmelu (to zależy od tego jak słodki jest karmel) i trzy łyżeczki od herbaty wywaru z ziół (tutaj też nie ma żelaznej reguły, można jedną mniej lub więcej ,ja wlewam trzy) i dolewamy 210 ml wody.
W sumie daje to nam 0,5 litra pysznej czterdziestoprocentowej wódeczki pod warunkiem, że spirytus ma minimum 95 procent.
4. Do konsumpcji nadaje się po kilkunastu minutach, najlepiej schłodzona.
5. Nie róbcie zapasów, bo po kilku dniach- bynajmniej u mnie tak się dzieje staje się mało słodka.
P.S.
Sorki, że może napisałem niezbyt składnie, ale mam mały problem, bo moja klawiatura nie pisze wszystkich polskich znaków. Nie stawia mi małej kreseczki nad literą c i musiałem tak budować zdania, aby to nieszczęsne c z kreseczką do góry nie występowało, bo kolega Kucyk już raz mojego posta na temat gorzkiej żołądkowej odrzucił. Ale włosów z głowy z tego powodu rwał nie będę.
Pozdrawiam i życzę smacznego.

Awatar użytkownika

cafekot
200
Posty: 219
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 14:34
Krótko o sobie: Piwo, wino, psota, ser, chlebek - a przede wszystkim las.
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: cafekot » poniedziałek, 9 gru 2013, 21:58

Od dawna zabierałem się za Cieślakowe gorzkie wódki, barierą zawsze było zebranie wszystkich przypraw.
Wystarczyło trochę determinacji i udało mi się zebrać takie surowce :
- kolendra
- kardamon zielony
-kardamon czarny
- gałka
- galangal
-pomarańcza niedojrzała
- skórki suszone pomarańczowe
-skórki suszone cytrynowe
- mięta
- goryczka
-cynamon cejloński
-cynamon chiński kasaja
-arcydzięgiel
-kozłek
- pieprz długokłosy
-pieprz kubebowy
-kurkuma
-liść limonki
-anyż gwiaździsty
-tatarak
-piołun
-dziewanna
-papryczki habanero
-gałka kwiat
-koper włoski
-tysiącznik
-anyż
-arnika
-lawenda
-drapacz lekarski
-melisa
- kwiat lipy
nie wiem czy wszystkie dodatki wykorzystam, ale przerodziło się to w zbieractwo
brakuje mi :
- bobrek trójlistny (do kupienia)
-topolowe pączki (tylko do zebrania samemu-maj)
- fiołek korzeń ( znalazłem na ebay-Francja)
Na początek zaatakowałem dwa przepisy :
- zaprawka nr 171 (wódka gorzka - aromatyczna)
- zaprawka nr 172 (wódka żołądkowa-typu krajowego).
Co wyjdzie ?? - opiszę
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Wróć do „Przepisy Smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości