JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

galt
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 11:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: bimber, Absynt, piwo (koźlak)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Łódź
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: galt » środa, 27 kwie 2011, 17:10

Od kilku miesięcy przymierzam się do skompletowania zestawu ziół do kilku przepisów z książki "Domowy wyrób win" Cieślaka i już trochę się w tym zorientowałem. Galangal można znaleźć na allegro (przykładowa aukcja http://allegro.pl/alpina-galangal-galangal-inny-imbir-i1561926366.html). Co do goryczki, to nie znalazłem korzeni, więc myślę nad kupnem rośliny, na przykład tej: http://allegro.pl/goryczka-dlugolistna-roslina-o-pieknej-barwie-i1575596163.html, i wezmę z niej część korzenia.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

radius
4500
Posty: 4530
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: radius » środa, 27 kwie 2011, 17:34

Korzeń Goryczki firmy Kawon, kupisz w każdym sklepie zielarskim. Jeżeli nie, napisz to ci wyślę.
korzeń.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

matahari
50
Posty: 88
Rejestracja: poniedziałek, 10 sty 2011, 21:28
Krótko o sobie: MATA HARI w jęz. indonezyjskim słońce, dosł. oko dnia,
podstępna postać z historii (trochę jak alkohol)
Ulubiony Alkohol: piwo, wino,wódka tyż - he,he
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: matahari » piątek, 30 wrz 2011, 22:02

Zrobiłem próbną "żołądkową" na takim gotowcu http://zdrowenalewki.pl/p/6/29/zaprawka ... oholi.html. Co prawda nie kupowałem u JanaOkowity (Janku nie gniewaj się za korzystanie ze strony) ale tej samej firmy - Polskie Żoła.
Butla 1 L stała od czerwca do teraz z rozrobioną 1/2 porcji ziół w/g przepisu podanego na opakowaniu.
Po próbie smakowej:
- bardzo aromatyczne, ziołowe
- cholernie gorzkie, gorzki smak przychodzi po 2-3 sekundach po wypiciu
Moja opinia to dawkę podaną z opakowania "całość wsypać na 2 l wódki" można spokojnie zadać na 2.5 l i doprawiać karmelem.
Ogólnie to fajna zabawa dla mniej cierpliwych i nie mających wszystkich składników z podanych wcześniej w/g przepisu Jana Cieślaka.
Powodzenia przy dobieraniu walorów smakowych.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
https://witchbeer.pl


robjach
30
Posty: 41
Rejestracja: niedziela, 24 lip 2011, 19:05
Krótko o sobie: Amator degustator :)
Ulubiony Alkohol: Swój własny w każdej postaci
Status Alkoholowy: Psotnik
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: robjach » sobota, 1 paź 2011, 09:59

Podaj jak ten przypadek zmajstrowałeś konkretnie, jakiś przepis ??
z % pzdr --=:| robjach | :=--
... my tu gadu gadu a psota się grzeje ....

Awatar użytkownika

matahari
50
Posty: 88
Rejestracja: poniedziałek, 10 sty 2011, 21:28
Krótko o sobie: MATA HARI w jęz. indonezyjskim słońce, dosł. oko dnia,
podstępna postać z historii (trochę jak alkohol)
Ulubiony Alkohol: piwo, wino,wódka tyż - he,he
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: matahari » poniedziałek, 3 paź 2011, 20:37

No tak jak pisałem, robiłem z przepisu na paczce. Tam jest, że całość wsypać na 2 l wódki (ja myślę, że i 2.5 l do nie przesada) i po m-cu odcedzić. Wyszło dość gorzkie, więc dodałem na 1 l ok. łyżeczki karmelu (można więcej do własnego gustu) i pomogło.
Smacznego. ;P
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
https://witchbeer.pl


b1std
30
Posty: 32
Rejestracja: piątek, 15 lut 2013, 10:06
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: b1std » piątek, 27 wrz 2013, 19:49

Odgrzewam kotleta.
Drogi kolego zen42 podziel się swoim przepisem!
Będę bardzo wdzięczny gdyż jestem wielkim fanem tego napoju!


cyniek
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 15 wrz 2010, 11:52
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: cyniek » środa, 16 paź 2013, 18:51

zen42
podziel się przepisem - chętnie przetestuję
cyniek

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: gr000by » środa, 16 paź 2013, 19:04

A widzieliście może, że zen42 logował się ostatnio w marcu? Napiszcie do niego lepiej PW lub e-maila, bo jest taka możliwość, to łatwiej uzyskacie odpowiedź.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


b1std
30
Posty: 32
Rejestracja: piątek, 15 lut 2013, 10:06
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: b1std » czwartek, 31 paź 2013, 07:54

Przeciez napisał:

zen42 pisze:Witam wszystkich.
Gorzka żołądkowa według mnie i innych co pili ten super specyfik.
1. Karmel z cukru -kilka łyżeczek cukru, ogień, woda itd. chyba każdy wie jak się to robi. Warunek tylko jeden, żeby nie był cukier zbyt przypalony bo będzie karmel gorzkawy.
2. Zaprawa ziołowa do wermutu z Biowinu do win czerwonych, ja kupiłem w OBI. Dwie setki spirytusu plus zioła i niech postoi kilka dni.
3. Po kilku dniach jak zioła są ok bierzemy 210 ml spirytusu, ok 80 ml karmelu (to zależy od tego jak słodki jest karmel) i trzy łyżeczki od herbaty wywaru z ziół (tutaj też nie ma żelaznej reguły, można jedną mniej lub więcej ,ja wlewam trzy) i dolewamy 210 ml wody.
W sumie daje to nam 0,5 litra pysznej czterdziestoprocentowej wódeczki pod warunkiem, że spirytus ma minimum 95 procent.
4. Do konsumpcji nadaje się po kilkunastu minutach, najlepiej schłodzona.
5. Nie róbcie zapasów, bo po kilku dniach- bynajmniej u mnie tak się dzieje staje się mało słodka.
P.S.
Sorki, że może napisałem niezbyt składnie, ale mam mały problem, bo moja klawiatura nie pisze wszystkich polskich znaków. Nie stawia mi małej kreseczki nad literą c i musiałem tak budować zdania, aby to nieszczęsne c z kreseczką do góry nie występowało, bo kolega Kucyk już raz mojego posta na temat gorzkiej żołądkowej odrzucił. Ale włosów z głowy z tego powodu rwał nie będę.
Pozdrawiam i życzę smacznego.

Awatar użytkownika

cafekot
200
Posty: 222
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 14:34
Krótko o sobie: Piwo, wino, psota, ser, chlebek - a przede wszystkim las.
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: cafekot » poniedziałek, 9 gru 2013, 21:58

Od dawna zabierałem się za Cieślakowe gorzkie wódki, barierą zawsze było zebranie wszystkich przypraw.
Wystarczyło trochę determinacji i udało mi się zebrać takie surowce :
- kolendra
- kardamon zielony
-kardamon czarny
- gałka
- galangal
-pomarańcza niedojrzała
- skórki suszone pomarańczowe
-skórki suszone cytrynowe
- mięta
- goryczka
-cynamon cejloński
-cynamon chiński kasaja
-arcydzięgiel
-kozłek
- pieprz długokłosy
-pieprz kubebowy
-kurkuma
-liść limonki
-anyż gwiaździsty
-tatarak
-piołun
-dziewanna
-papryczki habanero
-gałka kwiat
-koper włoski
-tysiącznik
-anyż
-arnika
-lawenda
-drapacz lekarski
-melisa
- kwiat lipy
nie wiem czy wszystkie dodatki wykorzystam, ale przerodziło się to w zbieractwo
brakuje mi :
- bobrek trójlistny (do kupienia)
-topolowe pączki (tylko do zebrania samemu-maj)
- fiołek korzeń ( znalazłem na ebay-Francja)
Na początek zaatakowałem dwa przepisy :
- zaprawka nr 171 (wódka gorzka - aromatyczna)
- zaprawka nr 172 (wódka żołądkowa-typu krajowego).
Co wyjdzie ?? - opiszę
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


wawaldek11
1150
Posty: 1157
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: wawaldek11 » wtorek, 10 gru 2013, 01:51

O topolowe pączki zapytaj użytkownika paracelsuspl na portalu aukcyjnym.
Pozdrawiam,
Waldek


przemek_a1
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2013, 23:09
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: przemek_a1 » czwartek, 15 maja 2014, 22:28

cafekot pisze:Od dawna zabierałem się za Cieślakowe gorzkie wódki, barierą zawsze było zebranie wszystkich przypraw.
Wystarczyło trochę determinacji i udało mi się zebrać...
Co wyjdzie ?? - opiszę


No to chyba już przyszedł czas na opisywanie... ;-)

Awatar użytkownika

cafekot
200
Posty: 222
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 14:34
Krótko o sobie: Piwo, wino, psota, ser, chlebek - a przede wszystkim las.
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: cafekot » poniedziałek, 16 cze 2014, 08:37

Przepraszam za tak późną odpowiedź - ale byłem odcięty od internetu .
Degustacji i ocenie (kilku osobowej) poddane zostały trzy gorzkie wódki, wykonane wg przepisów Jana Cieślaka :
1. wódka gorzka przepis nr 171
2. wódka gorzka typu krajowego - przepis nr 172
3. żołądkowa specjalna (wg Rollera) - przepis nr 178

Jedynka - wyraźny, bogaty ziołowy smak z lekką goryczką - opinie były takie, że w porównaniu do sklepowej gorzkiej żołądkowej jest bardziej złożona w smaku ale i bardziej wyrazista (mocniejsza) w aromacie i smaku - dla niektórych było to na plus dla innych na minus.

Dwójka - gorzka bez głębokich i zawiłych nut, dobra ale prosta w smaku, nie została rozlana do butelek, doprawię ją miodem i poczekam na wynik.

Trójka - rewelacja, przyjemna w smaku, łagodnie gorzka z owocową nutą.

Moim zdanie wódki te można łączyć w różnych proporcjach z miodówkami co powinno dawać dobre kompozycje miodówek ziołowych.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


przemek_a1
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2013, 23:09
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: przemek_a1 » czwartek, 19 cze 2014, 10:33

Świetna robota, naprawdę pogratulować!
Najbardziej podobają mi się te etykiety.
Jak by je kolega zamieścił tutaj albo wysłał na priva to byłbym bardzo wdzięczny. ;-)

Awatar użytkownika

Pretender
2000
Posty: 2341
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: Pretender » sobota, 21 cze 2014, 20:53

Cafekot
Jakiej pojemności są te buteleczki?

Awatar użytkownika

radius
4500
Posty: 4530
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: radius » sobota, 21 cze 2014, 22:17

Jeśli mnie oko nie myli, to buteleczki po Smirnoffie 0,2 l. Dobrze widzę :?: ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Pretender
2000
Posty: 2341
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: Pretender » sobota, 21 cze 2014, 22:20

No właśnie nie wiem. Nakrętki wyglądają na nowe, wszystkie zresztą takie same. Prawy rządek to większe buteleczki. Chyba.

Awatar użytkownika

cafekot
200
Posty: 222
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 14:34
Krótko o sobie: Piwo, wino, psota, ser, chlebek - a przede wszystkim las.
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: cafekot » sobota, 21 cze 2014, 22:30

0,375 l : http://www.eurowin.pl/pl/p/Butelka-0%2C ... iowka-/752
0,5 l : http://www.eurowin.pl/pl/p/Butelka-0%2C ... siowka/753

Zawsze konfekcjonuje własne wyroby w 2 a czasem 3 pojemności butelek, mam produkt przygotowany na różne okazje od pojedynczego kielicha zimą przy ognisku w lesie po grillową zasiadówkę w środku lata.
Podane przykłady flaszek to jeden z lepszych obecnie wyborów w necie, szczególnie w relacji cena do jakości, gdzie w większości sklepów trzeba wybulić 12-15 pln za ładna flaszkę - w takie cudeńka też rozlewam ale to wyroby na szczególne okazje lub prezenty.
Dla przykładu fotka zrobiona bardziej w prawo :
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

Pretender
2000
Posty: 2341
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: Pretender » sobota, 21 cze 2014, 22:44

Takie też zamówiłem -375, kilka na próbę. Jak spodobają mi się, to w takim razie 500 też wezmę, bo wyglądają równie dobrze.

Ps
Niezła "póła"!:D
A wiśniówka w jakich buteleczkach?

Awatar użytkownika

cafekot
200
Posty: 222
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 14:34
Krótko o sobie: Piwo, wino, psota, ser, chlebek - a przede wszystkim las.
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: cafekot » sobota, 21 cze 2014, 22:53

To raczej ta : http://alkohole-domowe.pl/product-pl-29 ... zybek.html
dawno kupowałem i to ich drugi wsad, z tego typu butelkami jest zawsze problem jak je odzyskać po imprezach i innych okazjach.
Ostatnio zmieniony niedziela, 22 cze 2014, 06:23 przez cafekot, łącznie zmieniany 2 razy.


Wróć do „Przepisy Smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość