JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?


Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postprzez galt » Środa, 27 Kwi 2011, 18:10

Od kilku miesięcy przymierzam się do skompletowania zestawu ziół do kilku przepisów z książki "Domowy wyrób win" Cieślaka i już trochę się w tym zorientowałem. Galangal można znaleźć na allegro (przykładowa aukcja http://allegro.pl/alpina-galangal-galangal-inny-imbir-i1561926366.html). Co do goryczki, to nie znalazłem korzeni, więc myślę nad kupnem rośliny, na przykład tej: http://allegro.pl/goryczka-dlugolistna-roslina-o-pieknej-barwie-i1575596163.html, i wezmę z niej część korzenia.
Awatar użytkownika
galt

 
Posty: 43


Ekologiczne szwedzkie zioła na wódki, likiery i bittery
Zaprawka szwedzka - Likier Miłosny
Cena: 6,50 zł
Chcesz się poczuć jak prawdziwy amerykański farmer?
Zaprawka Bourbon American Whiskey 25ml
Cena: 6,99 zł
Nalepka na butelkę z domowym destylatem.
Etykieta do butelek Shock Moonshine (nr 359)
Cena: 0,35 zł
Prezentowana książka to kompendium wiedzy na temat domowego wyrobu alkoholu.
Książka- Domowy wyrób alkoholu - Historia samogonu, porady, przepisy. AFiedoruk
Cena: 26,90 zł
Alembik kolumnowy dwusegmentowy służący do destylacji alkoholi bądź olejków eterycznych i wód kwiatowych. Łączenia lutowane, składa się z kotła, przedłużonej kolumny, głowicy, łabędziej szyi, przedłużki do łabędziej szyi oraz chłodnicy.
Alembik Miedziany Coluna 20 litrów (nr 62209)
Cena: 1849,00 zł
Zaprawka Grejpfrut Vodka to oparta na naturalnych składnikach zaprawka do alkoholu. W prosty sposób pozwala uzyskać smak klasycznej wódki grejfrutowej.
Zaprawka Grejpfrut Vodka 25ml
Cena: 6,99 zł
Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Wskaźnik zawartości alkoholu z termometrem
Cena: 13,99 zł
Zaprawka Bourbon Tennesse to oparta na naturalnych składnikach zaprawka do alkoholu. W prosty sposób pozwala uzyskać smak bourbonu.
Zaprawka Bourbon American Whiskey 200 ml
Cena: 39,00 zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postprzez radius » Środa, 27 Kwi 2011, 18:34

Korzeń Goryczki firmy Kawon, kupisz w każdym sklepie zielarskim. Jeżeli nie, napisz to ci wyślę.
korzeń.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika
radius

 
Posty: 3118

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postprzez matahari » Piątek, 30 Wrz 2011, 23:02

Zrobiłem próbną "żołądkową" na takim gotowcu http://zdrowenalewki.pl/p/6/29/zaprawka ... oholi.html. Co prawda nie kupowałem u JanaOkowity (Janku nie gniewaj się za korzystanie ze strony) ale tej samej firmy - Polskie Żoła.
Butla 1 L stała od czerwca do teraz z rozrobioną 1/2 porcji ziół w/g przepisu podanego na opakowaniu.
Po próbie smakowej:
- bardzo aromatyczne, ziołowe
- cholernie gorzkie, gorzki smak przychodzi po 2-3 sekundach po wypiciu
Moja opinia to dawkę podaną z opakowania "całość wsypać na 2 l wódki" można spokojnie zadać na 2.5 l i doprawiać karmelem.
Ogólnie to fajna zabawa dla mniej cierpliwych i nie mających wszystkich składników z podanych wcześniej w/g przepisu Jana Cieślaka.
Powodzenia przy dobieraniu walorów smakowych.
Awatar użytkownika
matahari

 
Posty: 73

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postprzez robjach » Sobota, 1 Paź 2011, 10:59

Podaj jak ten przypadek zmajstrowałeś konkretnie, jakiś przepis ??
z % pzdr --=:| robjach | :=--
... my tu gadu gadu a psota się grzeje ....
robjach

 
Posty: 41

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postprzez matahari » Poniedziałek, 3 Paź 2011, 21:37

No tak jak pisałem, robiłem z przepisu na paczce. Tam jest, że całość wsypać na 2 l wódki (ja myślę, że i 2.5 l do nie przesada) i po m-cu odcedzić. Wyszło dość gorzkie, więc dodałem na 1 l ok. łyżeczki karmelu (można więcej do własnego gustu) i pomogło.
Smacznego. ;P
Awatar użytkownika
matahari

 
Posty: 73

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postprzez b1std » Piątek, 27 Wrz 2013, 20:49

Odgrzewam kotleta.
Drogi kolego zen42 podziel się swoim przepisem!
Będę bardzo wdzięczny gdyż jestem wielkim fanem tego napoju!
b1std

 
Posty: 6

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postprzez cyniek » Środa, 16 Paź 2013, 19:51

zen42
podziel się przepisem - chętnie przetestuję
cyniek
cyniek

 
Posty: 2

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postprzez gr000by » Środa, 16 Paź 2013, 20:04

A widzieliście może, że zen42 logował się ostatnio w marcu? Napiszcie do niego lepiej PW lub e-maila, bo jest taka możliwość, to łatwiej uzyskacie odpowiedź.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika
gr000by

 
Posty: 1877

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postprzez b1std » Czwartek, 31 Paź 2013, 08:54

Przeciez napisał:

zen42 napisał(a):Witam wszystkich.
Gorzka żołądkowa według mnie i innych co pili ten super specyfik.
1. Karmel z cukru -kilka łyżeczek cukru, ogień, woda itd. chyba każdy wie jak się to robi. Warunek tylko jeden, żeby nie był cukier zbyt przypalony bo będzie karmel gorzkawy.
2. Zaprawa ziołowa do wermutu z Biowinu do win czerwonych, ja kupiłem w OBI. Dwie setki spirytusu plus zioła i niech postoi kilka dni.
3. Po kilku dniach jak zioła są ok bierzemy 210 ml spirytusu, ok 80 ml karmelu (to zależy od tego jak słodki jest karmel) i trzy łyżeczki od herbaty wywaru z ziół (tutaj też nie ma żelaznej reguły, można jedną mniej lub więcej ,ja wlewam trzy) i dolewamy 210 ml wody.
W sumie daje to nam 0,5 litra pysznej czterdziestoprocentowej wódeczki pod warunkiem, że spirytus ma minimum 95 procent.
4. Do konsumpcji nadaje się po kilkunastu minutach, najlepiej schłodzona.
5. Nie róbcie zapasów, bo po kilku dniach- bynajmniej u mnie tak się dzieje staje się mało słodka.
P.S.
Sorki, że może napisałem niezbyt składnie, ale mam mały problem, bo moja klawiatura nie pisze wszystkich polskich znaków. Nie stawia mi małej kreseczki nad literą c i musiałem tak budować zdania, aby to nieszczęsne c z kreseczką do góry nie występowało, bo kolega Kucyk już raz mojego posta na temat gorzkiej żołądkowej odrzucił. Ale włosów z głowy z tego powodu rwał nie będę.
Pozdrawiam i życzę smacznego.
b1std

 
Posty: 6

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postprzez cafekot » Poniedziałek, 9 Gru 2013, 22:58

Od dawna zabierałem się za Cieślakowe gorzkie wódki, barierą zawsze było zebranie wszystkich przypraw.
Wystarczyło trochę determinacji i udało mi się zebrać takie surowce :
- kolendra
- kardamon zielony
-kardamon czarny
- gałka
- galangal
-pomarańcza niedojrzała
- skórki suszone pomarańczowe
-skórki suszone cytrynowe
- mięta
- goryczka
-cynamon cejloński
-cynamon chiński kasaja
-arcydzięgiel
-kozłek
- pieprz długokłosy
-pieprz kubebowy
-kurkuma
-liść limonki
-anyż gwiaździsty
-tatarak
-piołun
-dziewanna
-papryczki habanero
-gałka kwiat
-koper włoski
-tysiącznik
-anyż
-arnika
-lawenda
-drapacz lekarski
-melisa
- kwiat lipy
nie wiem czy wszystkie dodatki wykorzystam, ale przerodziło się to w zbieractwo
brakuje mi :
- bobrek trójlistny (do kupienia)
-topolowe pączki (tylko do zebrania samemu-maj)
- fiołek korzeń ( znalazłem na ebay-Francja)
Na początek zaatakowałem dwa przepisy :
- zaprawka nr 171 (wódka gorzka - aromatyczna)
- zaprawka nr 172 (wódka żołądkowa-typu krajowego).
Co wyjdzie ?? - opiszę
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Awatar użytkownika
cafekot

 
Posty: 196

PoprzedniaNastępna

Wróć do Przepisy Smakowe

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

cron