JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
remogg
30
Posty: 37
Rejestracja: wtorek, 3 lis 2009, 20:46
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: remogg » poniedziałek, 25 sty 2010, 23:40

Ja sam i większość moich imprezowych gości przepada za żołądkową gorzką. Wiadomo jest w każdym sklepie ale jak ją zrobić samemu?
Przeszukałem internet i nic. Jedyne co się dowiedziałem to, że jest to nalew z owoców i ziół. Próbowałem też organoleptycznie z innymi "kipperami" wysmakować poszczególne składniki.
Efektem był nalew ze skórki pomarańcza i goździków z potężną dawką przepalanego cukru.
W smaku dobre ale to nie to. Jakby za dużo pomarańczowe.

Robię aktualnie drugie podejście do temtu i zobacze co z tego wyjdzie.

Jeśli któryś z kolegów lub koleżanek dysponuje przepisem to proszę o jego podanie.

Jeśli nie to dalej będe eksperymentował i napewno podzielę się wynikami i wódeczką!!!
By zachować trzeźwość, nienormalne musisz uznać za normalne, a normalne-za nienormalne.
Jeśli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o twoich planach na przyszłość.
Wszyscy alkoholicy piją z tego samego powodu: z byle powodu.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Qwet
50
Posty: 97
Rejestracja: poniedziałek, 2 mar 2009, 00:06
Ulubiony Alkohol: Redd's jabłkowy - moje nowe bożyszcze
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Gdzieś w okolicach Bydgoszczy
Kontakt:
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: Qwet » poniedziałek, 25 sty 2010, 23:55

Spróbuj tego:

pół litra spirytusu
2-3 łyżki cukru
pół litra przegotowanej zimnej wody
ziele angielskie

Cukier przepalić w rondelku na karmel, zalać małą ilością wody i rozmieszać. Następnie połączyć ze spirytusem i resztą wody. Przelać do butelek po wódce i do każdej butelki wrzucić po 2 ziarna ziela angielskiego. Odstawić na kilka dni aby sie przegryzło.
Prostszym sposobem jest zastąpienie spirytusu i wody czystą wódką. Wódka ta jest lekko słabsza, ale równie dobra i aromatyczna.


Opcja lekko miętowa:

10 ziaren pieprzu,
20 g. korzenia arcydzięgla,
pół garści suszonej mięty,
1-a łyżka syropu cukrowego,
pokruszona suszona skorka z pół pomarańczy,
1,5 l. wódki.

Pieprz utłuc ( nie mielić), zalać wódka wraz z mięta, arcydzięglem i skorka na ok. 2-3 tygodnie.
Przecier pomidorowy w cukrówce jest jak turbosprężarka w dieslu :)


Autor tematu
remogg
30
Posty: 37
Rejestracja: wtorek, 3 lis 2009, 20:46
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: remogg » wtorek, 26 sty 2010, 00:16

Dziękuje za szybką reakcje!!!

Za jakieś 3-4 dni odpalam aparaturkę więc będzie psotka do eksperymentów. Zrobię wedle Twojego przepisu i podzielę się efektami.
By zachować trzeźwość, nienormalne musisz uznać za normalne, a normalne-za nienormalne.
Jeśli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o twoich planach na przyszłość.
Wszyscy alkoholicy piją z tego samego powodu: z byle powodu.


djprezes
50
Posty: 63
Rejestracja: sobota, 3 sty 2009, 18:33
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: djprezes » czwartek, 28 sty 2010, 09:19

Wątpię żeby te przepisy dały efekt jak oryginalny. Uprzedzę również, że zestawy ziół sprzedawane na allegro pod nazwa żołądkowa gorzka, nie mają nic wspólnego z pierwowzorem.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 lut 2010, 15:49 przez Agneskate, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: ogonki- proponuję zmienić język klawiatury na PL

Awatar użytkownika

Qwet
50
Posty: 97
Rejestracja: poniedziałek, 2 mar 2009, 00:06
Ulubiony Alkohol: Redd's jabłkowy - moje nowe bożyszcze
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Gdzieś w okolicach Bydgoszczy
Kontakt:
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: Qwet » piątek, 29 sty 2010, 11:05

Wiem że nie dadzą, ale przynajmniej pozwolą na eksperymenty a eksperymenty to dobra droga do uzyskania perfekcji ;)

Niektórzy żartują, że do żołądkowej gorzkiej dodaje się krople żołądkowe. Może jest w tym trochę prawdy? :)
Przecier pomidorowy w cukrówce jest jak turbosprężarka w dieslu :)


djprezes
50
Posty: 63
Rejestracja: sobota, 3 sty 2009, 18:33
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: djprezes » piątek, 29 sty 2010, 22:20

Zależy jeszcze o której żołądkowej mówimy? Bo jest kilka smaków. Moja ulubiona to ta z pomarańczowa etykieta. Miętowej natomiast nie lubię.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 lut 2010, 15:48 przez Agneskate, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Ogonki


bystym
50
Posty: 79
Rejestracja: czwartek, 14 sty 2010, 11:52
Krótko o sobie: Sam robię wina; ulubione aroniowe. Robię też nalewki z działkowych owoców. A do nalewek robię własny spirytus. Zdarza mi się też destylować nastawy owocowe, albo ziołowe: absynt, ouzo.
Ulubiony Alkohol: Każdy, który ma coś w sobie poza samymi procentami. Nie lubimy monopolki.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: bystym » piątek, 29 sty 2010, 22:38

Przepisy na 7 rodzajów gorzkich wódek żołądkowych podaje J.Cieślak w "Domowy wyrób win". Warto zaopatrzyć się w tę pozycję. Dwa przepisy i dyskusję o nich można też znaleźć na Forum Domowych Winiarzy. Oto linki do nich: http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=15129 i http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=12908

Pozdrawiam
Bogdan


adadzio1
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 17 sty 2010, 09:36
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: adadzio1 » niedziela, 31 sty 2010, 18:48

Witam , tak jak kolega wcześniej wspomniał Jan Cieślak podaje nam przepis na zaprawę do wódki żołądkowej, typu krajowego.

Przepis 172

Skład zaprawy na 10 l wódki;
1.Gorczyca (korzeń)-3,0g
2.Piołun (ziele)- 1,0g
3.Kłącze galangi- 1,5g
4.kardamon- 1.0g
5.Goździki- 1,0g
6.Niedojrzały owoc pomarańczy- 3,5g
7.Skórki cytrusowe suszone- 4,0g
8.Spirytus 70%- 600,0 ml

Wódkę żołądkową sporządza się dodając odpowiednią ilość (teoretycznie 1/10 część) zaprawy do
1 l wódki czystej 45 ° albo do mieszaniny spirytusu i wody. W obydwóch przypadkach należy dosłodzić zestaw syropem i dobarwić karmelem.
Do zestawu wódki typu krajowego dobrze jest dodać niewielka ilość soku lub morsu owocowego z czarnych jagód, jeżyn lub wiśni, np. 20-30 ml na 1l wódki (patrz przepis 173).

Przepis 173

Żołądkowa gorzka, typu krajowego o mocy 45°

Skład zestawu na 1l wódki:
1.1/10 część zaprawy wg przepisu 172 - 50ml
2.Mors z czarnych jagód lub jeżyn - 25ml
3.Syrop cukrowy z 90g - 90ml
4. Karmel – 8ml
5. Spirytus 95° - 440ml
6. Woda do objętości 1 l około 387 ml
Otrzymana wódka jest dość aromatyczna, o średniej goryczy. Może być spożywana bezpośrednio, bez rozcieńczenia jej czystą wódka, jako wódka żołądkowa.

PS. Ten przepis podaję do wiadomości dla tych którzy nie posiadają owej książki.
Książkę Jana Cieślaka „Domowy wyrób win” gorąco polecam, bo znajduje się w niej dużo porad, przepisów i sposobów robienia dobrych wódek, nalewek i win.

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5068
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: Zygmunt » niedziela, 31 sty 2010, 18:58

Jakby ktoś przed kupieniem wersji "papierowej" chciał przejrzeć tą pozycję w PDF- to tu można ściągnąć:
http://chomikuj.pl/gucia4321?fid=144439537

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


zen42
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 12 lip 2009, 13:00
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: zen42 » wtorek, 2 mar 2010, 18:08

Witam kolegów, jezeli jeszcze jestescie zainteresowani przepisem na gorzką żoładkową to mnie przez przypadek udało się taki napój wyprodukowac . Wszystkim bardzo smakuje , a nawet mówią że lepsza od orginału.

Awatar użytkownika

bwie
50
Posty: 90
Rejestracja: czwartek, 8 paź 2009, 19:18
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: bwie » wtorek, 2 mar 2010, 20:40

zen42 pisze:jezeli jeszcze jestescie zainteresowani przepisem na gorzką żoładkową to mnie przez przypadek udało się taki napój wyprodukowac.

Chorego się pytają, zdrowego częstują. Więc myślę że bez skrępowania i zbędnych rumieńców możesz publikować Swój przepis. :ok:

Awatar użytkownika

kuchara
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 15 kwie 2010, 10:24
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: kuchara » poniedziałek, 12 lip 2010, 22:16

Stary temat, ale dorzucę swoje trzy grosze :)
Przede wszystkim mam wrażenie, że "Żołądkowa Gorzka" zmieniła się bardzo, na gorsze niestety, w ciągu ostatnich kilku lat; po raz pierwszy piłam ją bodajże w 2005 i pamiętam, że mi smakowała. Teraz wydaje się stanowczo za słodka i raczej bez charakteru... Choć to może dlatego, że podniebienie się wydelikaca na produktach własnych 8-)
Wikipedia podaje następujące składniki: bylica piołun, tysiącznik, korzeń goryczki, kora chinowca, pieprz kubeba, kłącze galangi, goździki, cynamon i gałka muszkatołowa oraz karmel. W zasadzie można by się pobawić, większość składników jest do znalezienia, z wyjątkiem onej kory chinowca, chyba, żeby import. A tak przy okazji, ktoś pisał o Campari - zdaje się, także korę chinowca zawiera.
A/way, osobiście receptury odtwarzać raczej nie będę, dobrze przyprawiona orzechówka na miodzie zdecydowanie Żołądkową przebija, ale... Od jakiegoś czasu chodzą mi po głowie gorzkie ziółka, w wolnej chwili będę eksperymentować chyba :D


valter
5
Posty: 9
Rejestracja: niedziela, 23 maja 2010, 06:41
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: valter » piątek, 4 lut 2011, 12:09

Witam.
Poeksperymentowałem w innym kierunku.
Wszyscy zaprawiają alkohol ziołami chcąc uzyskać gorzką żołądkową :twisted:
Ja spróbowałem zrobić nastaw i powiem, że wyszło oki.

10kg cukru
40 litrów wody
1/2 opakowania drożdży T3

do gotowego nastawu dodałem:
1 łyżeczkę imbiru
20 ziaren kolendry
5 ziaren ziela angielskiego zgniecionego
1 łyżeczkę bazylii
szczyptę w palce tymianku

Stało to 14 dni i po powolnym przerobie (jeden raz) wyszła pychotka, że kupna gorzka żołądkowa może się głęboko schować.

Dodam że gotowałem nastaw z tymi dodatkami pilnując, by w podzielonym nastawie były mniej więcej podane po równo składniki.

Awatar użytkownika

manowar
500
Posty: 517
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: manowar » sobota, 5 lut 2011, 18:12

Ja jako namiastkę wódek gorzkich żołądkowych polecam zaprawkę gotową z ziół suszonych darów natury trojanka litewska
http://www.sklep.piwowin.pl/TROJANKA_LI ... ry-78.html

Na etykiecie jest przepis żeby zalać 2l wódki - ja bym powiedział że lepsze 2,5 - 3l bo mocno intensywna jest. Mój osobisty typ to:

1l bimberku,
1l wody
0,5l miodu

mieszamy ciepłą wodę z miodem, dolewamy bimberek, zalewamy zioła
po 2-3 miesiącach przecedzamy (może być pobieżnie) dosypujemy płatków dębowych i zostawiamy na kolejne 2-3 miesiące
po sklarowaniu i filtrowaniu rozlewamy do butelek.

Nalewka miła w smaku - słodko - gorzka z bardzo znaczącym ostrym piekącym zakończeniem.

Awatar użytkownika

JanOkowita
1300
Posty: 1303
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: JanOkowita » niedziela, 13 lut 2011, 16:17

Chętnie poznam taki przepis, gdyż w mojej biblioteczce nie znalazłem.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

matahari
50
Posty: 85
Rejestracja: poniedziałek, 10 sty 2011, 21:28
Krótko o sobie: MATA HARI w jęz. indonezyjskim słońce, dosł. oko dnia,
podstępna postać z historii (trochę jak alkohol)
Ulubiony Alkohol: piwo, wino,wódka tyż - he,he
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: matahari » poniedziałek, 14 lut 2011, 21:04

Kolego Valter ,czekam na efekty i opis, bo czytając ten temat tez taka myśl przeszła mi przez głowę. Powodzenia.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
https://witchbeer.pl


zen42
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 12 lip 2009, 13:00
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: zen42 » wtorek, 22 lut 2011, 04:57

Witam wszystkich.
Gorzka żołądkowa według mnie i innych co pili ten super specyfik.
1. Karmel z cukru -kilka łyżeczek cukru, ogień, woda itd. chyba każdy wie jak się to robi. Warunek tylko jeden, żeby nie był cukier zbyt przypalony bo będzie karmel gorzkawy.
2. Zaprawa ziołowa do wermutu z Biowinu do win czerwonych, ja kupiłem w OBI. Dwie setki spirytusu plus zioła i niech postoi kilka dni.
3. Po kilku dniach jak zioła są ok bierzemy 210 ml spirytusu, ok 80 ml karmelu (to zależy od tego jak słodki jest karmel) i trzy łyżeczki od herbaty wywaru z ziół (tutaj też nie ma żelaznej reguły, można jedną mniej lub więcej ,ja wlewam trzy) i dolewamy 210 ml wody.
W sumie daje to nam 0,5 litra pysznej czterdziestoprocentowej wódeczki pod warunkiem, że spirytus ma minimum 95 procent.
4. Do konsumpcji nadaje się po kilkunastu minutach, najlepiej schłodzona.
5. Nie róbcie zapasów, bo po kilku dniach- bynajmniej u mnie tak się dzieje staje się mało słodka.
P.S.
Sorki, że może napisałem niezbyt składnie, ale mam mały problem, bo moja klawiatura nie pisze wszystkich polskich znaków. Nie stawia mi małej kreseczki nad literą c i musiałem tak budować zdania, aby to nieszczęsne c z kreseczką do góry nie występowało, bo kolega Kucyk już raz mojego posta na temat gorzkiej żołądkowej odrzucił. Ale włosów z głowy z tego powodu rwał nie będę.
Pozdrawiam i życzę smacznego.
Ostatnio zmieniony wtorek, 22 lut 2011, 07:49 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Spacje, przecinki, kosmetyka ( i tu nie chodzi o literę "ć").


beata1984
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 3 mar 2011, 19:58
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: beata1984 » piątek, 4 mar 2011, 18:29

Zen 42 czy możesz podzielić się swoim wypróbowanym przepisem?


zen42
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 12 lip 2009, 13:00
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: zen42 » niedziela, 6 mar 2011, 15:27

beata 1984 przepisem się podzieliłem , a na degustacje zapraszam.

Awatar użytkownika

matahari
50
Posty: 85
Rejestracja: poniedziałek, 10 sty 2011, 21:28
Krótko o sobie: MATA HARI w jęz. indonezyjskim słońce, dosł. oko dnia,
podstępna postać z historii (trochę jak alkohol)
Ulubiony Alkohol: piwo, wino,wódka tyż - he,he
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: matahari » wtorek, 26 kwie 2011, 19:45

Witam , tak jak kolega wcześniej wspomniał Jan Cieślak podaje nam przepis na zaprawę do wódki żołądkowej, typu krajowego.

Przepis 172

Skład zaprawy na 10 l wódki;
1.Gorczyca (korzeń)-3,0g -->tu w książce jest napisane "goryczka korzeń"
2.Piołun (ziele)- 1,0g
3.Kłącze galangi- 1,5g
4.kardamon- 1.0g
5.Goździki- 1,0g
6.Niedojrzały owoc pomarańczy- 3,5g
7.Skórki cytrusowe suszone- 4,0g
8.Spirytus 70%- 600,0 ml

A czy ktoś próbował skompletować ten zestaw? Szukałem trochę tej goryczki, kłącza galangi i nie bardzo jest to gdzie kupić.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
https://witchbeer.pl

Awatar użytkownika

galt
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 11:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: bimber, Absynt, piwo (koźlak)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Łódź
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: galt » środa, 27 kwie 2011, 17:10

Od kilku miesięcy przymierzam się do skompletowania zestawu ziół do kilku przepisów z książki "Domowy wyrób win" Cieślaka i już trochę się w tym zorientowałem. Galangal można znaleźć na allegro (przykładowa aukcja http://allegro.pl/alpina-galangal-galangal-inny-imbir-i1561926366.html). Co do goryczki, to nie znalazłem korzeni, więc myślę nad kupnem rośliny, na przykład tej: http://allegro.pl/goryczka-dlugolistna-roslina-o-pieknej-barwie-i1575596163.html, i wezmę z niej część korzenia.

Awatar użytkownika

radius
4000
Posty: 4440
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: radius » środa, 27 kwie 2011, 17:34

Korzeń Goryczki firmy Kawon, kupisz w każdym sklepie zielarskim. Jeżeli nie, napisz to ci wyślę.
korzeń.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

matahari
50
Posty: 85
Rejestracja: poniedziałek, 10 sty 2011, 21:28
Krótko o sobie: MATA HARI w jęz. indonezyjskim słońce, dosł. oko dnia,
podstępna postać z historii (trochę jak alkohol)
Ulubiony Alkohol: piwo, wino,wódka tyż - he,he
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: matahari » piątek, 30 wrz 2011, 22:02

Zrobiłem próbną "żołądkową" na takim gotowcu http://zdrowenalewki.pl/p/6/29/zaprawka ... oholi.html. Co prawda nie kupowałem u JanaOkowity (Janku nie gniewaj się za korzystanie ze strony) ale tej samej firmy - Polskie Żoła.
Butla 1 L stała od czerwca do teraz z rozrobioną 1/2 porcji ziół w/g przepisu podanego na opakowaniu.
Po próbie smakowej:
- bardzo aromatyczne, ziołowe
- cholernie gorzkie, gorzki smak przychodzi po 2-3 sekundach po wypiciu
Moja opinia to dawkę podaną z opakowania "całość wsypać na 2 l wódki" można spokojnie zadać na 2.5 l i doprawiać karmelem.
Ogólnie to fajna zabawa dla mniej cierpliwych i nie mających wszystkich składników z podanych wcześniej w/g przepisu Jana Cieślaka.
Powodzenia przy dobieraniu walorów smakowych.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
https://witchbeer.pl


robjach
30
Posty: 41
Rejestracja: niedziela, 24 lip 2011, 19:05
Krótko o sobie: Amator degustator :)
Ulubiony Alkohol: Swój własny w każdej postaci
Status Alkoholowy: Psotnik
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: robjach » sobota, 1 paź 2011, 09:59

Podaj jak ten przypadek zmajstrowałeś konkretnie, jakiś przepis ??
z % pzdr --=:| robjach | :=--
... my tu gadu gadu a psota się grzeje ....

Awatar użytkownika

matahari
50
Posty: 85
Rejestracja: poniedziałek, 10 sty 2011, 21:28
Krótko o sobie: MATA HARI w jęz. indonezyjskim słońce, dosł. oko dnia,
podstępna postać z historii (trochę jak alkohol)
Ulubiony Alkohol: piwo, wino,wódka tyż - he,he
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Postautor: matahari » poniedziałek, 3 paź 2011, 20:37

No tak jak pisałem, robiłem z przepisu na paczce. Tam jest, że całość wsypać na 2 l wódki (ja myślę, że i 2.5 l do nie przesada) i po m-cu odcedzić. Wyszło dość gorzkie, więc dodałem na 1 l ok. łyżeczki karmelu (można więcej do własnego gustu) i pomogło.
Smacznego. ;P
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
https://witchbeer.pl


Wróć do „Przepisy Smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości