Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Witam wszystkich serdecznie .Na tym forum jestem nowa. Na razie czytam i dokształcam się w temacie nastawiania wina. A na początek mam pytanie w sprawie octu. Próbuję po raz drugi zrobić ocet z jabłek, i po raz drugi mam problem. Za pierwszym razem ocet ładnie się wyklarował ale pojawiło się na jego powierzchni coś co przypomina, za przeproszeniem, gluta. obecnie ocet nie ma ochoty wyklarować się a na powierzchni znów zaczyna się tworzyć glut.Może ktoś z szanownych forumowiczów spotkał się z czymś takim i mogłby mi pomóc?
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Drożdże T Vodka Star T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Promocja: 8,99 zł
Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Taki glucik robi się zawsze, przynajmniej mnie. Jednak to nie przeszkadza, glucika się wyciąga (wyłazi cały) potem po kilku tygodniach glucik się odtwarza. Znowu zdejmujemy. Można pozbyć się innymi metodami tego glucika, ale po co? Zmętnienie też minie, a jak nie to klarowin polecam. Miałem ostatnio problem z nastawem jabłkowym na bimberek i wyszło mi 450 l octu, zresztą wyśmienity, stąd doświadczenie
Już tak zupełnie na poważnie to: - kożuch, glut, farfocel czy jak go zwał występuje prawie zawsze jeśli poddawana fermentacji zawartość jest wystawiona na działanie powietrza, a przy wytwarzaniu octu to w zasadzie konieczność, żeby zachodziła fermentacja octowa - jak już się dobrze wyklaruje i rozlejesz do korkowanych butelek to "glut" nie powinien już się tworzyć
Mam nadzieję, że tymi linkami do robali nie wystraszyłem koleżanki
______________________________________________________________________ z % pzdr --=:| robjach | :=-- ... my tu gadu gadu a psota się grzeje ....
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości