Pierwszy nastaw Klodka4 a la Partyzant!!!

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:

Post autor: klodek4 »

Witam!!!!
Pracowita sobota!!!!, mój pierwszy nastaw zrobiony na bazie przepisu Partyzanta - ruszył.
Specjalnie szukana i zdobyta b.dobra woda źródlana z rejonów Pinoso /przy okazji wycieczka i zwiedzanie okolic i znaleźliśmy fajne miejsce z czarnymi jerzynami - mora i kupę dzikich drzew figi-higo i kilka drzew kaquis - nie znam nazwy polskiej, będzie gdzie jeżdżić i zbierać/.
Butle, jedna 20 litrów i druga 15, -1,5 kilo ryżu, 450 dkg rodzynek, pół cytryny i dwie łyżki
kwasku cytrynowego /w płynie/, około 27 litrów wody o temp. 25 s C, 7,5 kg cukru i do tego drożdże T3 /paczka 120g/, butle prawie pełne i trochę się bałem że mi wybije zaczyn ale zatkałem korkiem i rurką, skończyłem prawie o 2-giej w nocy lekko popijając żubrówką z sokiem jabłkowym i poszedłem spać.
Rano szybko wstałem i poleciałem zobaczyć jak mój nastaw, i wszystko dobrze pracuje jak maszynka, rodzynki pięknie tańczą i jest bosko, w nocy temperatura około 20 stopni a w dzień 29-30, trzymam to na patiu, w cieniu, powiedźcie mi czy mam to przykrywać czymś i czy jest dobrze, pozdrawiam wszystkich.
Na bieżąco będę informował jak wszystko idzie
Partyzant, dzięki!!!!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 25 wrz 2011, 20:47 przez klodek4, łącznie zmieniany 1 raz.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

galt
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 11:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: bimber, Absynt, piwo (koźlak)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Łódź
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pierwszy nastaw Klodka4 a la Partyzant!!!

Post autor: galt »

Przykryłbym to czymś, bo drożdże nie za bardzo lubią światło.

PS.
Ładny krzaczek na ostatnim zdjęciu :)
Awatar użytkownika

Lukstir
150
Posty: 157
Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Irlandia
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Pierwszy nastaw Klodka4 a la Partyzant!!!

Post autor: Lukstir »

@Klodek4, balony piękne, ganeczek super egzotyczny. Kwiat po prawej do złudzenia przypomina... zioło :haha:
Powodzenia z nastawem, opisz efekt, tzn czy pozytywnie wpłynął na smak i aromat.
Psocić każdy może ;-), trochę lepiej lub trochę gorzej... :ok:
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Pierwszy nastaw Klodka4 a la Partyzant!!!

Post autor: Zygmunt »

Fotkę z konopią proponuję wykadrować :P
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Pierwszy nastaw Klodka4 a la Partyzant!!!

Post autor: klodek4 »

Pytanko!!!! Zauważyłem że poziom w butli mi się przez cały dzień niebezpiecznie podniósł /foto/, co powinienem teraz zrobić, podpowiedzcie :?: :?: :?:
Zaczyn chodzi jak motorówka- i to szybka!!!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

galt
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 11:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: bimber, Absynt, piwo (koźlak)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Łódź
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pierwszy nastaw Klodka4 a la Partyzant!!!

Post autor: galt »

Jeżeli poziom dalej będzie się podnosił to odlej trochę, bo jak rodzynki zatkają rurkę fermentacyjną to może rozsadzić butle.
Awatar użytkownika

eskaer
30
Posty: 35
Rejestracja: poniedziałek, 23 maja 2011, 19:09
Ulubiony Alkohol: Grappa
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Pierwszy nastaw Klodka4 a la Partyzant!!!

Post autor: eskaer »

Możesz również przenieść w chłodniejsze miejsce, ale odlać będzie raczej łatwiej i bezpieczniej. Kiedyś na wino.org.pl czytałem, że do kipiącego wina można dodać jakiś środek na wzdęcia, espumisan chyba czy coś w tym stylu. I tu pytanie do mistrzów fachu: czy to prawda?
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Pierwszy nastaw Klodka4 a la Partyzant!!!

Post autor: klodek4 »

A o ile może jeszcze się zwiększyć ten konkretny nastaw / baniak 20ltr , 15 ltr wody, 1 kg ryżu, 200 gr rodzynek, 4kg cukru/ drożdże t3 .

karmelekrakiety89
50
Posty: 56
Rejestracja: wtorek, 23 mar 2010, 20:15
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pierwszy nastaw Klodka4 a la Partyzant!!!

Post autor: karmelekrakiety89 »

Krzaczek wydaje mi się że nie do złudzenia przypomina tylko jest Konopią:D
Kłodek a to czasem nie jest już czas plonów?:D
A tak do tematu to chyba już burzliwa fermentacja minęła. więc dużo się nie zwiększy a raczej opadnie. A jakby co to są jakieś środki żeby nie wykipiało:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Pierwszy nastaw Klodka4 a la Partyzant!!!

Post autor: klodek4 »

karmelekrakiety89 pisze:Krzaczek wydaje mi się że nie do złudzenia przypomina tylko jest Konopią:D
Kłodek a to czasem nie jest już czas plonów?:D
A tak do tematu to chyba już burzliwa fermentacja minęła. więc dużo się nie zwiększy a raczej opadnie. A jakby co to są jakieś środki żeby nie wykipiało:)
Plony i żniwa za niecały miesiąc, siewy wyszły późno :!:
Co to są za środki żeby nie wykipiało :?: :?: :?: :?: :?:
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Pierwszy nastaw Klodka4 a la Partyzant!!!

Post autor: Partyzant »

Kiedy mam burzliwą fermentacje to zatykam gazą aż minie, potem wkładam korek z rurką.

Ps. Moje nastawy robię w keg-u.
Ps.2 Kiedy mam kaszel to niestety te zioła są najlepsze. :krzycze: Mówię poważnie.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Pierwszy nastaw Klodka4 a la Partyzant!!!

Post autor: klodek4 »

Summa summarum to odlałem kilka litrów do innego mniejszego pojemnika i mogę spać spokojnie bez wizji zastania nastawu na podłodze!!! o dalszych losach powiadomię, dobrej nocy wszystkim :punk: :piwo: :ok:

lisek007
30
Posty: 39
Rejestracja: piątek, 7 maja 2010, 15:15
Krótko o sobie: Lubię to co naturalne.
Ulubiony Alkohol: darmowy ;)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pierwszy nastaw Klodka4 a la Partyzant!!!

Post autor: lisek007 »

Nawet wykadrowałeś zdjęcie, żeby samemu też nie obudzić się na podłodze. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 26 wrz 2011, 09:23 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zdania zaczynamy z dużej litery.

karmelekrakiety89
50
Posty: 56
Rejestracja: wtorek, 23 mar 2010, 20:15
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pierwszy nastaw Klodka4 a la Partyzant!!!

Post autor: karmelekrakiety89 »

Co to są za środki żeby nie wykipiało
Jest taki środek AntyPiana, dostępny na bimberhobby. Nie testowałem ale czytałem gdzieś na forum o takowych środkach.
Awatar użytkownika

galt
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 11:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: bimber, Absynt, piwo (koźlak)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Łódź
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pierwszy nastaw Klodka4 a la Partyzant!!!

Post autor: galt »

Użyłem AntyPiany do nastawu z mirabelek i poziom podniósł się o około 2-3 cm, dla porównania, ze dwa lata temu robiłem nastaw ze śliwek bez AntyPiany i około litr wyleciał w nocy przez rurkę fermentacyjną. Podobnie do AntyPiany działa też espumisan z apteki.
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Pierwszy nastaw Klodka4 a la Partyzant!!!

Post autor: klodek4 »

Witam!!! Mija druga doba nastawu, wszystkie niebezpieczeństwa zażegnane, przykryłem a raczej osłoniłem baniaczki /ponoć nie lubią światła/, pyrkaja aż miło i z rurek wydobywa się taki zapaszek jak sidra lub szampan /ładny/, wszystko jest ok :punk: :punk: :piwo: :ok: :ok:
Doba trzecia, minęła burzliwa fermentacja, w rureczkach pyka jak z fajeczki :punk:
Doba czwarta, zaczęło pykać jedno bulknięcieco co 6-8 sekund, czy to normalne, wieczorem zmierzę blg.
Zmierzyłem blg i wyszło poniżej 0, grubo poniżej, wyszło ponad karteczkę, jakieś -3, uwinęło się to t3 doskonale i chyba czas na klarowanie :?: :?: :?: :?: :punk: :punk: :punk: :punk: :punk:
Doba piąta, odcedziłem szumowiny i rodzynki z cukrem i zostawiam do klarowania, jak myślicie zostawić do klarowania naturalnego czy dodać jakiś preparat, w sobotę idzie teoretycznie na rurki :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Pierwszy nastaw Klodka4 a la Partyzant!!!

Post autor: klodek4 »

Nastawik ukończony , po dwóch dniach wyklarowany /naturalnie bez niczego/ i przyszedł czas na psocenie, a więc -
podsumowanie!!!! :punk: :punk: :punk: :punk:

Zlewanie / fotka1/, i w sobotkę około 18h podpaliłem pod kotłem, pierwsza seta do słoika i do mebli /jestem malarzem i konserwatorem a przy konserwacji idzie dużo alkoholu do procesu/, przez prawie 4-5 godzin przekapało ponad 6 litrów /mas o menos 60%/, z serca odlałem ćwiarteczke, zmroziłem i poszło do próby organoleptycznej po skończeniu wszystkiego - wnioski - może być - trzeba jechać dalej, jako że późno było przeniosłem 2 psocenie na drugi dzień.

Dzień drugi, niedziela, przed podpaleniem kotła zrobiłem nastaw na ponad 35 litrów cukrówki na t3, do sedna, maszyna podpalona i rusza druga destylacja /foto 2,3,4/, rozpoczęło się wyśmienicie, bo zaczeło kapać około 85% /foto 5/i nakapało tak prawie dwa literki, potem moc zaczeła opadać, zbierałem tak /55-60%/aż poczułem ów nieprzyjemny zapaszek i odseparowałem to, reszta poogonu do około30% zostanie przeznaczona do innego kapania /1/2 litra/, w sumie uzbierałem /po zmieszaniu/ około 4litrów prawie 75%, o bardzo ładnym zapachu rodzynek, rozrobiłem to wodą i wyszło mi około 7 litrów 43% alkoholu, /fota 6/.
Pół literka do zamrażareczki, kanapeczki i pod wieczór kontakt bezpośredni, bardzo dobra, dobry smaczek, fajnie się pije , czuć że nie zgryziona, reszta zapasów do komóreczki do odstania, porównamy po miesiącu!!!!!!!!
Partyzant!!!!!!! :czytaj: pierwsze toasty ku Twojemu zdrowiu, za przepis na nastaw / dziś powinieneś się czuć wyśmienicie/.
Proszę o wnioski czy poszło dobrze czy źle :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Pierwszy nastaw Klodka4 a la Partyzant!!!

Post autor: Partyzant »

Dzieki kolego za toast, zaraz coś walne :D

Po przeczytaniu posta tak jest poczułem się lepiej :ok: i zadowolony że moglem w jakiś sposób pomóc :ok:
Jeśli smakowało to poszło dobrze, tak mi się wydaje.
Do tego co schowałeś to dodaj dąb, jeśli nie masz, to bez problemu podeśle parę kołeczków tak abyś miał na parę(botellas) butelek.
Teraz stoisz przed poważnym problemem przyszłościowym nastaw-ów. ;) Jak polepszyć następny? Co dodać? Co ująć?... Raz wyjdzie dobry, raz nie aż tak... I w ten sposób zostajesz podświadomie wciągnięty w granie i komponowanie własnych utworów, w tym przypadku Made in klodek4...
Czuj duch :!:

Ps. Setka poszła, na dwa razy :o bez popitki :mrgreen:... Ale to własny utwór i sam się prosi o słuchanie. 8-)
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Pierwszy nastaw Klodka4 a la Partyzant!!!

Post autor: klodek4 »

Partyzant, dzięki za dąb, już to zrobiłem, buteleczki ukryte, zalany dąb i inne eksperymenty, klucz wyrzucony, plany spalone, niech się przegryza, odstawiłem sobie tylko pół literka i tak sobie sączę /wczoraj wysączyłem/ tutaj konkluzja - zazwyczaj jak z kupnej wódeczki po ćwiarteczce porannie czułem wczorajsze, teraz jakby na skrzydłach niesiony jestem - i nic, doskonała energia, żadnych wczorajszych, czyściutko :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Wczoraj udało mi się zdobyć takie pojemniki 120 litrowe i w ten weekend zrobię nastaw z opuncji ale to już opisze w osobnym temacie.
Zmobilizowało mnie to strasznie do działania, nakręciło, dodało energii i chęci do dalszego rozwijania skrzydeł, eksperymentowania i pogłębiania wiedzy w tym kierunku i to dzięki takim jak Wy którzy to tworzycie :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: .
Cukrówka pyka jak diabli - piątek, sobota leci na maszynkę, oczywiście zdam relację a z cukrówek będę starał się porobić jakieś nalewki i padnie znowu wiele pytań, pozdrawiam wszystkich :!: :!: :!: :punk: :piwo: :ok:
Awatar użytkownika

kaniowy
30
Posty: 34
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 18:22
Re: Pierwszy nastaw Klodka4 a la Partyzant!!!

Post autor: kaniowy »

Podepnę się pod temat, bo kończę swojego aabratka i chce na nim zrobić najpierw dobry, smakowy bimberek, więc zmodyfikowałem trochę przepis i będzie on wyglądał tak:
-1kg ryżu
-400 dag rodzynek
-pół cytryny
-łyżka kwasku
-18l wody
-5kg cukru
-pół paczki drożdży T3
Proszę kolegów o sugestię, czy wszystko jest ok.
Mam zamiar go puścić przez kolumnę bez wypełnienia (140cm) i bez refluksu, czy będzie dobrze, czy może zastosować wypełnienie ze zmywaków?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Pierwszy nastaw Klodka4 a la Partyzant!!!

Post autor: Wald »

Na 5 litrów dałem 1 kg. rodzynek. Bez ryżu, on nic nie daje. Odpowiednio doprawione i wyszło podobne do Metaxy. Reszta OK.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Pierwszy nastaw Klodka4 a la Partyzant!!!

Post autor: Partyzant »

Tu chodzi o to że ryż wciąga smrodki.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika

kaniowy
30
Posty: 34
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 18:22
Re: Pierwszy nastaw Klodka4 a la Partyzant!!!

Post autor: kaniowy »

Zrobiłem tak jak napisałem, nastaw już skończył pracować, zaraz go potraktuje bentonitem, jutro prawdopodobnie destylacja i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Pierwszy nastaw Klodka4 a la Partyzant!!!

Post autor: klodek4 »

No to napisz co Ci wyszło :!: :!: :!: :punk: :piwo: :ok:
Awatar użytkownika

kaniowy
30
Posty: 34
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 18:22
Re: Pierwszy nastaw Klodka4 a la Partyzant!!!

Post autor: kaniowy »

Zapomniałem napisać co wyszło. Trochę spartoliłem sprawę, bo za mocno grzałem i wystraszyłem się, że za słabe mi leci, dlatego po pierwszej butelce zacząłem bawić się refluksem i odbierałem tylko w temp. od 79-84 w miarę możliwości. W sumie tym sposobem otrzymałem 3,25l urobku 78%. Po rozrobieniu super rodzynkowy smak:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Pierwszy nastaw Klodka4 a la Partyzant!!!

Post autor: klodek4 »

Po rozrobieniu super rodzynkowy smak:)
A do jakiej mocy rozrobiłeś - pytam z ciekawości,
no i :klaszcze:
Moi znajomi też chwalili ten trunek :mrgreen:
Awatar użytkownika

kaniowy
30
Posty: 34
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 18:22
Re: Pierwszy nastaw Klodka4 a la Partyzant!!!

Post autor: kaniowy »

Rozrobiłem do 50%, ale tylko raz destylowałem i wszyscy zachwyceni, Miałem puszczać drugi raz, ale już nie mam za bardzo co :D
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Pierwszy nastaw Klodka4 a la Partyzant!!!

Post autor: Wald »

kaniowy pisze: 3,25l urobku 78%
To słaby wynik jak na 5 kg cukru + rodzynki mało.
kaniowy pisze:zacząłem bawić się refluksem
To jeszcze słabiej, bo powinno wyjść ponad 90%. Chyba, że jak pisałeś wcześniej, zrobiłeś to pot-still'em.
kaniowy pisze:Mam zamiar puścić przez kolumnę bez wypełnienia
Tylko po cholerę bawiłeś się w stabilizację.
kaniowy pisze:odbierałem tylko w temp. od 79-84 w miarę możliwości.
To prawdopodobna przyczyna tak słabego urobku. Czytaj forum, ucz się na cudzych błędach, to mniej boli.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”