Wódka z opuncji
-
Autor tematu - Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 64 razy
- Kontakt:
Witam!!! Ciekawy jestem czy ktoś z Was robił lub miał styczność lub może słyszał o zrobieniu wódeczki z opuncji, na podwórku rośnie mi to jak chwast, tubylcy z wielką ostrożnością na małe igiełki spożywają ten owoc, bezpośrednio lub używają do sałatek.
Ja osobiście próbowałem, i słodkie jak diabli, bardzo soczyste, jedynym minusem zbierania tego owocu są jego igiełki, bardzo małe ale wchodzące prawie wszędzie.
Pomyślałem chwast który zawiera taką ilość cukru, zjadliwy i na dodatek smaczny, grzechem byłoby przejść obok tego obojętnie, dlatego szukam pomocy w tym miejscu, jak by można to było zrobić!!!! dodaję kilka fotek, sam liść też jest bardzo wodnisty , ale mówmy o owocach, na fotach są jeszcze nie dojrzałe ale dojrzałe są prawie czerwone.
zmniejszyłam fotki i teraz powinny być
Nie chciałem otwierać nowego tematu więc tutaj wbijam jeszcze wątek związany z agawą, jest tego tutaj jak przysłowiowego zboża, tylko jaki gatunek, jak to się robi, z czym, proszę o pomoc jakiegoś psotnika który zna tajniki oporządzania tych roślinek!!!!
Ja osobiście próbowałem, i słodkie jak diabli, bardzo soczyste, jedynym minusem zbierania tego owocu są jego igiełki, bardzo małe ale wchodzące prawie wszędzie.
Pomyślałem chwast który zawiera taką ilość cukru, zjadliwy i na dodatek smaczny, grzechem byłoby przejść obok tego obojętnie, dlatego szukam pomocy w tym miejscu, jak by można to było zrobić!!!! dodaję kilka fotek, sam liść też jest bardzo wodnisty , ale mówmy o owocach, na fotach są jeszcze nie dojrzałe ale dojrzałe są prawie czerwone.
zmniejszyłam fotki i teraz powinny być
Nie chciałem otwierać nowego tematu więc tutaj wbijam jeszcze wątek związany z agawą, jest tego tutaj jak przysłowiowego zboża, tylko jaki gatunek, jak to się robi, z czym, proszę o pomoc jakiegoś psotnika który zna tajniki oporządzania tych roślinek!!!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 sie 2011, 08:59 przez Qba, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: używamy opcji "edytuj"
Powód: używamy opcji "edytuj"
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Wódka z opuncji
Zbierz, zmiksuj (np. blenderem) dodaj wody i drożdży.
Postępuj jak przy robieniu wina owocowego.
Po fermentacji i próbie organoleptycznej albo zostawisz jako "wino"
albo wyciśniesz "serce" z tego trunku.
Pozdr. Calyx
Słuszne podejścieklodek4 pisze:...Pomyślałem chwast który zawiera taką ilość cukru, zjadliwy i na dodatek smaczny, grzechem byłoby przejść obok tego obojętnie,..
Zbierz, zmiksuj (np. blenderem) dodaj wody i drożdży.
Postępuj jak przy robieniu wina owocowego.
Po fermentacji i próbie organoleptycznej albo zostawisz jako "wino"
albo wyciśniesz "serce" z tego trunku.
Pozdr. Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
-
Autor tematu - Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 64 razy
- Kontakt:
Re: Wódka z opuncji
Witam i dzięki za reakcję.
Zrobię tak ja mi podpowiadacie z większym naciskiem na wydobycie serca, brakuje mi jeszcze deflegmatora który ściągam z Polski, składam zabawki do kupy i pobawię się z kaktusami, nie omieszkam poinformować szanownego gremium o wyczynach na spalonej ziemi, spróbuję jeszcze liznąć trochę teorii z niniejszej strony i zakasuję rękawy i do dzieła, niestety nie mam dostępu tutaj do drożdży winiarskich i będę się musiał posiłkować piekarskimi ale to chyba nie ma znaczenia chyba że ktoś mi podrzuci inny pomysł, pozdrawiam
Zrobię tak ja mi podpowiadacie z większym naciskiem na wydobycie serca, brakuje mi jeszcze deflegmatora który ściągam z Polski, składam zabawki do kupy i pobawię się z kaktusami, nie omieszkam poinformować szanownego gremium o wyczynach na spalonej ziemi, spróbuję jeszcze liznąć trochę teorii z niniejszej strony i zakasuję rękawy i do dzieła, niestety nie mam dostępu tutaj do drożdży winiarskich i będę się musiał posiłkować piekarskimi ale to chyba nie ma znaczenia chyba że ktoś mi podrzuci inny pomysł, pozdrawiam
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 7333
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Wódka z opuncji
Jeżeli będziesz fermentował na drożdżach Turbo to balling może być nawet >26, jeśli na winiarskich to nie powinien przekroczyć na początku 16-18. Dolej wody do rozdrobnionych owoców, zmierz gęstość a potem dodaj odpowiednią ilość cukru. Jeżeli owoce są bardzo słodkie nie zapomnij dodać środka zakwaszającego np. kwasku cytrynowego.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 7333
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Wódka z opuncji
Użyj takich jakie masz pod ręką, a co do kwasku to poczytaj temat http://alkohole-domowe.com/forum/zakwas ... %20nastawu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Wódka z opuncji
Natomiast kwasku cytrynowego użyj 15 g na 10 litrów nastawu. Potrzebny jest do wytworzenia bardziej przyjaznego środowiska pracy dla drożdży.
Pozdrawiam
Jan Okowita
Spróbuj zdobyć Enartis Red Fruit (jeśli mają to być drożdże winiarskie i chcesz otrzymać wino). To naprawdę dobre drożdże. Jeśli ma być to inny produkt to użyj mocnych drożdży wysokoalkolizujących firm Coobra, Alcotec, Spiritferm.klodek4 pisze:Witam, a jakich drożdży winiarskich najlepiej do tej opuncji użyć, no i troszkę jaśniej z tym kwaskiem cytrynowym, mały wykładzik poproszę, laikiem jestem.
Natomiast kwasku cytrynowego użyj 15 g na 10 litrów nastawu. Potrzebny jest do wytworzenia bardziej przyjaznego środowiska pracy dla drożdży.
Pozdrawiam
Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
Autor tematu - Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 64 razy
- Kontakt:
Re: Wódka z opuncji
Do Hiszpanii oczywiście!!!
Jeżeli będziesz fermentował na drożdżach Turbo to balling może być nawet >26, jeśli na winiarskich to nie powinien przekroczyć na początku 16-18. Dolej wody do rozdrobnionych owoców, zmierz gęstość a potem dodaj odpowiednią ilość cukru. Jeżeli owoce są bardzo słodkie nie zapomnij dodać środka zakwaszającego np. kwasku cytrynowego.
Jak myślisz jaki może być czas fermentacji zakładając średnią temperaturę 30-35 stopni C, pozdro.
Jaka byłaby cena za wysyłkę!!!!JanOkowita pisze:Proponuję drożdże Spiritferm Turbo Fruit, gdyż w paczce są enzymy potrzebne do rozkładu owoców. 1 paczka waży 45 g, więc chyba warto zamówić wysyłkę pocztą...
Pozdrawiam
Jan Okowita
Do Hiszpanii oczywiście!!!
Jeżeli będziesz fermentował na drożdżach Turbo to balling może być nawet >26, jeśli na winiarskich to nie powinien przekroczyć na początku 16-18. Dolej wody do rozdrobnionych owoców, zmierz gęstość a potem dodaj odpowiednią ilość cukru. Jeżeli owoce są bardzo słodkie nie zapomnij dodać środka zakwaszającego np. kwasku cytrynowego.
Jak myślisz jaki może być czas fermentacji zakładając średnią temperaturę 30-35 stopni C, pozdro.