Miedziana kana

Zbiorniki do odparowywania zacierów. Budowa, adaptacje modyfikacje.
Awatar użytkownika

Autor tematu
seba_s
50
Posty: 60
Rejestracja: piątek, 11 mar 2011, 21:53
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Gin Lubuski
Status Alkoholowy: Konstruktor

Post autor: seba_s »

Witam,
zakupiłem dziś kanę miedzianą, pojemność około 10 L użytkowa około 9L cena to 50 zł (sam nie wiem czy mało to czy dużo?).
Kana trochę przecieka na łączniach pewnie będzie trzeba poprawić lutowanie.
Macie jakiś pomysł jak na jej bazie zrobić ładny alembik? Czy się w ogóle nadaje?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
W Polskę idziemy, drodzy panowie,
W Polskę idziemy...
alembiki
Awatar użytkownika

mydlo
150
Posty: 192
Rejestracja: niedziela, 11 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: najpierw napisalem o sobie referat, a po przeczytaniu go jeszcze raz stwierdzilem ze szkoda gadac hehe
Ulubiony Alkohol: Własnoręcznie zrobiony
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Miedziana kana

Post autor: mydlo »

Piękna bańka nie zmarnuj jej bo o miedź jest trudno a ceny walą na kolana. Sugeruje zrobienie z niej małego alembiczka na destylaty owocowe będzie ładnie wyglądało z chłodnicą rurową oczywiście też z miedzi. Inspiracji szukaj tutaj
http://www.copper-alembic.com/ będę śledził postępy pozdrawiam i powodzenia
Pijmy pijmy bo sie sciemnia
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Miedziana kana

Post autor: Wald »

Ładna rzecz. I do tego za niewielkie pieniędze. Martwi tylko dno. Gość tam złom czy gwoździe trzymał? Zastanowiłbym się nad wymianą tego dna na nowe. Nie będzie to specjalnie skomplikowane.
Przemyśl na spokojnie co dokładnie z niej zrobić, bo druga okazja może się nie trafić.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Autor tematu
seba_s
50
Posty: 60
Rejestracja: piątek, 11 mar 2011, 21:53
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Gin Lubuski
Status Alkoholowy: Konstruktor
Re: Miedziana kana

Post autor: seba_s »

Pewnie zrobię coś w ten deseń http://www.copper-alembic.com/products_ ... 70&lang=en.
Zamontuje termometr analogowy tarczowy taki od pieca CO, muszę się jeszcze zastanowić ile metrów rurki miedzianej będzie mi potrzebne i jakie fi.
Jeszcze pozostaje kwestia pojemnika pod chłodnice może jakiś słój 4,25?
Dno na razie zostawię, na żywo nie wygląda tak źle.

Prace zacznę pewnie dopiero w połowie sierpnia jak będę miał urlop, ale muszę sobie dobrze zaplanować co z tym zrobić.
W Polskę idziemy, drodzy panowie,
W Polskę idziemy...
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Miedziana kana

Post autor: Zygmunt »

Przejdź się do najbliższej pizzerii i poproś grzecznie o dużą (3,5 albo 5) litrową puchę po sosie pomidorowym. Codziennie idzie co najmniej jedna, więc na pewno oddadzą. W nią wlutuj sobie chłodnicę ze zwiniętej rurki miedzianej. Czasami trafiają się płaskie puszki (bez karbowania), które można nawet ładnie wypolerować- będzie dużo ładniej wyglądać od np. słoika.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kotły”