Zacier z żyta, Zacier z pszenicy

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
sroka33
30
Posty: 33
Rejestracja: poniedziałek, 12 sty 2009, 18:34

Post autor: sroka33 »

witam mam pytanie w sprawie Zacieru z pszenicy w dziale ''jak zrobic zacier'' sa podane nastepujace skladniki
Składniki :
- woda - 10 l
- słód jęczmienny - 3,5 kg
- drożdże - 10 dg - 1 kostka
i brakuje mi tu pszenicy cos mi sie tu nie zgadza.w przepisie na Zacier z żyta jest podane ile dac zyta.prosze o odpowiedz ile trzeba dac pszenicy i kiedy ja dodac i w jakies postaci.z gory dziekuje.
Awatar użytkownika

smoltrix
100
Posty: 114
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 17:53
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem.
Ulubiony Alkohol: Piwo, Bimberek, Wino ( tylko wytrawne)
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Zacier z żyta, Zacier z pszenicy

Post autor: smoltrix »

W przypadku zacieru z pszenicy zamiast pszenicy dajesz słód pszeniczny.

Czyli od kiełkowaną zmieloną na mąkę pszenice (przepis jest na stronie )

Zauważ ze np do zacieru z żyta dodajesz tylko 0,5 kg słodu a 3 kg zyta tutaj natomiast 3.5 kg słodu pszenicznego
Ciężką pracą i wytrwałością do celu!Co nas nie zabije to wzmocni.

Autor tematu
sroka33
30
Posty: 33
Rejestracja: poniedziałek, 12 sty 2009, 18:34
Re: Zacier z żyta, Zacier z pszenicy

Post autor: sroka33 »

czyli ten przepis na zacier z pszenicy jest zly
Składniki :
- woda - 10 l
- słód jęczmienny - 3,5 kg
- drożdże - 10 dg - 1 kostka
z tego co napisales nie dajemy słódu jeczmiennego tylko 3,5 kg slodu z pszenicy i 0kg czystej pszenicy.
prosil bym o napisanie skladnikow i ich ilosci potrzebnych do zrobienia zacieru z pszenicy i z zyta.i po co jest napisane ze slod jeczmienny dajemy za bardzo tego nie rozumie.prosze o pomoc z gory dziekuje.
Awatar użytkownika

smoltrix
100
Posty: 114
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 17:53
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem.
Ulubiony Alkohol: Piwo, Bimberek, Wino ( tylko wytrawne)
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Zacier z żyta, Zacier z pszenicy

Post autor: smoltrix »

Do zagotowanej gorącej wody wsypać słód pszeniczny( jak go zrobić ) . Należy wszystko mieszać kilka minut aby nabrało jednakowej rzadkiej konsystencji. Wszystko wlać do butli lub innego dużego naczynia, przykryć gazą lub watą i pozostawić na 12 godzin w temp. pokojowej aby ostygło. Po tym czasie dodać drożdże rozpuszczone w letniej wodzie i odstawić wszystko na ok 6 - 7 d

Przecież w przepisie jasno jest napisane ze dajemy słód pszeniczny!!!!!!!!!!!
Ciężką pracą i wytrwałością do celu!Co nas nie zabije to wzmocni.

bodzio.1974
20
Posty: 27
Rejestracja: niedziela, 11 sty 2009, 21:41
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacier z żyta, Zacier z pszenicy

Post autor: bodzio.1974 »

Wystarczy słód bez dodawania czego kolwiek innego zboża.
SŁÓD TO JEST TO SAMO ZBOŻE TYLKO PO PROCESIE SŁODOWANIA - spróbuj poczytać gdzieś to widziałem warto.Ja jeszcze tego nie praktykowałem ale mam coraz większe chęci spróbować , ale jest ale ?
Czy w kegu 50 l - który jest podgrzewany grzałkami dwiema od pralki 2000 W da rade to przerobić bez problemowo.Chodzi czy czasem szlak nie trafi mego kega i grzalek.Chodzi o przypalanie.
Jak ktoś ma na ten temat coś dopowiedzenia ze strony praktycznej to zapraszam.
Pozdrawiam.Bodzio
Użytkownik zbanowany od 03.III.2009r.
Awatar użytkownika

szczub
150
Posty: 173
Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 23:48
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Zacier z żyta, Zacier z pszenicy

Post autor: szczub »

smoltrix pisze:Do zagotowanej gorącej wody wsypać słód pszeniczny( jak go zrobić ) .

Wystarczy trochę poszukać :
http://www.alkohole-domowe.com/bimber/slod_zbozowy.html
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "

Autor tematu
sroka33
30
Posty: 33
Rejestracja: poniedziałek, 12 sty 2009, 18:34
Re: Zacier z żyta, Zacier z pszenicy

Post autor: sroka33 »

witam mam pytanie jakie drozdze dodac do zacieru z żyta. po dodaniu jakich drozdzy bedzie je mniej czuc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”